A brit filmipar zéró toleranciát hirdet a zaklatásokkal szemben

Vágólapra másolva!
A brit film-, televízió- és videojátékipar zéró toleranciát hirdet a munkahelyi terrorizálás és szexuális zaklatások ellen - számolt be a The Guardian című brit napilap.
Vágólapra másolva!

A Brit Filmintézet szerint a filmiparral kapcsolatban kipattant zaklatási ügyek a Harvey Weinstein-botrány kirobbanása óta olyan szintet értek el, ami azonnali fellépést sürget.

A film-, televízió- és videojátékiparban nyolc "világos és egyszerű" alapelvet vezetnek be a zaklatások visszaszorítására.


A szabályozás és a zéró tolerancia meghirdetése az elmúlt három hónap tapasztalatai nyomán érett meg. A kidolgozásban több mint 20 iparági szervezet és szakszervezet vett részt. Az alapelveket mások mellett Emma Watson, Jodie Whittaker, Gemma Arterton és Gemma Chan, továbbá a producerek közül Barbara Broccoli, Rebecca O'Brien és Alison Owen is támogatja.

Az alapelvek közül az első szerint:

Egy másik pont leszögezi, hogy biztosítani kell a


A nyolcadik alapelvvel pedig a megfogalmazók azt ígérik, hogy


Egy támogató vonalat is létrehoznak a brit Film és Televízió Jótékonysági Alapítványa (CTBF) segítségével, amely áprilisban kezdi meg működését és minden problémával foglalkozik.

A BFI illetékes vezetője, Jennifer Smith elmondta: a nyolc alapelv felállítása az első lépés, amely arra szolgál, hogy az ágazatban egy új tónus, kulturális váltás honosodjon meg.

- hangsúlyozta.

Amanda Nevill, a BFI vezetője kiemelte: a szabályok bevezetése fontos lépés afelé, hogy az ágazat


A BFI-hez finanszírozási támogatásért forduló szervezeteknek és egyéneknek el kell fogadniuk az alapelveket, valamint a már létező, sokféleséget támogató szabályokat.


A brit napilap szerint szerint az alapelveket félévente felülvizsgálják.

Az új útmutatót Margot James, a kreatív iparágakért felelős államminiszter is üdvözölte,

mint mondta, ez lehet az első lépés a változás biztosítása felé.

- fogalmazott.