Mint a villám! - Sonic, a sündisznó

Sonic, a sündisznó
Vágólapra másolva!
Az biztos, hogy a klasszikus Sega-játékból készült Sonic, a sündisznó nem fog maga is örökérvényűvé válni: a film ugyan fel tud mutatni egy-két jól sikerült poént és egy remek formában lévő Jim Carreyt, ám az összkép nem hagy mély nyomot a nézőben. A felnőtteknek egyszeri szórakozást nyújt, a gyerekeknek valószínűleg rohanni kell a legközelebbi játékboltba egy saját kék sünért.
Vágólapra másolva!

Jeff Fowler első egészestés filmjét, a Sonic, a sündisznó-t már azelőtt utálta mindenki, hogy elkészült volna – és ez azon ritka alkalmakhoz vezetett, amikor

a rajongói nyomás pozitív változást vont magával.

Az első előzetest látva ugyanis az internet népe felháborodott Sonic kinézetén, de annyira, hogy a stúdió is meghátrált. A bemutatót négy hónappal elhalasztották, és plusz 5 millió dollárból újraanimálták a karaktert, aki ezúttal jobban hasonlított a klasszikus megjelenésére. Ezzel csak erősödött a film: az új Sonic már ránézésre is sokkal szimpatikusabbnak tűnik, mint az első, kissé szigorúra vett figura.

Azt viszont nem tudjuk, a cselekményre mekkora hatással volt az utólagos változtatás, mindenesetre nem nagyon van miről beszámolni. A Földre menekült, szupergyors kék sündisznó, Sonic (Ben Schwartz) és újdonsült barátja, Tom Wachowski, a kisvárosi seriff (James Marsden remekül adja a normális, de cseppet sem unalmas embert ebben a hajszában) menekül Dr. Robotnyik elöl (Jim Carrey lubickolása a minden ízében megátalkodott tudós szerepében egyértelműen a film legerősebb pontja), miközben egy-két kitérőt leszámítva más nem nagyon történik.

Hőseink szó szerint átrohannak a filmen, így

akit nem von be a tempó, hamar unni fogja magát ebben a 100 percben, és két-három tényleg vicces pillanaton kívül nem sok minden marad meg.

Számomra a folyamatos rohanás mellett az egyik leggyengébb pont Sonic következetlenül használt képességei. És hiába lett a szó legpozitívabb értelmében aranyosabb, azért az látszik, hogy több időből és pénzből szebben meg lehetett volna animálni.

És az is elég nagy probléma, hogy a film egyik legjobb jelenetét már láthattuk 6 éve, az X-Men: Az eljövendő múlt napjai-ban. Azt, ahogy akkor bemutatták, a szupergyors Higanyszál hogyan érzékeli az időt és a teret, tudták sehogy sem überelni, vagy legalább valami egyedit hozzáadni.

Sonic, a sündisznó Forrás: Paramount Pictures

A gyerekközönség viszont valószínűleg imádni fogja a kék sünit, miközben a szülők inkább a Carrey-féle őrületet fogják értékelni.

Egyszeri családi programnak teljesen rendben van

a Sonic, a sündisznó, maradandó élményt azonban nem érdemes várni tőle.