Lerobbantják az arcunkat a nyáron

nyári filmajánló
Vágólapra másolva!
Sylvester Stallone hozza a kemény fiúkat, Batman rendet tesz Gotham Cityben, a sötét zsaruk újra bedobják magukat, Kristen Stewart átmegy vad amazonba, Ridley Scott visszatér az alienek közé, és még Pókember is megújul. Bemutatjuk a nyáron érkező hollywoodi filmdömpinget. A premierdátumok tájékoztató jellegűek, még változhatnak.
Vágólapra másolva!

21 Jump Street - A kopasz osztag (21 Jump Street)
Bemutató:
május 3.

A 80-as évekbeli tévésorozat alapján készült vígjátékban Channing Tatum és Jonah Hill két lúzer rendőrt alakít, akik éretlenségükkel kiérdemlik a feladatot, hogy beépüljenek egy középiskola diákjai közé, és kinyomozzák, ki teríti a szintetikus drogot a tanulók közt. Meglepő módon a sportos, jóképű rendőr a jó tanulókkal, a duci, béna rendőr pedig a népszerű srácokkal lesz jóban. És természetesen a helyett, hogy a felettesük utasításait követnék, betépnek, alkohollal látják el a kiskorúakat, és minden más létező szabályt megszegnek. A korhatáros előzetes alapján úgy tűnik, jutottak tényleg vicces részek is az amúgy főleg ordenáré poénokkal operáló filmbe.

* * *

Éjsötét árnyék (Dark Shadows)
Bemutató:
május 10.


Tim Burton és Johnny Depp nyolcadik közös filmje szintén egy tévésorozat alapján készült, amit Burton "rémes"-nek titulált, és jelentősen megváltoztatott abból a szempontból, hogy míg az eredeti sorozat teljesen komolyan vette a vámpírsztorit, ő viccet csinált belőle. Depp egy 18. századi playboyt alakít, akit egy boszorkány (Eva Green) elátkoz, ezért kétszáz évet egy koporsóban tölt. Amikor az 1970-es években feléled, azzal szembesül, hogy egykori lakhelyén furcsa leszármazottai élnek, és a boszorkány még mindig nem mondott le az elcsábításáról. A fárasztó Alice Csodaországban után úgy tűnik, Burton ismét formában van, és egy bájosan morbid mesét csinált nekünk.

* * *

A diktátor (The Dictator)
Bemutató:
május 17.

A Larry Charles rendezte legújabb Sacha Baron Cohen-agymenésben a komikus közel-keleti diktátort alakít, aki New Yorkba érkezik egy ENSZ-találkozóra, de megtámadják, levágják a szakállát, és mivel így már senki nem ismeri fel, kénytelen szakadt hajléktalanként kóborolni New York utcáin. Egészen addig, míg egy biobolt tulajdonosa (Anna Faris) meg nem szánja, és állást nem ajánl neki. De mielőtt még ez megesne, azért lefekszik Megan Foxszal. Ali G-t és Boratot imádtuk, de a Bruno-filmre kicsit kifáradt Cohen ártatlanokat szívató humora, úgyhogy kifejezetten örülünk annak, hogy ez a film a hagyományos vígjátékok felé mozdul el. Reméljük, ez nem jelenti majd azt, hogy a poénok visszafogottabbak lesznek.

* * *

A holló (The Raven)
Bemutató:
május 17.


A V mint vérbosszú rendezőjének, James McTeigue-nek a thrillerje egy fiktív gyilkossági sztorit kanyarít Edgar Allan Poe köré: egy sorozatgyilkos az író műveiben elmesélt, bizarr gyilkosságok ihletésére teszi el láb alól áldozatait. Először maga Poe kerül gyanúba, de aztán az ügyben nyomozó detektív (Luke Evans) rájön, hogy csak az író segítségével találhatja meg a gyilkost. Poe-t John Cusack alakítja, aki a 2010 őszén heteken keresztül nálunk zajlott forgatás idején különös jófejségről tett tanúbizonyságot: bár az elegáns Kempinskiben szállásolták el, nem a hotel bárjában töltötte az estéit, hanem filmbeli partnernőjével, Alice Eve-vel olyan laza szórakozóhelyeken nyomultak, mint például az Instant.

* * *

Men In Black - Sötét zsaruk 3 (Men in Black III)
Bemutató:
május 24.

