Tíz éve tombol a szerelem

Igazából szerelem
Vágólapra másolva!
Hugh Grant ingujjban táncol, a reptéren egymás nyakába borulnak az emberek, Bill Nighy meztelenül gitározik a tévében, Keira Knightley-nak táblákon vallanak szerelmet. Talán nincs még egy olyan romantikus vígjáték, amelynek annyi emlékezetes pillanata lenne, és olyan közszeretetnek örvendene, mint a Magyarországon most tíz éve bemutatott Igazából szerelem. A születésnap alkalmából összeszedtünk tíz kevésbé ismert érdekességet a filmmel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

1. A megcsalt íróval kezdődött

Hugh Grant és Richard Curtis az Igazából szerelem forgatásán Forrás: UIP

Az Igazából szerelem író-rendezője, Richard Curtis először a Colin Firth-szálat (a megcsalt író Franciaországba menekül, ahol beleszeret a portugál házvezetőnőbe) és a Hugh Grant-szálat (a miniszterelnök szerelmes lesz az egyik beosztottjába) találta ki, de ezt két külön filmnek képzelte el. Aztán eszébe jutott, hogy nagyon szereti a sok szálon futó filmeket, és hogy szuper lenne egy olyan sok sztoriból álló romantikus filmet csinálni, amelyikbe mindegyik történetnek "csak a legjobb részei" kerülnek bele. Hugh Grant sztoriját egyébként Ted Heath inspirálta, aki a 70-es évek elején volt brit miniszterelnök: Heath agglegény volt, és Curtisnek eszébe ötlött, hogy milyen kellemetlen lenne, ha egyszer csak beleszeretne valakibe, és az ország irányítása helyett hirtelen a szerelmi életével lenne elfoglalva.

* * *

2. Csak briteket akartak

A brazil Rodrigo Santoro és az amerikai Laura Linney a filmben Forrás: UIP

Eredetileg a főszerepeket csupa brit játszotta volna (leszámítva persze a portugál házvezetőnőt), de Curtis nem mindegyik szerepre talált megfelelő angol színészt. Folyton mondogatta a castingért felelős Mary Selway-nek, hogy Sarah szerepére egy "Laura Linney-típusú" színésznőt szeretne, míg végül Selway felcsattant, hogy "akkor szerezd meg Laura Linney-t, az isten szerelmére!", és így is lett. Angol lett volna Sarah kollégája is, akibe szerelmes, de az egyik producer kijelentette, hogy nincs az a brit férfi, akibe bárki hosszú időn keresztül reménytelenül szerelmes tudna lenni, így végül a brazil Rodrigo Santoróé lett a szerep. Linney és Santoro is többször elmesélte, hogy nagyon összebarátkoztak a forgatáson, mert mindketten éppen egy fájdalmas szakításból lábadoztak, és egymás lelkét ápolták.

* * *

3. Unatkozásból született

A film egy olyan montázzsal kezdődik és végződik, amelyben emberek szeretetteljesen üdvözik egymást a londoni Heathrow reptéren. Ez az ötlet akkor pattant ki Curtis fejéből, amikor egyszer a Los Angeles-i reptéren várakozott, és unalmában az egymást megölelő, megcsókoló embereket bámulta. A filmben szereplő felvételek igazi emberekről készültek a Heathrow-n, ahol több operatőr állt lesben egy héten keresztül, és amikor sikerült elkapniuk egy jó kis üdvözlést, akkor engedélyt kértek a felhasználására. Azokat a reptéri pillanatokat viszont, ahol a színészek szerepelnek, egy épített díszletben vették fel.

* * *

4. Emészthetetlen puding

Thomas Sangster és Liam Neeson a filmben Forrás: UIP

A 40 millió dollárból készült film kezdettől jól teljesített a mozikban, és összesen kb. 247 milliót termelt világszerte, igaz, ebből az USA-ban csak 60 folyt be. A kritikák többsége is pozitív volt, de azért bőven akadtak olyanok is, akik elutasították a film szentimentalizmusát. A New York Times kritikusa, A. O. Scott szerint például az Igazából szerelem "egy emészthetetlen karácsonyi puding", amelynek a "szeretetről alkotott elképzelése egyszerre felszínes és őszintétlen, és kedves, vidám attitűdje csak takargatja az emberi érzelmek iránti keserű cinizmusát".

* * *

5. Claudia Schiffertől Jeanne Moreau-ig

A film tele van cameókkal, amelyek közül a legevidensebb a Liam Neesont letaglózó Claudia Schiffer felbukkanása. A film első vágott változatában (ami még három és fél órás volt) Neeson figurájának Claudia Schiffer-kattanása alaposan fel volt építve, így valószínűleg még viccesebb lett volna aztán a cameó, de az alábbi videoablakban látható "meztelen Claudia Schiffer"-jelenetet időszűke miatt ki kellett vágni.

A reptéri zárójelenetben Denise Richards jelenik meg mint a Kris Marshall által megformált, Amerikából hazatérő srác "nagyon barátságos" lányismerőse. A hölgy, aki elviszi a taxit Colin Firth elől a marseille-i reptéren, a legendás Jeanne Moreau. Továbbá Curtis számos rokonát is betette a filmbe: a miniszterelnök Pat nevű házvezetőnője az anyósa, az iskolai karácsonyi előadáson a kisfia Pókember-maszkban, a kislánya rákjelmezben szerepel, a Liam Neeson figurájának halott feleségét ábrázoló fotókon az egyik régi szerelme látható, és egy pillanatra maga Curtis is felbukkan mint az egyik harsonás Keira Knightley esküvőjén.

