Ki nyomja le Jennifer Lawrence-t és Ryan Goslingot?

Imogen Poots, Csajkeverők
Vágólapra másolva!
Tavaly nyáron azokat a negyven alatti színészeket vettük számba, akik Hollywood új A-ligáját jelentik, és Julia Robertset, Sandra Bullockot vagy Brad Pittet és Johnny Deppet válthatják a csúcson. Időközben viszont már Jennifer Lawrence, Emma Watson, Ryan Gosling és Bradley Cooper nyakában is ott liheg egy új generáció, akik szépek, fiatalok, tehetségesek és sokoldalúak. Két-három éven belül bármelyikükből Oscar-díjas, multimilliomos vagy éppen drogfüggő idegroncs válhat – íme, a tíz legizgalmasabb feltörekvő tehetség. 
Vágólapra másolva!

Miles Teller

Aki odafigyelt, már négy évvel ezelőtt, az Engedd el!-ben észrevehette, hogy ez a srác minden jelenetében lejátszotta a színről az épp egyik karriercsúcsát nyújtó Nicole Kidmant. Tavaly a csodálatos The Spectacular Now-ban pedig végre főszerepben bizonyíthatta, hogy komikusként és drámai színészként is generációja egyik legnagyobb reménysége.

Miles Teller a The Spectacular Now című filmben Forrás: Origo

Jellemző módon, a magyar mozikba eddig csak a bénább filmjei jutottak el, például a Project X és ezen a héten a Csajkeverők, de könnyed, laza sármja valóban alkalmassá teszi az elsősorban kamaszoknak szánt közönségfilmek nagydumás szerepeire is.

Hamarosan két film franchise-ban is láthatjuk két korábbi szereplőtársával; A beavatott-ban Shailene Woodley-val (The Spectacular Now) próbálnak Az éhezők viadala-típusú sikert elérni, míg A fantasztikus négyes rebootjában Michael B. Jordannel (Csajkeverők) kísérelik meg felülmúlni a 2005-ös adaptációt. Közben a független filmek világához sem lesz hűtlen: az idei Sundance-fesztivált megnyerte a Whiplash című újdonsága, amelyben jazzdobos karrierről álmodozik.

Hol kezdjük a vele való ismerkedést? Engedd el!

+ + +

Shailene Woodley

A most 22 éves Shailene-ről már három éve mindenki azt hitte, hogy megszorongathatja Jennifer Lawrence-t a Hollywood hercegnője címért, de pechje volt, mert a várakozásokkal ellentétben nem kapott Oscar-jelölést az Utódok-ban nyújtott alakításáért, majd hiába szerződtették le sebtiben Pókember csajának, végül kivágták az idén mozikba kerülő A csodálatos Pókember 2-ből.

George Clooney és Shailene Woodley az Utódok című filmben Forrás: InterCom

Talán jobb is így, mert ahelyett, hogy egyből nagyköltségvetésű blockbusterekre pazarolta volna a tehetségét, még elvállalt pár karakterközpontú független drámát. Az imént már méltatott The Spectacular Now-ban szenzációs, ahogy élettel teli figurát kerekít a szende naiva untig ismert típusából (Miles Tellerrel együtt színészi díjat is nyertek érte a tavalyi Sundance-en), míg Gregg Araki idei újabb kattant agymenésében (White Bird in a Blizzard) végre kitört a jókislány skatulyából.

A Jennifer Lawrence-párhuzamokat még jó ideig hallani fogjuk, hiszen a trilógiának készülő A beavatott egyértelműen Az éhezők viadala népszerűségét kívánja meglovagolni – ha sikerül, Woodley végleg egy ligába kerülhet Lawrence-szel.

