175 éve született Bram Stoker, a Drakula plakátjára lehet licitálni

Dracula Square Vertical
Dracula 1931 real Tod Browning Bela Lugosi COLLECTION CHRISTOPHEL © universal (Photo by universal / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)
Vágólapra másolva!
Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Falra fel! plakátaukciót a Plakátfiú és a Múzeum Antikvárium szervezésében, amelyen számos különleges ereklyére - köztük az 1931-es, Lugosi Béla által fémjelzett Drakula film plakátjára - licitálhatnak az érdeklődők november 17-én az Atelier Budapestben - közölték a szervezők kedden, ami történetesen Bram Stoker születésének 175. évfordulója. 
Vágólapra másolva!

A tájékoztató felidézi, hogy számos magyar filmes tett szert világhírnévre a tengerentúlon, köztük Kertész Mihály, aki előtt A magyar föld ereje című, 1917-es filmjének plakátjával tisztelegnek a szervezők.

A későbbiekben Michael Curtiz néven hódította meg Hollywoodot, és alkotta meg 1942-ben a Casablancá-t, melynek plakátja szintén megtalálható lesz az árverés tételei között.


A pop art közkedvelt és közérthető formanyelvét képviselik a My Fair Lady, az Estély habfürdővel, a Dél csillaga, a Matrózszerelem és a Ragyogj, ragyogj, csillagom! filmek plakátjai - olvasható a közleményben.

Lugosi Béla mint Drakula Forrás: AFP


A közlemény kitér arra, hogy a Falra fel! aukcióján az érdeklődők licitálhatnak egy Latinovits-blokk darabjaira is, benne filmplakátokkal, mint például az Isten hozta, őrnagy úr! vagy A legszebb férfikor plakátjai, és standfotókkal. A szervezők tisztelegnek az idén meghalt Jean-Luc Godard előtt is, a rendező Alphaville című filmjének plakátjával.

A külföldi alkotások plakátjai közül árverésre kerül a Get Carter Michael Caine-nel, a Manhattan Woody Allentől, a Ginger és Fred Fellinitől, a My Fair Lady Audrey Hepburnnel vagy a The Rocketeer plakátja is.