Film készült a négyszeres olimpiai bajnok Fuchs Jenőről

Vágólapra másolva!
Ősz elejére várható a négyszeres olimpiai bajnok kardvívó Fuchs Jenőről készült dokumentumfilm bemutatása.
Vágólapra másolva!

A készítők tájékoztatása kiemelte: Fuchs úttörő szerepet játszott a magyar sportban, különleges pályafutásáról mégis "méltatlanul keveset tud a ma embere". A Médiatanács támogatásával, a budapesti vívó világbajnokság apropójára is készült alkotás címe "Fuchs Jenő: Az első ember". Az MTVA támogatásával készült produkciót a Duna csatornán fogják bemutatni. A gyártásvezető és producer Kiss Gergely felidézte: tavaly az amputált lábbal is két olimpiai aranyérmet nyert Halassy Olivér vízilabdázó életéről mutattak be dokumentumfilmet.

- mondta el a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó. Kiss Gergely hozzátette: példaképet kívánnak állítani a fiatal sportolók elé az 1908-as londoni és az 1912-es stockholmi ötkarikás játékokon egyéniben és csapatban is diadalmaskodó kardozóról készült dokumentumfilmmel.

A rendező Fischer Gábor közleményben kiemelte: mindenkinek ismernie kell Fuchs Jenőt, és ápolni az emlékét. Czinke Gyula rendező-producer leszögezte: lenyűgözte Fuchs akaratereje és kitartása.

- fogalmazott.

Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja és a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora kifejtette: a program keretében közel 1300 alkotást támogattak, köztük több mint 550 dokumentum- és ismeretterjesztő filmet.

Kiemelt céljuk volt történelmi, kultúrtörténeti vagy sporttörténeti filmek támogatása, példaként említette a Magyarok a Barcáért című, illetve a Kárpáti Györgyöt vagy Polgár Juditot bemutató filmeket.