Vágólapra másolva!
Szokatlanul kedélyesre sikerült idei toplistánk a legjobb párokból: sehol két egymásnak feszülő halálos ellenség, sehol egy rosszfiút űző jófiú. Csak szerelmesek vannak és két egymásba csimpaszkodó testvér.
Vágólapra másolva!

5. Helena Bonham Carter és Aaron Eckhart A nő másik arcá-ban

Forrás: [origo]

Női vendég az esküvőn. Kívülállóként, kissé lefitymáló arckifejezéssel láncdohányzik egy sarokban. Odalép hozzá egy jó kiállású szőke férfi, és megszólítja. Csipkelődő beszélgetés, talán maguk sem biztosak benne, mit akarnak, de az erotikus feszültség vibrál közöttük. A kettéosztott képernyőn sosem egyesülhetnek igazán, valahogy mégis összetartoznak. Bomba jó nő ez a Helena Bonham Carter, és ezt a férfi már a film kezdete előtt tudta.

* * *

4. Meryl Streep és Stanley Tucci a Julie & Juliá-ban

Forrás: [origo]

A rendezőnő igazi szép házasságot írt Julia Childnak egy rendes diplomataférjjel, aki nagyon jól szereti az asszonyát. Ha nem lettek volna a meghitt-jókedélyű ebédjeik a párizsi vendéglőkben, Child valószínűleg sosem jött volna rá, hogy a főzés a hivatása. A díszfeleség-szerep helyett a szenvedélyét választotta, és a férje, ez a tündéri kis ember, aki szinte kerti törpe égimeszelő felesége mellett, még azt se bánta, ha néha nem volt vacsora, mert Child a hagymaaprítást gyakorolta főzés helyett.

Olvasnivaló: kritikánk a filmről

* * *

3. Vass Teréz és Kádas József az Utolsó idők-ben

Forrás: [origo]

A testvérpár egy kis faluban él az ukrán határnál. A szüleik meghaltak, a fiú benzint csempész, hogy legyen valami a nyugdíj mellett, az autista húg az autókat és a bogarakat nézi naphosszat. Lepattant körülmények közt élnek a világ végén, és valahogy mégsem szánalmasan, hanem nagyon is szépen. Mert minden mozdulatukban benne van az egymásra utaltság, és hogy megbecsülik, hogy vannak egymásnak. De persze aztán ettől lesz vége mindennek.

Olvasnivaló: interjúnk Vass Terézzel

* * *

2. Kare Hedebrant és Lina Leandersson az Engedj be!-ben

Forrás: [origo]

A fehérbőrű, szőke kisfiú és a feketehajú, tüzes tekintetű lányka barátsága azon alapul, hogy mindketten kívülállók. A fiú magányos, az iskolában csak csúfolják, a lány meg hát vámpír, és az éjszaka közepén nehéz barátokat találni. Olyan intenzitással szeretnek egymásba, és állnak ki egymásért az utolsó csepp vérükig, ahogyan csak kamaszok tudnak, viszont ők a nagy többséggel szemben - szerintünk - örökre együtt maradnak.

Olvasnivaló: kritikánk a filmről, interjúnk a rendezővel

* * *

1. John Krasinski és Maya Rudolph a Továbbállók-ban

Forrás: [origo]

Sam Mendes gyönyörű szép szerelmes filmet csinált egy párról, akiknek az a legnagyobb bajuk, hogy "senki nem szerelmes úgy, ahogy mi". Hát igen, sikerült úgy vászonra tenni az ideális párt, hogy a néző akár sírva is fakad, mert érzi, esélytelen, hogy az életben ez így összejöjjön. Közben pedig édes és vicces az egész, kezdve a kinyalós jelenettel, ami "2009 legjobb orális szexe a vásznon" listánkat vezetné, ha volna olyanunk.

----

Olvasd el a többi év végi toplistánkat is!