Ő lesz a Viszkis barátnője

Móga Piroska, Aglaja
Vágólapra másolva!
Mióta kipattant, hogy a színinövendék Szalay Bence fogja játszani Ambrus Attilát Antal Nimród nemsokára forgó Viszkis-filmjében, megveszünk a kíváncsiságtól, hogy vajon ki fogja alakítani a barátnőjét. Ő is egy friss felfedezett lesz? Kit tart érdemesnek a huszonéves színésznő-generációból a Kontroll rendezője, hogy a kiemelt állami támogatással készülő filmben a női főszerepet megkapja? Napokig nyomoztunk, míg kiderítettük a féltve őrzött nevet. 
Vágólapra másolva!

Semmi meglepő nincs abban, hogy felfokozott izgalommal várjuk a Viszkis rablóról szóló első játékfilmet. A kilencvenes évek Magyarországa leghíresebb bűnözőjének életét már legalább tíz éve tervezik megfilmesíteni.

Sokan akartak már filmet csinálni róla

Volt szó Johnny Depp főszereplésével készülő hollywoodi feldolgozásról, aztán a Szerelem első vérig-trilógiát jegyző Dobray Péter küszködött a projekttel éveken át (nála különböző időszakokban Nagy Zsolt, Charlie Cox és a Gengszterkorzó-ból ismert Jack Huston játszotta volna a főszerepet). Majd tavalyelőtt Antal Nimród futott össze Ambrus Attilával egy karácsonyi vásáron, és a rendező eldöntötte, hogy a tizenhárom évvel ezelőtti Kontroll óta tartó hollywoodi kitérője után a Viszkis lesz a második magyar filmje.

Antal Nimród és a Viszkis-film látványtervezője, Hujber Balázs a Hurok díszbemutatóján hétfőn este Fotó: Schumy Csaba

Antal tavaly augusztusban fejezte be a film forgatókönyvét, és abból, amit elmesélt róla a Filmklub podcast adásában, egy ambiciózus film képe rajzolódik ki, ami végigköveti Ambrus életét az erdélyi kezdetektől egészen addig a pontig, amikor tizenöt éves börtönbüntetése után a saját kerámiáit árulja a fentebb említett karácsonyi vásáron. A Filmalap gyorsan keblére is ölelte a Viszkis-film tervét (Andy Vajna már évek óta beszél arról, hogy próbálja Antal Nimródot hazacsábítani), és március elején kiemelkedően magas, 1,1 milliárd forintos gyártási támogatást szavazott meg neki.

Friss felfedezett lesz a Viszkis

A forgatás kezdetét május végére jelentették be (úgy tudjuk, azóta ez átcsúszott júliusra), a kész film a tervek szerint a jövő év tavaszán kerül majd a mozikba. Éppen elkezdtünk azon tanakodni, vajon ki kapja majd meg az összes fiatal magyar színész által áhított címszerepet, amikor Nagy Zsolt (aki a Kontroll-ban és a Posztkatona című rövidfilmben is dolgozott már együtt Antall-lal) egyszerűen bekommentelte a megoldást a Facebook-oldalunkon: a kiválasztott a Színművészeti Egyetem harmadéves hallgatója, Szalay Bence lett.

Szalay Bence Forrás: Instagram

Amióta kiderült, hogy ki lesz a Viszkis, nem hagy nyugodni a kérdés, hogy vajon ki fogja játszani a barátnőjét a filmben. A produkció ügyeit ismerő, több tucat emberrel folytatott beszélgetés után a kör leszűkült egyetlen színésznőre,

Móga Piroskára.

A huszonhat éves színésznőt a legtöbben az Aglaja című 2012-es filmből ismerhetik, amiben

Ónodi Eszter lányának tinédzserkori verzióját alakította.

Tudomásom szerint Móga egy hosszas castingfolyamat végén kapta meg a Judit nevű figura szerepét a Viszkis-ben, részvételét a filmben a színésznő környezetéből is többen megerősítették, ahogy azt is, hogy a szerepre sokan pályáztak, a castingon a huszonéves színésznő-generáció színe-java részt vett.

Móga Piroska Forrás: Sanyi és Aranka Színház

De ki ez a Judit?

Ambrus Attila 1988-ban szökött át Romániából Magyarországra, és 1999 januárjában fogták el a rendőrök, miután 27 alkalommal rabolt ki bankokat, takarékszövetkezeteket és utazási irodákat. A két időpont között eltelt tizenegy évben állítólag három komolyabb barátnője volt, tudtommal őket gyúrja egybe a forgatókönyv egy Judit nevű karakterré. A fiatal lánynak nincsenek anyagi gondjai, egy budai házban él gazdag szüleivel, akik persze nem nézik jó szemmel, hogy a kislányuk összejött egy csóró jégkorongozóval.

Mit kell tudni Móga Piroskáról?

1990. június 24-én született, már gyerekkorában is játszott színházi előadásokban, az első filmszerepét tizenhat évesen kapta a nagyrészt Magyarországon forgatott Mrs. Ratcliffe forradalma című angol filmben. Ebben az 1968-ban játszódó vígjátékban egy brit család az NDK-ba költözik, hogy az apa (Ian Glen, azaz Ser Jorah Mormont a Trónok harcá-ban) kiélhesse a kommunista eszmék iránti vonzódását, és besegítsen kicsit a szocializmus építésébe.

Móga Piroska Forrás: Ristretto Ditribution Kft.

