Verzió Filmfesztivál a Toldiban

Vágólapra másolva!
Idén másodszor rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Filmfesztivált. A Toldi moziban és két másik helyszínen zajló vetítéseken az elmúlt évek legkülönbözőbb nemzetiségű, aktuális kérdéseket feszegető, izgalmas dokumentumfilmjei kerülnek bemutatásra.
Vágólapra másolva!

A tavaly sikeresen debütáló fesztivált idén ismét megrendezik, s ez remélhetőleg egy hosszú életű rendezvény második állomását jelenti. December 1-je és 4-e között a Toldi mozi, az Örökmozgó és az OSA Archívum ad otthont a vetítéseknek és a hozzájuk kapcsolódó programoknak. A Toldi moziban 41 kortárs (2000 és 2005 közt készült) dokumentumfilm lesz megtekinthető. Többek közt láthatunk majd egy filmet a Nokia vállalatról, és a "fenntartható vállalkozás" megvalósítása iránti törekvéseiről; egy iraki bárzongoristáról, aki zsebében az amerikai vízummal döntés előtt áll, hogy egy jobb élet reményében kivándoroljon-e Irakban hagyva családját; lengyel elítéltekről, akikkel szociális munkát végeztetnek, hogy ne szigetelődjenek el a társadalomtól és ősi szokásaik szerint nőrablás útján feleséget szerző kirgizekről.

Az Örökmozgóban a Verzió retrospektív vetítéseire kerül sor A háború elvesztett emlékezete címmel. Tizenhét, Magyarországon eddig még nem bemutatott, második világháborús, archív dokumentumfilmet lehet megtekinteni ebben a szekcióban. Láthatunk felvételeket a német koncentrációs táborok felszabadításáról, a nürnbergi perről és a háborút követő években, a kommunista rendszerek kelet-európai kiépüléséről is. A vetítésekhez kapcsolódóan az OSA és az Örökmozgó nemzetközi műhelybeszélgetéseket szervez december 3-a és 5-e között. A meghívott vendégek magyar és külföldi filmtörténészek, kutatók, dokumentumfilmesek és történészek lesznek. A rendezvény nyitott, minden érdeklődőt várnak.

Forrás: [origo]
Egy jelenet a Ha a háborúnak vége című filmből

A fesztivál része a december 2-án, pénteken megrendezett Diák Verzió, melynek keretében középiskolásoknak tartanak délelőtti vetítéseket a második világháborús témájú dokumentumfilmekből, s ezeket beszélgetés, elemzés követ gyakorlott filmes tanárok, történészek közreműködésével. December 2-án és 3-án Tanár Verziót is rendeznek, amely szintén a második világháborúval és az azt követő időszakkal foglalkozó alkotásoknak ad helyet. A Történelemtanárok Egyesületének támogatásával megvalósuló programra az OSA Goldberger épületében kerül sor.

További információ és részletes program elérhető a fesztivál weboldalán.