Meghalt Gina Lollobrigida

Pain amour et jalousie Horizontal
Pain amour et jalousie Pane amore e gelosia 1954 Real Luigi Comencini Gina Lollobrigida. Collection Christophel © Titanus (Photo by Titanus / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)
Vágólapra másolva!
95 éves korában meghalt Gina Lollobrigida színésznő, az 1950-es és 60-as évek európai filmművészetének egyik legnagyobb sztárja – jelentette az Ansa olasz hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az ötvenes években a "világ legszebb asszonyaként" is emlegették, a korszak legnagyobb szexszimbóluma és filmsztárja volt. Olyan sztárokkal játszott együtt, mint Humphrey Bogart, Frank Sinatra, Yul Brynner, Burt Lancaster, Tony Curtis.

Gina Lollobrigoda 1954-ben Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Titanus/Titanus

Egészen tavalyig kiváló egészségi állapotnak örvendett, de ősszel kórházba került.

Lollobrigida egy Róma melletti kis faluban, Subiacoban töltötte a gyermekkorát, majd Rómában a Képzőművészeti Akadémián festészetet és szobrászatot tanult. Közben számos felkérést kapott modellként, majd 1946-ban Mario Costa filmrendező is felfigyelt a szépségére, a negyvenes évek második felében már számos statiszta és epizódszerepeket kapott filmekben.

1947-ben a harmadik helyezést érte el a Miss Itália szépségversenyen, de ugyanebben az évben elnyerte a Miss Róma címet.

Közben a filmvásznon is egyre nagyobb szerepeket kapott, pillanatok alatt Európa egyik legnépszerűbb színésznője lett.

A nagy áttörés 1952-ben jött, amikor egymás után két fesztiváldíjas filmben, a Királylány a feleségemben és Az éjszaka szépeiben is együtt játszott Gérard Philipe-pel. 1953-ban már Amerikában is felfigyeltek rá, miután John Huston nagyszabású kalandfilmjében, az Ördögi körben Humphrey Bogart partnere volt, de szerepelt mások mellett Burt Lancaster és Tony Curtis oldalán a Trapézban vagy Charles Bronson, Frank Sinatra és Steve McQueen társaságában az Elsöprő túlerő című háborús moziban és bár nem vált hollywoodi szupersztárrá, 1968-ban Golden Globe-jelölést kapott a Jó estét Mrs. Campbellért főszereplőjeként.

A számos amerikai munkája mellett elsősorban Európában forgatott, legemlékezetesebb alakításai között van a francia-olasz koprodukcióban készült A világ legszebb asszonya és A párizsi Notre-Dame.

A hetvenes években bejelentette visszavonulását, és a fotózásnak és szobrászatnak szentelte magát.

A Firenzei Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagjai közé választotta, a francia Művészeti és Irodalmi Rend lovagi fokozatával és a francia Becsületrend parancsnoka címmel is kitüntették. Több filmfesztivál életműdíjjal ismerte el, 2018 óta csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek sétányát.