Vágólapra másolva!
Eichmann címmel megfilmesítik Adolf Eichmann életét. A főszereplő Thomas Kretschmann lesz, vallatóját Jane Fonda fia játssza majd.
Vágólapra másolva!

Eichmann címmel megfilmesítik Adolf Eichmann életét - adja hírül a Guardian. A hírhedt SS-tiszt volt a zsidók kiirtását célzó náci terv, a "végső megoldás" kiagyalója.

Adolf Eichmann feladata volt többek között a tömeges deportálások megszervezése és a koncentrációs táborok olajozott működtetése. Budapest német megszállása után Eichmann nagy erőkkel vetette bele magát a "végső megoldás" magyarországi megvalósításába és annak ellenére folytatta a magyar zsidóság szisztematikus kiirtását, hogy 1945-ben Himmlertől parancsot kapott a tömegggyilkosság leállítására és a "végső megoldás" bizonyítékainak megsemmisítésére.

Eichmann a háború után Buenos Aires-be menekült. Ott bujkált 1960-ig, amikor az izraeli titkosszolgálat, a Moszad emberei a nyomára bukkantak és elfogták. 1961-ben állították bíróság elé Jeruzsálemben, ahol kötél általi halálra ítélték és 1962-ben kivégezték.

Kivégzése előtt egy izraeli rendőrtiszt, Avner Less kapitány hallgatta ki. A készülő film keretét Less és Eichmann beszélgetése adja majd, a történetet a negyvenes évekbe visszanyúló flashbackek kerekítik ki. A címszerepet a német Thomas Kretschmann játssza. A negyvennégy éves színész számos második világháborús filmben szerepelt már: SS-tiszt volt Hitler bunkerében A bukás-ban, a Wehrmacht kapitányaként ő mentette meg Adrien Brody életét A zongoristá-ban és Mengele fiát játszotta a Magyarországon forgatott Apám, Mengelé-ben is.

A tervek szerint az Eichmann-t is nálunk forgatják, Less kapitányt Jane Fonda színész fia, az amerikai Troy Garity játssza majd. Stephen Fry is feltűnik majd a történetben, bár egyelőre nem tudni, milyen szerepben. A 3 millió fontos költségvetésű angol-magyar produkciót Robert Young rendezi majd, aki a Hal neve Vanda folytatásának, a Fészkes fenevadak-nak volt társrendezője.

A Guardian információi szerint a forgatás jövő héten indul, a magyar helyszínek után Máltára költözik a stáb.