Vágólapra másolva!
Idén már harmadszor, november 8. és 12. között kerül megrendezésre a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál a Toldi moziban és az Örökmozgóban.
Vágólapra másolva!

2006. novemberében harmadik alkalommal rendezi Magyarország egyetlen emberi jogi dokumentumfilm-fesztiválját az OSA Archívum. A Verzió3 célja, hogy a már meghódított közönségét megtartsa, illetve gazdag programjával további híveket szerezzen az emberi jogok ügyének és a dokumentumfilmnek. A Verzió fesztivál nem versenyfesztivál, a közönség díjat szavazataikkal a nézők osztják. A fesztivál hivatalos nyelve a magyar és az angol. A filmek angol feliratosak, magyar hangalámondással vetítik őket. A belépő: 500-800 Ft., a Verzio3 bérlet elővételben: 2500 Ft., illetve nov. 9-től: 3500 Ft.

A fesztivál védnöke Jancsó Miklós filmrendező és a Magyar Helsinki Bizottság; a 8-án, szerdán 18 órakor kezdődő nyitóesten Jancsó Miklós mond köszöntőt. A nyitófilm A pályaudvar gyermekei című lengyel alkotás lesz, melyet 2005-ben Oscar-díjra jelöltek. A megnyitón vendég lesz a film rendezője, Hanna Polak.

Fő program:

A fesztivál ízelítőt ad a kortárs európai, ázsiai és tengerentúli dokumentumfilm-termésből. A budapesti közönség 43 merész hangvételű filmet láthat, melyek többségét rangos filmfesztiválokon már nagy sikerrel vetítették. Közülük 32 magyarországi premier. A filmek témái többek között: polgárháború, terrorizmus, menekültek, politikai elnyomás, idegengyűlölet, a nők és gyermekek jogai, homoszexualitás, szegénység, éhínség, betegek jogai, globalizáció.

A filmeket 6 tematikus blokkba sorolva vetítik: Élet-halál, Trans/Sex, Határ-eset, Globál-lokál, Folyamatos múlt, Generation Next. A blokkok teljes programja megtalálható itt.

Verzió Retrospektív:

A spanyol polgárháború emlékezete címmel 15 híres-hírhedt, ám Magyarországon kevéssé ismert "archív" dokumentumfilmet vetít az Örökmozgó. A filmek a polgárháború kevéssé ismert vagy feledésbe merült eseményeit tárják fel, vagy helyezik új megvilágításba a polgárháború 70. évfordulóján.

Tanár Verzió:

2006-ban a Tanár Verzió helyszíne a Holokauszt Emlékközpont november 8-án és 10-én. A középiskolai tanárok az 1956 a szemtanúk, a Kádár-kor és az 1989-es rendszerváltók szemével című összeállítást, valamint a Fehér terror című (svájci, francia, német) filmet tekinthetik meg. A vetítés utáni beszélgetést Barotányi Zoltán újságíró vezeti (Magyar Narancs).

Diák Verzió:

Elsősorban a budapesti középiskolásokat és tanáraikat várják a délelőtti filmvetítésekre alternatív történelem, irodalom, osztályfőnöki és vizuális kultúra, médiaismeret órákat ajánlva. Minden egyes vetítést beszélgetés, elemzés követ gyakorlott filmes tanárok, történészek, újságírók közreműködésével.

Helyszínek:

A filmfesztivál központja a Toldi mozi (Budapest V., Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.), a Verzió Retrospektív helyszíne az Örökmozgó Filmszínház (Budapest VII., Erzsébet krt. 39.) . A Diák Verzió és a workshop helyszíne az OSA Archívum és a Centrális Galéria (Budapest V., Arany János utca 32.). A Tanár Verzió helyszíne a Holokauszt Emlékközpont (1094 Budapest, Páva utca 39. Oktatóterem).