Hol kezdjük a vele való ismerkedést? The Spectacular Now

+ + +

Michael B. Jordan

Michael Bakari Jordant (B-re rövidített középső neve reményt jelent szuahéliül, és persze a híres névrokonnal való összekeverést elkerülendő is használja) már 16 évesen országos televízióadók sorozataiban szerepelt, ráadásul tévés karrierjében három olyan sorozatnagyágyú is található, mint a Maffiózók, a Tiszta szívvel foci és a Drót. Utóbbi jelentette az egyértelmű ugródeszkát a mozifilmek felé, és segített, hogy főszerepet kapjon a Fruitvale Station című Sundance-fődíjas filmben.

Michael B. Jordan a Fruitvale Station című filmben Forrás: Anchor Bay Entertainment

Oscar Grant – a 22 éves San Franciscó-i srác, akit egy szilveszter éjszakai metrós dulakodás után ártatlanul agyonlőttek a rendőrök – tragédiája az a típusú film, amelynél előre tudod, hogy érzelmileg manipulálni fognak, mégsem bírod megállni bőgés nélkül. A film ereje nagyban köszönhető Jordan szimpatikus játékának, és nagy szégyen, hogy megfeledkeztek róla az idei Oscar-jelöltek között, noha a színésznők mezőnyébe az előző években mindig befért egy-egy Sundance-kedvenc.

Díjak helyett viszont jöttek csőstül a szerepajánlatok, és a már említett Csajkeverők meg A fantasztikus négyes mellett leginkább azt várjuk, hogy John Hillcoat (Fékezhetetlen) Triple Nine-jában mekkorát fog alakítani Kate Winslet, Chiwetel Ejiofor, Casey Affleck és Aaron Paul oldalán.

Hol kezdjük a vele való ismerkedést? Fruitvale Station

+ + +

Lupita Nyong'o

A kenyai szülőktől Mexikóban született Lupita története egyelőre igazi hollywoodi tündérmese. Produkciós asszisztensként kezdte és Az elszánt diplomata forgatásán a főszereplő Ralph Fiennes maga biztatta, hogy vágjon bele a színészkedésbe. A Yale dráma szakának elvégzése után mindössze egy rövidfilm és egy tévés szerep után megkapta a 12 év rabszolgaság legfontosabb női szerepét, amiért szabályos díjeső zúdult rá. A vasárnapi Oscar-díjkiosztón is a legjobb női mellékszereplő kategória legnagyobb esélyesének számít, és csak egyvalaki állíthatja meg, naná, hogy a tavaly főszereplői Oscart is nyert Jennifer Lawrence (Amerikai botrány).

Lupita Nyong'o a Non-Stop című filmben Forrás: Pro Video Film & Distribution Kft.

Bár karrierjének óriási lökést adna a díj, már a végigkampányolt Oscar-szezon is megtette a hatását; vörös szőnyeges megjelenései alapján divatikonná vált, és elhalmozzák új szerepajánlatokkal. Hollywood persze hagyományosan nem tud mit kezdeni a színes bőrű színésznőkkel, de az egzotikus Lupita tehetsége és szépsége alapján Halle Berry örököse lehet.

A Non-stop című akciófilm nem hangzik a legütősebb kezdetnek, de egy Julianne Moore, Liam Neeson, Corey Stoll, Michelle Dockery és Scoot McNairy nevét felvonultató szereposztásban helyet kapni semmiképp sem ad okot szégyenkezésre.

Hol kezdjük a vele való ismerkedést? 12 év rabszolgaság

+ + +

Jack O'Connell

A Skins című brit tinisorozat egy évtizedre ellátta az angol mozit új reménységekkel, és Nicholas Hoult, Kaya Scodelario, Dev Patel és Hannah Murray után a 3-4. évad Cookja hajráz a világsiker felé. O'Connell a Skins-ben és azt követő filmszerepeiben (Eden Lake, This is England) is vidéki angol suttyókat alakított felettébb meggyőzően, de most két bámulatos főszerepnek köszönhetően Hollywoodban is forró portéka lett belőle.

Jack O'Connell a Starred Up című filmben Forrás: Film4

A Starred Up-ban egy agresszív kamaszfiút formál meg, aki börtönbe kerülve ismeri meg a saját apját, míg a Berlinalén bemutatott, elképesztően feszült '71-ben az ő figuráján, egy elveszett katonán keresztül csöppenünk bele az északír konfliktus legdurvább bugyraiba.