Két lánygyermek van a családban, és különösen a nagyobbik, lázadó kamaszkorúnak nehezen megy a beilleszkedés a keletnémet iskolarendszerbe. Az ő egyik osztálytársát alakítja Piroska, a lenti filmrészletben piros kendővel a hajában láthatjuk. Aranyos kis film a Mrs. Ratcliffe forradalma, de számomra az a legérdekesebb információ vele kapcsolatban, hogy az operatőre a zseniális Sean Bobbitt volt, azaz Móga Piroskát tinédzserkorában az az ember fényképezte, aki később Michael Fassbendert A szégyentelen-ben, Brad Pittet a 12 év rabszolgaság-ban és Ryan Goslingot a Túl a fenyvesen-ben.

A gimnázium harmadik osztálya utáni nyáron Móga Piroska a Ferenciek terén sétált, amikor egy hirtelen ötlettől vezérelve betért a Katona József Színházba, és megkérdezte, nincs-e valami munka számára. Felvették ruhatárosnak, három évig dolgozott ebben a munkakörben, amit elmondása szerint azért szeretett nagyon, mert ingyen nézhette meg az előadásokat. A legenda szerint estéről estére bámulta példaképét, Ónodi Esztert, akinek nem sokkal később eljátszhatta a lányát egy játékfilmben.

Kamarás Iván és Móga Piroska az Aglaja című filmben Forrás: Ristretto Distribution Kft.

Amikor Deák Krisztina rendező azon töprengett, ki játszhatná el a tini korú Aglaját, Ascher Tamás mondta neki, hogy van náluk egy lány a ruhatárban, akit érdemes lenne megnéznie. Móga megkapta a szerepet, és még a hegedűtudásának (hatéves kora óta tanult hegedülni, a nővére hegedűművész) is hasznát vehette a film egyik jelenetében. Az alábbi fantasztikus részletet, amelyben Jordán Adéllal adnak elő virtuóz cicaharcot, azért is érdemes megnézni, mert az angyali arcú színésznő ebben a pár percben meg tudja villantani kacér, kihívó énjét is.

A gimnázium után megpróbálkozott a Színművészetivel, de nem vették fel. Egy évvel később ismét, akkor már a harmadik rostáig jutott, de végül kiszórták. Egy átbőgött éjszaka után másnap az esélytelenek nyugalmával ment el felvételizni a Kaposvári Egyetemre, és fel is vették. Időközben már leforgatta az Aglajá-t, de a filmet csak két évvel később mutatták be, amikor már harmadéves egyetemista volt.

Az utolsó két egyetemi évét a budapesti Radnóti Színházban töltötte gyakorlaton, két Mohácsi-rendezésben is játszott, közülük a Buborékok című még mindig műsoron van, ahogy az Alföldi Róbert rendezte Platonov – Apátlanul is. Jelenleg szerepel még a Tisztújítás című darabban a Komáromi Jókai Színházban, illetve a Sanyi és Aranka Színház Összkomfort című előadásában, amit „a párja”, Fogarasi Gergely rendezett.

Móga Piroska és Bognár Anita az Összkomfort című előadásban Forrás: Sanyi és Aranka Színház

A filmes munkák elkerülték az Aglaja óta, egyedül a Hacktion – Újratöltve című tévésorozatban láthattuk, abban az epizódban, amelyben az Anger Zsolt által játszott nyomozó helyettesítő tanárként épül be egy középiskolába, hogy elkapjon egy erőszakolót. Móga Piroska az a nagyszájú diáklány, aki felrakott lábakkal ül a helyén, amíg Anger rá nem szól, hogy „drágám, az égig érő lábaidat takarítsd már le a székről, jó?”

Tavaly megint forgatott, az ötven éve történt sorozatgyilkosságot feldolgozó A martfűi rém című Sopsits Árpád-filmben Marikát, a rendőrségi gépírónőt játssza, olyan remek színészek mellett, mint Trill Zsolt, Balsai Móni és Anger Zsolt.

Móga Piroska A martfűi rém című filmben Forrás: Focusfox Kft.

A Viszkisen és a barátnőjén kívül van egy harmadik főszereplő is Antal Nimród filmjében: a nyomozó, aki kihallgatja Ambrus Attilát. Az ő közös jeleneteik keretként szolgálnak a filmben: ahogy a Viszkis mesél az életéről, úgy ugrunk vissza az éppen emlegetett történésekre. A rendőrt egy ötven körüli színész fogja játszani, de hogy pontosan kicsoda, azt legkésőbb a jövő hét második felében megtudjuk, mert akkor tartják a Viszkis első sajtótájékoztatóját.

Antal Nimród ezeket árulta el nekünk a Viszkis-filmről még tavaly

  • Ambrus Attilával egy Múzeum körúti kézműves vásáron találkozott össze, ahol az egykori bankrabló kerámiákat árult.
  • Gyerekkorától kezdve szeretné bemutatni a Viszkis életét, benne lenne a hadsereg és Erdély is.
  • Több zsánert szeretne ötvözni itt is, akárcsak a Kontroll-ban.
  • Forgatókönyvírás közben többször konzultált Ambrus Attilával, például arról is, hogy mit mond először egy bankrabló, amikor belép a bankba.
  • „Több tányért próbál pörgetni egyszerre”, mert a film egyszerre szólna a kommunizmus haláláról, a kapitalizmus „szellemi fogyatékos unokatestvérének” beköltözéséről Magyarországra, az erdélyi kisebbségi létről, a médiáról és egy ember életéről is.
  • Szerinte Ambrus Attila Rózsa Sándor-típusú betyár hőssé vált a társadalom szemében akkoriban.
  • Nem ő akar belőle hőst faragni, a média láttatta így.
  • A forgatókönyv első mondata: „Valahol Budapesten, egy bárpultnál...”