A tíz év kihagyás után feltámasztott sorozat harmadik része K ügynök (Tommy Lee Jones) titokzatos eltűnése körül bonyolódik: J ügynök (Will Smith) azzal szembesül, hogy kollégáját kiírták a történelemből, ezért egy első ránézésre időutazásra egyáltalán nem alkalmas apró szerkentyű segítségével visszautazik a 60-as évekbe, hogy kiderítse, mi történt, és visszahozza kollégáját a jelenbe. Az ifjú K ügynököt a nem annyira fiatalos megjelenésű Josh Brolin alakítja. Nem túlságosan biztató, hogy a film forgatását egy időre meg kellett szakítani, mert félkész forgatókönyvvel kezdtek neki, és még fogalmuk sem volt, hogyan fejezik be a sztorit.

* * *

Hófehér és a vadász (Snow White and the Huntsman)
Bemutató:
május 31.


Hollywoodban szeretnek duplázni: az idén két Hófehérke-filmmel is előrukkolnak. A Julia Robertsszel és Lily Collinsszal készült, aranyosan bugyuta és ironikus Tükröm, tükröm március vége óta nem tudta behozni gyártási költségét, így sejthetően a második Hófehérke-film lesz a nyerő, amely inkább sötét fantasyben képzeli el a jól ismert mesét, és főszereplője a tinibálvány Kristen Stewart. Bár nekünk a magát kevésbé komolyan vevő változat egyelőre szimpatikusabb, azt elismerjük, hogy Charlize Theron telitalálatnak tűnik a gonosz királynő szerepében.

* * *

Várandósok - Az a bizonyos 9 hónap (What to Expect When You're Expecting)
Bemutató:
május 31.

A magyarul Az a kilenc hónap címmel megjelent kézikönyv az Egyesült Államok legnépszerűbb terhességi útmutatója. Abszurd ötletnek tűnt, hogy a kismamáknak és kispapáknak szóló könyvből játékfilmet csinálnak, de mégis elkészült a film, ami az előzetes alapján egy felhígított Felkoppintva és a Valentin nap-hoz hasonló, sokszereplős limonádék keresztezésének tűnik. Cameron Diaztól kezdve Jennifer Lopezen keresztül Elizabeth Banksig mindenki terhes a filmben, ami olyan humoros témákra fókuszál, mint az epidurális érzéstelenítés hiányában átélt szülési fájdalom és a szétszórt apukák, akik véletlenségből rossz gyereket visznek haza a bölcsiből.

* * *

Prometheus (Prometheus)
Bemutató:
június 7.

Ridley Scott az 1979-es Alien után magára hagyta a sorozatot, de most (miután a 20th Century Fox csak azzal a feltétellel volt hajlandó megcsinálni az új filmet, hogy maga Scott rendezi) visszatért, hogy megrendezze az előzményfilmjét. A sztori megint egy csapat űrhajósra/tudósra koncentrál, akik egy Prometheus nevű űrhajón elindulnak, hogy reagáljanak arra a földönkívüli meghívásra, amelyet ősi leletekből olvastak ki. Az idegen bolygóra érkezve azonban hamar rádöbbennek, hogy csapdába csalták őket. Az előzetes a mi ízlésünknek egy kicsit túlságosan csillivilli, a többek közt Noomi Rapace-t, Michael Fassbendert és Charlize Theront is felvonultató szereplőgárda viszont mindenképp ütős.

* * *

Madagaszkár 3 (Madagascar 3: Europe's Most Wanted)
Bemutató:
június 14.

Az animációs filmsorozat új részében ismét annak a furcsa állatcsapatnak a kalandjait követhetjük, akiknek az a fő jellegzetességük, hogy a vadon helyett szívesebben élnek New Yorkban. Továbbra is hazaigyekeznek szeretett nagyvárosukba, de ehhez át kell utazniuk egész Európán. A megfelelő módszernek az tűnik, hogy a feltűnés elkerülése érdekében csatlakoznak egy vándorcirkuszhoz. Elvileg hat éven aluliaknak nem ajánlják a filmet, de szerintünk inkább az ovisok a célcsoport.

* * *

Míg a világvége el nem választ (Seeking a Friend for The End of The World)
Bemutató:
július 19.

Az elsőfilmes Lorene Scafaria vígjátéka abból a roppant valószínű helyzetből indult ki, hogy a tudósok bejelentik, nincs mit tenni, három hét múlva eljön a világvége. Az író-rendező innen nem Lars von Trier stílusában folytatta tovább, hanem fogta Keira Knightleyt és Steve Carellt, és egyiküknek azt a feladatot osztotta ki, hogy a családját, a másikuknak pedig azt, hogy az első szerelmét találja meg a világégés előtt. Kicsit aggasztó, hogy bár a film műfaja elvileg vígjáték, az előzetesen még csak mosolyogni sem tudtunk.

