Magyar ember így vetkőzik

Vágólapra másolva!
Koltai Róbert Magic Boys című, régen várt vetkőzős akciókomédiáját az elsők között látva jelentjük, Steven Soderbergh mégsem lopott a  magyaroktól, viszont Pindroch Csaba alteste figyelemre méltó a csillámos tangában. Az angol-magyar-kanadai koprodukcióban készült filmet hétfőn mutatták be Szegeden.
Vágólapra másolva!

2010-re tervezték a nagyrészt a Tisza-parti városban forgatott film premierjét, ám hiányzó források miatt csúszott a forgatás befejezése, és adócsalás vádjával letartóztatták a film producerét, a rendezői székben ülő Koltai Róbert fiát, P. Koltai Gábort. A tervezett komédia útja nem volt tehát zökkenőmentes a vászonig; hab a tortán, hogy a finisben az is felmerült, hogy Steven Soderbergh amerikai rendező Koltai Róbertéktől vette volna az ötletet hasonló című (Magic Mike) és hasonló témájú (vetkőző férfiak) - amúgy valódi sztorin alapuló - filmjéhez.

Forrás: Focus-Fox
Magic Boys | Szabó Győző és Pindroch Csaba

Nem csoda, ha a meglepő szereposztás és a még meglepőbb plágiumvádak után feltüzelve vártuk Koltai Róbert filmjének világpremierjét, amire Szegeden került sor, a Belvárosi moziban. Soderbergh válláról lehullhat a kő. Bár az ő filmjében is férfiak sztriptízelnek, szentigaz, de a magyar Magic Boys inkább olyan, mint egy túlbonyolított, arányokat tévesztett, kevésbé vicces Van, aki forrón szereti, Marilyn Monroe helyett pucérkodó Szabó Győzővel és Pindroch Csabával, valamint szabadon eresztett sztárszínészekkel.

Balról csöcsös, jobbról meztelen férfi felsőtestes plakátok között küzdjük át magunkat, hogy eljussunk a Szegedi Belvárosi mozi nézőterére, és szemügyre vegyük az eredetileg 2010-re ígért, "kalandos, szerelmes vígjátéknak" tervezett Magic Boys-t. A nézők lelkesek és sokan vannak, Koltai Róbert, Szabó Győző és Pindroch Csaba interjút adnak, Pogány Judit pedig szuper cukin intézkedik, hogy a rajongók megkapják az autogramjukat. Eközben a női vécében nosztalgikus emlékezés folyik a forgatás alatt a színészekkel a szegedi szórakozóhelyeken átélt közös mulatozásokról.

Forrás: Focus-Fox
Magic Boys | Pindroch Csaba és Szabó Győző

A nyitójelenetben dühösen edényeket csapkodó, majd nem sokkal később a bárpultnál köntösben flörtölő Michael Madsen alakítása közben azon tűnődünk, hogy mivé alakult egy tengerparti üdülőhelyen chippendale-fiúkkal találkozó Koltai Róbert eredeti alapötlete. A rendező először Orosz Dénessel (Poligamy), majd Ivo Marloh-val dolgozott együtt a forgatókönyvön, és a sokszoros átírás több szempontból is meglátszik a történeten. A végeredmény valamiféle szakszerű alaposság és sok furcsa kompromisszum felemás elegye.

Elméletileg a Pindroch Csaba és Szabó Győző által megformált, félreértések következtében chippendale-karrierbe keveredő, komikus lúzerpárosról szólna a történet. A valóságban azonban a két fiú szerencsétlenkedése úgy fityeg a sztorin, mint valami véletlenül ott felejtett emlék a legelső forgatókönyv-változatból. Amikor Dávid és Zoli a kis Polskijukon bebénáznak a filmbe, már túl vagyunk egy komplett, londoni gengszteres, gyémántcsempészetes, szokatlanul erőszakos bevezetőn.

