Fogadjon be pár durva németet!

Goodnight Mommy
Vágólapra másolva!
Szeptember 24-én kezdetét veszi a 4. Szemrevaló Filmfesztivál, tíz napunk lesz arra, hogy átrágjuk magunkat az elmúlt év német, osztrák és svájci filmtermésén. Az esemény azért is kihagyhatatlan, mert a bemutatott filmek döntő többségét csak a Szemrevalón láthatjuk moziban. Egy életunt vámpír Sigmund Freud kanapéján önti ki a lelkét, Nyugat-Berlin pezsgő zenei szcénája rabul ejt egy Joy Division-rajongó angol srácot, egy plasztikai műtéten átesett anyát pedig további rémségek várják az otthonában.
Vágólapra másolva!

A filmhetet a Berlinalén Ezüst Medve-díjjal kitüntetett thriller, a német filmművészet idei legnagyobb dobása, a Victoria nyitja, amely egyetlen bravúrosan rögzített jelenetben, vágás nélkül meséli el egy spanyol lány és négy berlini fiú találkozásának és szédítő ámokfutásának történetét. Aki most lemarad róla, az ne keseredjen el, a bankrablós thrillert október 8-től műsorukra tűzik a hazai mozik.

Laia Costa (bal oldalt) és Frederick Lau (középen) a Victoria című filmben Forrás: Vertigo Media

A Szemrevaló Rainer Werner Fassbinder munkássága előtt tiszteleg, aki idén lett volna hetvenéves. A német rendező számos filmjét levetítik, például A félelem megeszi a lelket című drámát, melyben egy korosodó takarítónő egy marokkói vendégmunkásba szeret bele.

A bevándorló srácot Fassbinder akkori élettársa, El Hedi Ben Salem játszotta. A kapcsolatukról szóló az Ali a paradicsomban című dokumentumfilmet is megnézheti a fesztiválon.

El Hedi Ben Salem és Rainer Werner Fassbinder az Ali a paradicsomban című filmben Forrás: Szemrevaló

A Szemrevaló honlapját itt találja, a programfüzetet innen töltheti le, ha ránk hallgat, erre az öt filmre biztosan időt szakít:

Goodnight Mommy

A külföldi szaksajtó által már körberajongott osztrák horror, melyben két tízéves fiú próbálja kideríteni, hogy a kórházból hazatérő, bekötözött fejű nő az anyjuk-e vagy sem. A rendezőpáros egy valóságban gyökerező horrort akart alkotni, amelyben a leghétköznapibb dolgok (nagyító, fogselyem) okoznak rettegést.

B-Movie: Nyugat-Berlin hangjai, 1979-1989

Egy angol zenészt annyira magával ragadja a német zenei színtér, hogy átköltözik Nyugat-Berlinbe, ahol tehetségeket kutat fel, Nick Cave-vel, Nenával vagy a Die Toten Hosennek bulizik, és eközben amit csak lehet, felvesz kamerával. A kino-zeit.de "minden idők egyik legszórakoztatóbb és leggazdagabb zenei és művészeti dokumentációjának" nevezte a B-Movie-t.

Vámpír a díványon

Rex felügyelő társát (Tobias Moretti) most egy szatirikus vámpírkomédia főszerepében láthatjuk viszont. Sigmund Freudhoz jár éjszakánként, mert elege van az életből. Egy fiatal lány aztán visszahozza az életkedvét, akiben rég meghalt szeretőjére ismer. Mindig megfogadom, hogy vámpírfilmből többet nem, de ez most kedves kis szeleburdiságnak tűnik.

Ifjak és erősek

A német egyesítés utáni legnagyobb idegenellenes megmozdulás történetébe avat be ez a fekete-fehér, a zűrzavart testközelbe hozó dráma. Egy rostocki lakótelep munkanélküli fiataljai a rendőrség és a bevándorlók ellen vívnak csatákat. A téma nem is lehetne aktuálisabb, bátor korkép a múltból, hogy hová is fajulhatnak a jelen eseményei.

Egy lányról

Egy kellemesnek tűnő, életvidám tinivígjátékot is kinéztem a programból a sok nyomasztás mellé. Az öngyilkos rocksztárokért rajongó tizenöt éves lány maga is úgy dönt, hogy megszabadul depresszióval súlyosbított életétől. A túlvilág helyett azonban egy pszichiáter várótermében találja magát az iskola legstéberebb diákjával, akivel nemsokára már bevásárlókocsiban száguldanak le a lejtőn.

A Szemrevaló vetítéseire már elindult a jegyelővétel, a budapesti Művész mozi mellett Pécsett, Szegeden és Debrecenben is látható lesz egy válogatás a fesztivál programjából.