Online lesz látható Magyarországon az Oscar-jelölt Jorgosz Lantimosz új rövidfilmje

Vágólapra másolva!
Először tartják online térben az immár negyedik alkalommal megrendezett Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivált november 20-29. között - közölték a szervezők.
Vágólapra másolva!

Idén 893 rövidfilmet neveztek 87 országból, melyből az előzsűri 77 filmet juttatott a versenyprogram hat szekciójába, köztük minden korábbinál több, kilenc magyar alkotást is: Beleznai Márk, Dudás Balázs, Szakonyi Noémi, Szeleczki Rozália, Lőrinczi Gergely, Rebák Tamás, Százados Ábel, Szöllősi Anna valamint Vas Marianna és Bednárszky Hedda filmjét.

A magyar rendezők egy Oscar-jelölt és nyolc Európa Filmdíjra jelölt filmmel versenyeznek.


A fesztivál idei különlegessége az AR-technológia (kiterjesztett valóság) alkalmazása, ezzel új élményt kínálva a nézőknek. Mindazok, akik letöltik az ingyenes "AR Go" mobil alkalmazást és a mobiltelefon kameráját 1000, 2000, 5000 forintos, vagy 5, 10, 20 eurós bankjegyre irányítják, a telefon kijelzőjén nézhetik meg az egyperces rövidfilmeket, amelyekkel idén lehetett először nevezni.


A nemzetközi zsűri tagjai idén Yvonne Ng Diák-Oscar-díjas filmrendező Szingapúrból, Mariangela Martínez Restrepo kurátor, fesztiválszervező Argentínából, Yulia Ruditskaya animációs filmrendező Belorussziából és Gelencsér Gábor az ELTE habilitált egyetemi docense, Balázs Béla-díjas filmesztéta. A nemzetközi zsűri mellett egy diákzsűri is dönt az általuk legjobbnak tartott filmről. A zsűri tagjai filmes szakokra járó egyetemisták, név szerint Hajmási Péter, Hendrick Leah, Jurdi Leila, Fürst Luca, Makádi Maya, Somogyi Liza, Emődy Botond és Huszár Dávid.

A fesztivál nyitófilmje Jorgosz Lantimosz rendező (A homár, Egy szent szarvas meggyilkolása, A kedvenc) az elmúlt évben készült Nimic című rövidfilmje lesz.