* * *

A sötét lovag - Felemelkedés (The Dark Knight Rises)
Bemutató:
július 26.

Christopher Nolan nagyszabású Batman-trilógiája júliusban megérkezik a végkifejlethez. A sztorival kapcsolatban elég nagy a titokzatoskodás, de az már biztos, hogy a megtépázott hírnevű Batman A sötét lovag eseményei után nyolc évvel tér vissza Gotham Citybe, hogy megvédje a várost Bane-től, a szadista gonosztevőtől, és a film folyamán megismerkedik - és valószínűleg össze is jön - a Macskanővel. Előbbit a remek Tom Hardy, utóbbit Anne Hathaway alakítja, és a korábbi részekből visszatérnek olyan állandó szereplők, mint Gary Oldman, Michael Caine és Morgan Freeman. Nincs okunk attól tartani, hogy a záró darab kevésbé lesz király, mint az első kettő volt.

* * *

Jégkorszak 4 - Vándorló kontinens (Ice Age: Continental Drift)
Bemutató:
július

Nemcsak Madagaszkár-t kapunk a nyáron, hanem a másik népszerű állatos animációs sorozatból is befut a legújabb eresztés. A negyedik Jégkorszak-filmben visszatér Sid, Diego, Manny és a többiek, akiknek, mint a cím is mutatja, ezúttal a kontinensek vándorlásának problémájával kell megküzdeniük. A csapat egy része egy sodródó jégtáblán találja magát az óceán közepén, ahol mindenféle kalandok várnak rájuk. Az ovisok ismét túladagolhatják magukat popcornnal.

* * *

A csodálatos pókember 3D (The Amazing Spider-Man)
Bemutató:
július

A magyar közönség ugyan jellemzően nem döglik annyira Pókemberért, de az USA-ban nagy biznisz a házfalakon rohangáló szuperhős, úgyhogy nem igazán meglepő, hogy öt évvel Sam Raimi Pókember-trilógiája után máris megkapjuk az újraindított franchise-t. Marc Webb filmjében Peter Parker ismét sulis srác, aki szuperképességével és az első nagy szerelem által támasztott feladatokkal birkózik. Főleg a szereplők miatt várjuk ezt a filmet: Parkert a csodásan neurotikus Andrew Garfield (Social Network) alakítja, szerelme, Gwen Stacy a vörösből szőkévé visszaalakított dögös Emma Stone, a főgonosz pedig Rhys Ifans.

* * *

Merida, a bátor (Brave)
Bemutató:
augusztus 2.

A Pixar tavaly és tavalyelőtt is folytatásokkal állt elő (Toy Story 3, Verdák 2), de az idén végre megint egy eredeti filmmel jönnek. A genderkérdésekre érzékeny filmes újságírók máris ünneplik a filmet a miatt, hogy a stúdió végre megalkotta első női főhősét. Merida ráadásul egy olyan hercegnő, aki fellázad a patriarchális hagyományok ellen: márpedig ő nem fog hozzámenni ahhoz a kérőhöz, aki íjversenyen elnyeri a kezét, hanem maga fogja irányítani az életét. Más kérdés, hogy döntése egy csúnya átokhoz és egyéb galibákhoz vezet.

* * *

Ted (Ted)
Bemutató:
augusztus 16.


A Family Guy sajátos humorú alkotója, Seth MacFarlane megcsinálta első élőszereplős filmjét, amiben Mark Wahlbergnek egy mocskos szájú, kicsit perverz plüssmedve a lakótársa, egészen addig, amíg Mila Kunis személyében be nem toppan a szerelem, és el nem jön az ideje, hogy a két haver elváljon egymástól. A dolgok ilyetén alakulását persze a mackó nem igazán díjazza. Nem osztjuk az előzetesből a feltevését, miszerint a káromkodás automatikusan vicces, de a film hangulata tűnik annyira bizarrnak, hogy talán érdekes lesz.

* * *

G.I. Joe - Megtorlás (G.I. Joe: Retaliation)
Bemutató:
augusztus 23.