* * *

6. Mindenkiből sztár lett

A szereposztás már tíz éve is elég tetszetősnek tűnt, de tudva, hogy ki milyen pályát futott be azóta, ma még pompásabbnak látszik. Keira Knightley-nak az Igazából szerelem csak a második jelentősebb filmje volt (a Csavard be, mint Beckham után), és a forgatáson megemlítette Curtisnek, hogy leszerződött "egy kalózos filmre, ami valószínűleg hiba volt, mert az ilyenek mindig megbuknak, de legalább pár hónapot eltöltök a napon". Liam Neeson sem volt még "a történelem legidősebb akcióhőse" akkoriban, hanem egy "szerény, érzékeny és kedves" figura.

Chiwetel Ejiofor és Keira Knightley az Igazából szerelem-ben Forrás: UIP

Nem beszélve azokról, akiket akkor még egyáltalán nem ismertünk, és azóta híresek lettek: a szexdublőrként dolgozó Martin Freemanből Zsákos Bilbó lett, a Knightley-ba reménytelenül szerelmes Andrew Lincoln a The Walking Dead főszereplője, Knightley filmbeli férje, Chiwetel Ejiofor a 12 év rabszolgaság főhősét játssza, az egyik amerikai lány, akivel Kris Marshall megismerkedik egy kocsmában az USA-ba érkezése után, January Jones a Mad Men-ből. A Liam Neeson nevelt fiát alakító Thomas Sangster (aki egyébként Hugh Grant távoli unokatestvére) pedig tíz év alatt semmit sem öregedett a vásznon: mostanság a Trónok harca tizenhárom éves Jojen Reedjét játssza, pedig már huszonhárom éves.

* * *

7. A világ kedvenc romantikus jelenete

A cuki és könnyfacsaró jelenet, amelyben Andrew Lincoln vicces táblák segítségével vall szerelmet Keira Knightley-nak, nem isteni szikraként pattant ki Richard Curtis fejéből. A DVD-kommentárban elmeséli, hogy tudta, hogy valami nagy, romantikus gesztusra van szüksége, de az első ötlete az volt, hogy Lincoln figurája rózsaszirmokkal szórja be az utcát. Amikor megkérdezte a cégénél dolgozó nőket, hogy mit szólnak ehhez, ők okádáshangokat imitáltak, úgyhogy érezte, hogy ez nem az igazi. A következő ötletében egy helikopter szerepelt, és amikor erre is öklendezés volt a válasz, előállt a táblákkal, amire a csajok egy emberként rábólintottak.

* * *

8. A világ kedvenc táncjelenete

Meglepő, de Hugh Grantnek eleinte egyáltalán nem volt ínyére a vicces jelenet, amelyben ingujjban táncikál a miniszterelnöki rezidencián, mert félt, hogy nevetségessé válik miatta a figurája. Curtis számára a mai napig rossz emlék, hogy Grant nem volt hajlandó elpróbálni a jelenetet, és a forgatás legvégére kellett halasztani miatta, aztán viszont túlságosan is beleélte magát, és elkezdett tátogni a számra, ami nagyon megnehezítette a jelenet összevágását.

* * *

9. Két leszbikus szál is lett volna

Curtis jóval több sztorit írt a filmhez, mint ahány végül belekerült, többek közt volt egy olyan szál is, amiben két iskolás lány szeret egymásba, és egy olyan is, ami Emma Thompson fia sulijának leszbikus igazgatónőjéről és az ő halálos beteg párjáról szólt volna (ezt le is forgatták, és a DVD kivágott jelenetei közt megnézhető). Volt egy olyan "rémes történet" is, ami tényleg megesett Curtis egyik barátjával: a srác egy egész popalbumot írt a lánynak, akibe szerelmes volt az iskolában, és elintézte, hogy fel is vehesse az albumot. Meghívta a stúdióba a lányt, aki el is ment, de a hosszú felvétel közben elunta magát, és lefeküdt a dobossal.

A legviccesebb kivágott jelenet viszont az, amelyikben az igazgatónő behívatja Emma Thompsont az iskolába, mert a kisfia felháborító fogalmazást írt arról, hogy ha egy kívánsága varázslatos módon teljesülhetne karácsonykor, akkor azt kívánná, hogy az emberek fingása láthatóvá váljon.

* * *

10. Hugh Grant elcseszte

Azt a jelenetet, amikor a miniszterelnök megérkezik a Downing St. 10-be, és a beosztottjai köszöntik, két részletben vették fel, és Hugh Grant közben ledőlt aludni. Amikor felkelt, véletlenül egy másik nyakkendőt vett fel, mint ami korábban volt rajta. Ezt ott helyben senki sem vette észre, de a film kilencedik perce körül (a fenti videoablakban 1:11-től) jól látható, hogy két különböző nyakkendő váltakozik Grant nyakában. Az öltöztetőt, akinek észre kellett volna vennie a hibát, azzal büntették, hogy a következő néhány napban a rossz nyakkendőben kellett járnia.

* * *

+ Lesz valaha folytatás?

Az Igazából szerelem főszereplői Forrás: UIP

Curtis szerint biztosan mindenki élvezné a folytatás elkészítését, ha sikerülne összehozni, de "semmi sem kevésbé valószínű", mint hogy ez megvalósuljon, annyira híres és elfoglalt manapság a film legtöbb szereplője. Azért felvetette, hogy most, hogy közeledik a karácsony, talán itt a megfelelő pillanat, hogy mindenkit finoman emlékeztessen arra, hogy már tíz év telt el a film bemutatása óta.