Meghalt Christopher Plummer

2015 Toronto International Film Festival - "Remember" Premiere - Red Carpet GettyImageRank2 HORIZONTAL Canada Toronto ACTOR Film Premiere FILM Premiere Photography Film Industry Red Carpet Event Christopher Plummer Roy Thomson Hall Arts Culture and Entert
TORONTO, ON - SEPTEMBER 12: Actor Christopher Plummer attends the "Remember" premiere during the 2015 Toronto International Film Festival at Roy Thomson Hall on September 12, 2015 in Toronto, Canada. Kevin Winter/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Meghalt a világhírű színész, Christopher Plummer. Az Oscar-díjas kanadai művész 91 éves volt. 
Vágólapra másolva!

91 éves korában meghalt az Oscar-díjas Christopher Plummer - írja az ABC News. A kanadai színész A muzsika hangja című klasszikus hollywoodi musicallel lett világhírű, 2012-ben Oscar-díjat kapott a Kezdők című filmben játszott szerepéért. Jelentős színpadi színész volt, nagy Shakespeare-szerepeket játszott, volt Jago az Othellóban, Macbeth és Lear király is.

Forrás: AFP/Kevin Winter

Plummer connecticuti otthonában halt meg, felesége, Elaine Taylor volt mellette.

– mondta Lou Pitt. A színész régi barátja és egyben menedzsere azt is hozzátette, hogy Plummer művészetén keresztül sokakat megérintett, és emléke még a következő generációkban is kitart.

A muzsika hangja Von Trapp kapitányaként lett világhírű

Plummer színházi karrierje az 1950-es években indult, 1958-ban pedig szerepet kapott Sidney Lumet Stage Struck című drámájában, melyben a főszereplő Henry Fonda volt. A karrierjében az igazi áttörést azonban az ötszörös Oscar-díj-nyertes A muzsika hangja hozta el számára 1965-ben.

80 évesen jelölték először Oscarra

Az 1970-es években főleg mellékszerepben tűnt fel olyan filmekben, mint az Aki király akart lenni vagy a Csendestárs (1978). Bár a '80-as években több B-kategóriás filmben is vállalt szerepet, a '90-es évek második felétől ismét egyre több hollywoodi szuperprodukcióban volt látható. Szerepelt többek között a 12 majomban, A bennfentesben, az Egy csodálatos elme örök ragyogásában, a Sziránában, illetve a Doctor Parnassus és a képzelet birodalmában is.

Oscarra 2010-ben jelölték először Lev Tolsztoj megformálásáért Az utolsó állomásban, Plummer ekkor 80 éves volt.

A díjat végül 2012-ben, 82 évesen nyerte el a legjobb mellékszereplő kategóriában a Kezdők című filmben nyújtott alakításáért.

Ezzel ő lett a legidősebb színész, aki Oscar-díjat nyert. 2018-ban ismét Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi mellékszereplői kategóriában A világ összes pénze című filmben nyújtott alakításáért. Ebbe a filmbe ráadásul szó szerint az utolsó pillanatban, a forgatás hivatalos vége után kellett beugrania, a szexuális zaklatási ügyeiért a filmből kivágott Kevin Spacey helyére.

Plummer háromszor házasodott meg. Első feleségétől, Tammy Grimes színésznőtől született egy lánya, Amanda Plummer szintén színésznő.