Forrás: Focus-Fox
Magic Boys | Koltai Róbert és Vinnie Jones

Ráadásul Michael Madsen ösztönösen lubickol a maffiózó Terrence, míg Vinnie Jones az ellenmaffiózó Jack Varga szerepében (Koltai Róbert a vetítés után elmesélte, hogy Jones egy éjszaka alatt átírta magára a szerepét, és a továbbiakban nem is tágított az elképzelésétől). Jones azt csinálta, amit a legjobban tud: ő a szigorú, tekintélyes megjelenésével ijesztgető figura, aki gátlástalanul és szívesen leszámol bárkivel. Michael Madsen hozzá hasonlóan önjárónak tűnik Terrence megformálásában, a különbség csak annyi, hogy ő eleve megtestesít egy összetettebb, egyszerre félelmetes és kiszámíthatatlan, ugyanakkor humoros, és jóságos karaktert.

Egyébként döbbenetes, és bizonyítottan nem az apakomplexus mondatja velünk, hogy Madsen löttyedt, kissé már megfáradt testének és túl szembetűnően festett hajának ellenére is még mindig rendelkezik egyfajta erőteljes kisugárzással. Ennek megfelelően csíkos köntösben is képes csábítani, és kifejezetten élvezetes, amikor a gorillák magánéletéről értekezik.

Forrás: Focus-Fox
Magic Boys | Michael Madsen

A két, hálás szerepben tevékenykedő sztár abszolút eluralkodik a filmen - ez persze élvezetes, de a feje tetejére állítja a filmet. Nekik nem az a feladatuk, hogy a sztori középpontjába kerüljenek, ők lennének a háttér a két fiú történetéhez. Az aránytévesztés miatt azonban Zoli és Dávid (Pindroch és Szabó Győző) bohóckodása csak közönséges, kötelező humorforrássá butul. Olyan primitív szituációkat kell elképzelni, hogy két nagytestű férfi aprócska kocsiba zsúfolódik, aztán ugyanaz a két nagy ember kis robogón egyensúlyozik, meg hogy szőrösek és nem izmosak, mégis vetkőzniük kell a színpadon.

A sztriptízjelenetek el-elszórva, klipszerűen beiktatva követik egymást, bár kétségtelen, hogy eközben alapos áttekintést kapunk az alműfajokból. Ott a klasszikus tangás, a transzvesztitashow és a szadomazo is, hogy mindegyikfajta szerencsétlenkedésen lehessen nevetni. Zolinak (Szabó Győző) egyébként van otthon egy barátnője is, Kata (Tompos Kátya), aki egy óvatlan pillanatban elemi erővel szakajtja le a Scooter-frizurás Hujber Ferencről az ágyékkötőt. Dávid (Pindroch Csaba) pedig beleszeret a kettősügynök Cherrybe (Jamelia), de ettől még nem kerülnek hozzánk közelebb.

Forrás: Focus-Fox
Magic Boys | Hujber Ferenc és Tompos Kátya

A film egy klasszikus-látványos, operaáriával kísért, óriási születésnapi tortás leszámolásjelenettel végződik, természetesen Szabó Győzőék táncikálásával megbolondítva. Fokozódna is a feszültség, ha Jamelia nem úgy szedné a lépcsőfokokat a zsinórpadláson, mint egy eltévedt díszletező, és ha nem lenne számunkra végül is tökéletesen mindegy, hogy ki végez kivel.

Forrás: Focus-Fox
Magic Boys | Szabó Győző, Jamelia és Pindroch Csaba

A Magic Boys hosszas alakulása során egy furcsa, nagyrészt angol nyelvű akció-vígjátékra sikeredett, amelyben elhangzanak a Temze, Paks, a hortobágyi húsos palacsinta és a pálinka szavak is. Kérdés, hogy az amerikai forgalmazásra is szánt film külföldi nézői tudnak-e majd a szegedi nézőkhöz hasonlóan lelkesedni Szabó Győzőért, Pindroch Csabáért és a mellékszereplőként feltűnő Koltai Róbertért, vagy felajzza-e még őket két tisztességesen teljesítő világsztár.