Közben szorgosan látogatta az edzőtermet is a 300 – A birodalom hajnala egyik főszerepe kedvéért, ezt követően Angelina Jolie kamerája előtt (Unbroken) él meg újabb fizikai kihívásokat a második világháborús hős és sportoló, Louis Zamperini bőrébe bújva.

Hol kezdjük a vele való ismerkedést? Starred Up

+ + +

Kate Mara

Mostoha dolog a kevésbé befutott testvérnek lenni Hollywoodban, erről mesélhetne Maggie Gyllenhaal, William Baldwin, Luke Wilson és még egy sereg háttérbe szorult öcs, húg, báty, nővér. Kate Mara viszont mindent megtesz, hogy lépést tartson a két évvel fiatalabb Rooney-val, aki A tetovált lány-béli Oscar-jelölt alakítása óta minden szereposztó kívánságlistájának élén található.

Kate Mara a House of Cards című sorozatban Forrás: Netflix

Kate korábban is feltűnt fontos filmek (Brokeback Mountain, 127 óra, Vasember 2) apróbb szerepeiben, de eddig inkább a tévében termett neki babér. A 24, a Kés/alatt, a Helyszínelők, a Törtetők és az Amerikai Horror Story után végül a húgához hasonlóan őt is David Fincher ajándékozta meg élete szerepével, a House of Cards ambiciózus újságírónőjével.

A House of Cards abszolút mozis színvonal, csak tévésorozatként több idő van kibontani a szálakat és a karakterek motivációit, így nem csoda, hogy Kate újabb esélyt kapott egy tisztességes filmszínésznői karrierre: az idén Johnny Depp partnernője lesz a Transzcendens-ben, majd ő is az újratöltött A fantasztikus négyes-ben tűnik fel.

Hol kezdjük a vele való ismerkedést? House of Cards

+ + +

Dane DeHaan

Sosem értem, hogy miért hasonlítgatják ezt a hüllőfejű fiút a fiatal Leonardo DiCaprióhoz (ez a hasonlat Alden Ehrenreichet illetné meg, ő viszont egyelőre huszadannyit nem hozott ki magából, mint DiCaprio), és azt is nehéz volt bevenni, hogy a Túl a fenyvesen-ben Ryan Gosling és Eva Mendes közös gyerekét játszotta, de jeges tekintetével megbabonázhatta a hollywoodi szereposztókat, mert sorra nyúlja le a huszonéves színészek álomszerepeit.

Dane DeHaan a Túl a fenyvesen című filmben Forrás: ProVideo

Ő is tévében indult, mégpedig a világot Mia Wasikowskával és Alison Pill-lel is megajándékozó In Treatment-ben, majd a True Blood-ban is feltűnt. Egy apró szerepet kapott Spielberg Lincoln-jában is, majd jött az áttörés a Túl a fenyvesen-nel és még inkább az Öld meg kedveseidet-tel. Az itt felsorolt új reménységek közül ő az egyetlen, aki már magyar rendezővel is dolgozott, hiszen Antal Nimród Metallica-koncertfilmjében ő állt a fikciós szál középpontjában.

A csodálatos Pókember második részében megörökölte azt a karaktert, amelyet az előző Pókember-sorozatban James Franco játszott, de itt nem érnek véget a párhuzamok, Francóhoz hasonlóan hamarosan ő is James Dean bőrébe bújik, Anton Corbijn Life című életrajzi filmjében.