A 2009-es G. I. Joe-hoz folytatás készült, amelyben a G. I. Joe-csapat tovább harcol az immár szinte az egész földet uraló Kobra-szervezet ellen. Az első részből visszatér Channing Tatum mint a jók vezetője, és most Dwayne Johnson és Bruce Willis is csatlakozik hozzá. Sokrétegű sztorit nem érdemes várni, akinek viszont géppuskákra és hangos robbanásokra van szüksége a kikapcsolódáshoz, az megkapja a magáét. És még látványos, sziklafalon lógva előadott kardozás is lesz.

* * *

The Expendables 2 (The Expendables 2)
Bemutató:
augusztus 30.

Két évvel a szórakoztatóan szimpla The Expendables után Stallone és tökös csapata visszatér, de az akciósztár a rendezés feladatát ezúttal lepasszolta a rutinos akciófilmes Simon Westnek (Con Air, Tomb Raider). Az első rész tesztoszteronbombái mellé most megkapjuk még Jean-Claude Van Damme-ot és Chuck Norrist is, aki hét éve nem állt kamera előtt, és ezúttal Arnold Schwarzenegger sem csak pár másodpercre ugrik be. A megbízó ismét Bruce Willis, aki egy rutinmelóra küldi a diktátorok likvidálásával és hasonló férfias tevékenységekkel foglalkozó csapatot, azonban egyiküket menet közben meggyilkolják, és ők bosszút esküsznek.

* * *

Mindörökké rock (Rock of Ages)
Bemutató:
augusztus

Mi tagadás, alig várjuk, hogy a félmeztelen Tom Cruise bőrnadrágban, izzadt felsőtesttel nyomja nekünk a rockot, és arra is nagyon kíváncsiak vagyunk, hogyan lehet majd komolyan venni Alec Baldwint, aki egy vállig érő parókában idétlenkedi végig a filmet. A Mindörökké rock-ot Adam Shankman (Hajlakk) egy 80-as években játszódó musical alapján rendezte, amely egy vidéki lánykáról (Julianne Hough) szól, aki Los Angelesben próbálkozik a sztárrá válással. A filmben olyan együttesek számait hallhatjuk majd, mint a Bon Jovi, a Def Leppard és a Twisted Sister. Vagy iszonyú, vagy iszonyú vicces lesz.

* * *

Abraham Lincoln, a vámpírvadász (Abraham Lincoln:Vampire Hunter)
Bemutató:
augusztus

Timur Bekmambetov történelmi hűségre nem sokat adó filmje szerint Abraham Lincoln anyját vámpírok ölték meg, ezért a későbbi amerikai elnök arra tette fel az életét, hogy kiirtsa a vérszívók teljes népességét. Ebben végtelen elszántsága és dühe mellett egy csodás fejsze van a segítségére. Lincolnt a viszonylag ismeretlen Benjamin Walker (A dicsőség zászlaja) alakítja, akit érzésünk szerint ez a szerep nem fog szupersztárrá tenni. Bár az alapötlet jópofa, az előzetes azt sugallja, hogy hentelésen kívül nem sokat nyújt majd a film. De azt legalább 3D-ben.

* * *

Az emlékmás (Total Recall)
Bemutató:
augusztus

Az alkotók azzal védekeznek, hogy nem az 1990-es, Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült sci-fit remake-elték, hanem Philip K. Dick írását filmesítették meg ismét, de a biztonság kedvéért a film címét azért lenyúlták. Úgy fest viszont, Len Wiseman filmje mind az irodalmi alapanyagtól, mind az első filmváltozattól különbözik abban, hogy a Marson játszódó szálat teljesen átírták, és a Marsot kihagyták belőle. Az új filmben Colin Farrell játssza a főhőst, aki rájön, hogy valami nem stimmel vele és az emlékeivel. A feleségét Kate Beckinsale játssza, aki feltehetően most sem lesz pozitív figura, viszont Jessica Biel személyében érkezik a szexis felmentő sereg. Az akció elég ütősnek ígérkezik.

* * *

Kertvárosi kommandó (Neighborhood watch)
Bemutató:
augusztus

A Seth Rogen-Evan Goldberg írópárosnak olyan kellemes komédiákat köszönhetünk, mint a Superbad és az Ananász expressz. Legújabb közösen írt vígjátékukban Ben Stiller, Vince Vaughn, Jonah Hill és Richard Ayoade alakítanak kertvárosi apákat, akik igazán tökösnek érzik magukat attól, hogy ellátják a békés környék polgárőri feladatait. A polgárőrködés fő oka igazából az, hogy így kicsit elszabadulhatnak otthonról, viszont amikor űrlények támadják meg a bolygót, kénytelenek tényleg bevetni magukat.