Meghalt Max Von Sydow

Szűzforrás (Max von Sydow)
Vágólapra másolva!
Meghalt Max Von Sydow kétszeres Oscar-jelölt svéd színész, Az ördögűző, a Hannah és nővérei, a Különvélemény, a Viharsziget és - természetesen elsősorban - Ingmar Bergman számos klasszikus filmjének (köztük A hetedik pecsét, A nap vége és a Tükör által homályosan) korszakos színésze. Néhány hét múlva lett volna 91 éves.
Vágólapra másolva!

A színész több mint 100 filmben és sorozatban játszott az 1949-es Csak egy anya (a rendező: Alf Sjöberg) című filmmel kezdődött, hét évtizedes karrierje során.

Ingmar Bergman olyan filmekben rendezte, mint A hetedik pecsét, A nap vége, az Arc, a Szűzforrás, a Tükör által homályosan, az Úrvacsora, a Farkasok órája, a Szégyen és a Szenvedély.

Szűzforrás (Max von Sydow) Forrás: AFP

Svédország után Hollywoodban folytatta olyan filmekkel, mint Az ördögűző, a Hannah és nővérei, A Keselyű három napja, a Dűne, a Flash Gordon, a Dredd bíró, a Különvélemény és a Viharsziget.

Oscar-jelöléseit a Hódító Pelle című cannes-i Arany Pálma-díjas és Oscar-díjas dán és a Rém hangosan és irtó közel című amerikai filmben nyújtott alakításáért kapta. Legutóbb mozivásznon Az ébredő Erő című Star Wars-filmben lehetett látni, a tévében pedig a Trónok harcá-ban.

A filmművészet természetesen a Bergman-filmbekből, különösen az 1957-es A hetedik pecsét című remekműben fogja megőrizni elsősorban emlékezetében, ebben ő volt a középkori lovag, aki a Halállal sakkozik. (Bergmannal először egyébként színházban dolgozott, 1955-ben). De Hollywoodban is a legnagyobbakkal dolgozott - néhány rendező: Sydney Pollack, Steven Spielberg, Martin Scorsese, Woody Allen, William Friedkin vagy éppen John Huston. Utóbbival éppen Magyarországon, ez volt a Menekülés a győzelembe című film. Stallone és Michael Caine volt a két főszereplő Max von Sydow mellett, a forgatást Andy Vajna hozta Budapestre, és a film voltaképpen Fábri Zoltán Két félidő a pokolban című alkotásának volt az újrafeldolgozása.