Hol kezdjük a vele való ismerkedést? Túl a fenyvesen

+ + +

Imogen Poots

Ez az óriási kék szemekkel és szuperszéles mosollyal megáldott brit csaj évek óta ott kopogtat az A-liga kapuján, de most jött el az ő ideje, amikor szinte nem múlik el hónap anélkül, hogy új filmjét mutatnák be a mozik. Korábban szerepelt a V mint Vérbosszú-ban, a 28 héttel később-ben, A kilencedik légió-ban, a Jane Eyre-ben és a Frászkarika remake-jében, de Michael Winterbottom A szenvedély királya című filmje hozta meg számára az igazi elismeréseket, hiszen a pornókirály szülés közben is kokót szippantgató lányaként egyszerre volt harsány, szexi, ordenáré és tragikus.

Imogen Poots A szenvedély királya című filmben Forrás: Vertigo Média Kft.

Erre a képességére volt szükség a Hosszú út lefelé című Nick Hornby-regény filmadaptációjában is, de a tökéletes szereposztás és az ütős alapanyag sajnos nem volt elég egy jó filmhez, bár még mindig Poots jött ki a legjobban a dologból.

Ott volt tavaly a parádés Mocsok-ban, szerepel az e héten bemutatott Csajkeverők-ben, hamarosan újra Aaron Paul oldalán láthatjuk a Need for Speed-ben és még Terrence Malick is megtalálta egy szereppel Cate Blanchett, Christian Bale és Nathalie Portman mellé a Knight of Cups-ban.

Hol kezdjük a vele való ismerkedést? A szenvedély királya

+ + +

Lena Dunham

Oké, Lena Dunhamből nyilván sosem lesz az új Jennifer Lawrence, bár azt érdemes lenne egyszer megnézni, hogy ők ketten mit ökörködnének össze egy Női szervek-típusú vígjátékban. Dunhamnek nincsenek hosszú combjai, formás mellei és macskaszemei, de hihetetlenül vicces, kreatív, gátlástalan és önironikus. Egyelőre a saját maga által írt és gyakran rendezett HBO-tévésorozat, a Csajok biztosít számára korlátlan terepet az önmegvalósításra és a Csajok-ban még legalább három évadra van is szufla, de időközben egyáltalán nem lepődnénk meg, ha a filmvásznat is sikeresen meghódítaná.

Lena Dunham a Csajok című tévésorozatban Forrás: HBO

Első egész estés mozifilmje, a Tiny Furniture még tanulópénz volt a Csajok előtt, de az idén a Sundance-en Joe Swanberg (Ivócimborák) új filmjében, a Happy Christmas-ben is szerepelt. A hollywoodi színésznők között farkastörvények uralkodnak, és a széljárás mindig a sudár szőkéknek kedvez, de az egyenjogúság nevében, ha Jonah Hill két Oscarra jelölt karakterszínész, Seth Rogen pedig szupersztár lehet, akkor Lena Dunhamnek is ott a helye közöttük.

Hol kezdjük a vele való ismerkedést? Csajok

+ + +

Adam Driver

Ha már Csajok, akkor pedig a férfi főszereplőről sem feledkezhetünk meg. Driver ugyan Hannah Horvath szavaival élve is "mókás kinézetű", de a hórihorgas, vitorlafülű srác időközben a GAP modellje is lett, és megmutatta, hogy ha kell, szívtiprónak is tud kinézni.

Adam Driver a Csajok című tévésorozatban Forrás: HBO

Mozifilm-szerepeit eddig makulátlan ízléssel válogatta meg, tavaly például az év legjobb független filmjei közül kettőben is szerepelt (Frances Ha, Inside Llewyn Davis), és ha csak kisebb szerepben is, de még Spielberg Lincoln-jában is feltűnt.

A Frances Ha rendezőjének, Noah Baumbachnak a következő filmjében (While We're Young) szintén szerepel, és Jeff Nichols (Mud) új filmjében, a Midnight Special-ben is övé az egyik főszerep. Folyamatosan felmerül a neve különböző képregényhősök megformálásához, és a legújabb pletykák szerint ő lesz az új Star Wars egyik főgonosza, de közben Martin Scorsese hívó szavára is hallgatott: a Silence-ben jezsuita papot formál majd meg Andrew Garfield és Liam Neeson oldalán.

Hol kezdjük a vele való ismerkedést? Frances Ha