Lengyel filmek a Művészben

Vágólapra másolva!
A budapesti Lengyel Intézet május 10. és 14. között immár tizenharmadik alkalommal hozza el a lengyel filmművészet újdonságait a Művész moziba. A nyitófilm egy nem rég felfedezett némafilm lesz 1929-ből, élő zenei kísérettel.
Vágólapra másolva!

A budapesti Lengyel Filmszemle egy 1929-ben készült Erős ember című némafilmmel indul. Az alkotásra, melynek rendezője Henryk Szaro, 1997-ben bukkantak rá Belgiumban. A filmhez új zenei háttéranyag készült, melyet a Super Trio - Malenczuk, Tuta és Rutkowski ad elő, ez alkalommal élőben.

Az Örömóda (rendezők: Anna Kazejak-Dawid, Jan Komasa, Maciej Migas) három történetet mesél el fiatal lengyelekről, akik sok százezer kortársukhoz hasonlóan úgy döntöttek, hogy a jobb élet lehetősége reményében elhagyják Lengyelországot. A filmet mind a lengyel kritika, mind a filmes szakma elismeréssel fogadta, mint az utóbbi évek Lengyelországának egyik legérdekesebb és legérettebb portréját.

Hasonló szerkezetű Michal Rosa alkotása, az Amit a napocska látott. Ez a visszafogott hangvételű történet is három emberről szól, akik ugyan hazájukban maradnak, de ott még a legszerényebb álmok megvalósítása is hihetetlenül nehéz feladat. A több ágon futó cselekmény apokaliptikus végbe torkollik, hasonlóan, mint a Magnólia vagy a Rövidre vágva című alkotásokban.

A műfaji filmek sorába tartozik a Palimpszeszt (rendezte: Konrad Niewolski), mely érdekes történetet tár elénk, ám még ennél is figyelemre méltóbb a megvalósítás módja. Arkadiusz Tomiak rendkivüli képeit Caravaggio festészete inspirálta, a rideg díszletek és Bartlomej Gliniak zenéje különleges thrillerré áll össze, ami az első perctől az utolsóig feszültségben tartja a nézőt.

A Jasminum (rendezte: Jan Jakub Kolski) elsősorban a közönség lelkesedését vívta ki, ez díjakban is megnyilvánult. Az önálló világ, önálló hangulatok megteremtésében már korábban is jeleskedő rendező ezúttal egy kolostorba visz el, ahol a szerzetesek különböző illatokat árasztanak. A kolostorban megjelenik egy fiatal képrestaurátornő a kislányával. A kislány bája és kíváncsisága felkavarja a szerzetesek addig nyugodt ütemben csörgedező életét. Két érdekes és különleges színészi jutalomjátékról is említést kell tennünk: Janus Gajos a kolostor zsémbes szakácsaként alakít jelentőset, Boguslaw Linda egy kisebb szerepben pedig önmaga paródiáját nyújtja.

A filmtavaszt egy különleges dokumentumfilm, a Lépésről lépésre (rendezte: Marcel Lozinski) zárja. A film egy kísérletről szól, mellyel azt kívánták bizonyítani, hogy mindenkiből lehet politikust faragni. A film univerzális mondanivalót hordoz: a demagógia és a populizmus nem csak lengyel specialitás. A film forgatása három és fél évig tartott.

Részletes program:

Május 10., csütörtök 20.30 Erős emberek (1929, 77 p.)
Május 11., péntek 20.30 Jasminum (2006, 107 p.)
Május 12., szombat 21.00 Örömóda (2005, 118 p.)
Május 13., vasárnap 21.00 Lépésről lépésre (2006, 87 p.)
Május 14., hétfő 19.00 Amit a napocska látott (2006, 108 p.)
Május 14., hétfő 21.00 Palimpszeszt (2006, 80 p.)

Forrás: Budapest Film