Elítélték nemi erőszakért az Oscar-díjas rendezőt

Paul Haggis a két Oscar-díjával 2006-ban.
Vágólapra másolva!
Legalább 7,5 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte egy New York-i bíróság esküdtszéke helyi idő szerint csütörtökön Paul Haggis Oscar-díjas kanadai rendezőt, akit egy nő azzal vádolt meg 2017-ben, hogy négy évvel korábban megerőszakolta őt - jelentette az amerikai sajtó.
Vágólapra másolva!

A kártérítés teljes és pontos összege még nem ismert, mert a bíróság jövő héten további büntetési tételeket szabhat ki. A Haggist feljelentő nő azt állította, hogy a rendező 2013-ban egy filmes rendezvény után megerőszakolta őt New York-i lakásában. Haggis a bíróság előtt elismerte, hogy szexuális kapcsolata volt a nővel, de azt hangoztatta, hogy az kölcsönös beleegyezésen alapult. A panaszos nő ügyvédje az ítélethirdetés után azt mondta, ügyfele és a MeToo-mozgalom hatalmas győzelmeként értékeli a Haggisre kiszabott büntetést.

- adta hírül a People.com hírportál.

Paul Haggis a két Oscar-díjával 2006-ban. Forrás: AFP


A nagyjából három hétig tartó eljárás során több olyan nőt is meghallgattak, akik szintén azt állították, hogy az 1996 és 2015 közötti időszakban Haggis szexuális kapcsolatra kényszerítette őket. A 69 éves filmrendező ellen a nyáron Olaszországban is eljárás indult, miután egy fiatal nő nemi erőszak miatt feljelentést tett ellene.

Haggis forgatókönyvíró, filmproducer, valamint filmes és televíziós rendező.

Az Oscar-díjat 2006-ban kapta meg a Ütközések című filmdrámája rendezéséért. Ő írta a Millió dolláros bébi és a Casino Royale forgatókönyvét. A Harvey Weinstein-botrány során több nő is szexuális zaklatással vádolta meg, de ő ezeket a vádakat tagadta. Harvey Weinsteint, Hollywood egykori egyik legbefolyásosabb filmmogulját 23 éves börtönbüntetésre ítélték 2020-ban, miután számos alkalmazottja és sok színésznő vádolta meg szexuális visszaéléssel, zaklatással, egy színésznő pedig szexuális erőszakkal is.