Vágólapra másolva!
Már egy hete zajlik a cannes-i filmfesztivál, tudósítóink kitartóan falják a filmeket. Látták egy fiatal rendezőnő félresikerült első probálkozását, Atom Egoyan hangulatos új munkáját, Edward Norton szerelmesfilmjét, és meglesték az utolsó Star Wars-film premierjére érkező sztárokat is.
Vágólapra másolva!

Női hulla a kádban

Atom Egoyan eddigi legkommerszebb alkotásának titulálják a Where the Truth Lies című filmet, és nem teljesen alaptalanul. Korábbi munkáiban kevésbé konvencionalis formában beszélt az emberi lélek bugyrairól, itt "csak" egy felderítetlen gyilkosság körülményeit szenvedélyesen feltárni vágyó lány körül bonyolódik a történet (őt Alison Lohman alakitja, akire a Trükkos fiúk serdülőkorú szélhámosnőjének szerepéből emlékezhetünk). Mégsem egyszerű krimiről van szó, miközben a lány lassan felgombolyitja a szálakat, egyre nagyobb betekintést nyerünk a gyilkosság két fő gyanúsítottja közti szoros kapcsolat alakulásába.

Forrás: Mokép
Kevin Bacon, Rachel Blanchard és Colin Firth

Lanny (Kevin Bacon) es Vince (Colin Firth) sikeres komikuspárost alkottak, amíg a végzetes esemény szét nem marta a szakmai és személyes kapcsolatukat. A két férfi egymás iránti sokszor ellentmondásos érzéseinek bemutatásában már felfedezhetjük Egoyan megszokott stilusát, és nem kell csalódnunk.

Forrás: Mokép
Anna Silk és Alison Lohman

Pusztán a képi világ hangulata miatt is lehet szeretni ezt a filmet, a korábbi Egoyan-alkotásokból (Exotica, Eljövendő szép napok) ismerős, kissé fakó, sárgás tónusokban játszó felvételek nagyon erős, elbűvölő atmoszférát teremtenek.

Ima az aranyhalért

Valószínűleg őszinte szándék vezette az elsőfilmes rendezőnőt, Miranda Julyt, amikor megírta a Me and You and Everyone We Know forgatókönyvét. Valódi érzéseket, igazi emberi kapcsolódási pontokat szeretett volna mutatni, de valahol félrecsúszott a dolog, és a tartalmasnak szánt jelenetek idegesítően mesterkéltté váltak a keze alatt. Például a cseten ismeretlenül szexfantáziákat cserélő hatéves kisfiú és a ránézésre negyven felé közeledő galériatulajdonosnő beszélgetése hiteles, vicces, de a találkozásuk, amikor nyilvánvalóvá válik, hogy nem fogják együtt valóra váltani a fantáziát, már álomszerűen irreális. A film hemzseg a valóság kereteit szétfeszítő jelenetektől, kapunk aranyhalért imádkozó lányt, tinilányoknak az ablakára ragasztott levelekben malacságokat üzengető cipőárust és válófélben levő apát, aki már a nyitójelenetben azzal mutatkozik be, hogy felgyújtja a saját kezét.

Forrás: [origo]

Valóságosnak nem valósághű, szürreálisnak nem elég érdekes. Ha a film egy "más" világ megteremtésére irányuló kísérlet volt, akkor ott bukott el, hogy nem lett izgalmasabb vagy szebb vagy akár szomorúbb ez a világ, mint a valódi, csak egy kicsit furább. Ez pedig sajnos nem elég egy jó filmhez.

Elveszett cowboy

Az újabb zseniális Edward Norton-alakításért mindenképp érdemes lesz megnézni a Down in the Valley című filmet, amikor majd bemutatják a magyar mozikban. A történet napjainkban játszódik, és egy tinédzser lány (Evan Rachel Wood a Tizenhárom-ból) és egy felnőtt férfi (Edward Norton) szerelméről szól, de ez ne tévesszen meg senkit: habár első pillantásra nem egyértelmű, igazából westernfilmmel van dolgunk.

Forrás: SPI
Ewan Rachel Wood és Edward Norton

A főszereplő lélekben valódi cowboy, szabadságvágyó, temperamentumos férfi, akit csakis az érzései és az igaz világba vetett kissé naiv hite irányítanak. Hősünk szerelmes lesz, és innentől kezdve mindent megtesz, hogy szíve választottjával boldogan élhessenek, míg meg nem halnak. A reális korlátokat nem tudomásul véve próbálja leküzdeni az akadályokat, melyek közül a legfőbbet a lány apja jelenti, akinek a legkevésbé sem nyeri el a tetszését a cowboykalapos udvarló. Nem lövünk le poént, ha eláruljuk a film végét, hiszen törvényszerű, hogy a nem e világban élő, romantikus hős sorsa csak egy lehet: a bukás.

Norton az első pillanattól az utolsóig remekel, tökéletes alakításának egy hátulütője van csupán: csinoska, de halovány színészi tehetséggel megáldott partnernője szinte észrevehetetlen marad mellette a vásznon.

Adalékok egy nagy mese végéhez

Természetesen nem hagytuk ki a Star Wars világpremierjét és a hozzá kapcsolódó sajtótájékoztatót sem. A díszbemutató kezdete előtt egy órával a fesztiválpalota előtti parkban heverészve furcsa jelenségre lettünk figyelmesek: Darth Vader vészjósló lélegzetvétele hangzott fel a percről percre dagadó tömeg moraja mögött. A hang csak akkor szűnt meg, amikor fekete egyenkocsikon érkezni kezdtek a sztárok, és a vörös szőnyeg mellé az alkalomra betelepített zenekar elkezdte játszani a John Williams által komponált híres témákat.

Forrás: epa
A film stábja a sajtótájékoztató előtt | Nézd meg nagyban!

Samuel L. Jackson a házban! Sajátos öltözködési ízléssel megáldott kedvencünk a délelőtti sajtótájékoztatón öltönyéhez rózsaszin inget viselt és kék golfsapkát, színben passzoló kék keretes szemüveggel. A diszbemutató kedvéért fekete sapira váltott ugyanolyan fazonú, de fekete keretes szemüveggel. Kiváncsiak lennénk, Samuel hány különböző színű sapka-szemüveg kombinációt tart otthon a szekrényében. Ezt sajnos senki sem kérdezte meg tőle a sajtótájékoztatón, de talán jobb is, mert Samuel nem kimélte az újságírókat. Íme egy jellemző kérdés-felelet:

- A Pulp Fiction ikonná tett a közönség szemében, és a Star Wars-filmek ezt csak tovább erősítették. Elmondanád, hogy miben különbözik Tarantinóval és Lucasszal dolgozni?

- George sokkal csendesebb a forgatáson.

Lucasék bevonulása a vörös szőnyegre egyszerűen megható volt. Amikor a konferanszié bemondta, hogy érkezik "möszjő zsorzs lukász", akkorát üvöltött a fesztiválpalota előtt várakozó tömeg, mint eddig még egyik sztárnak sem, pedig a franciák imádattal csüggenek saját színésznőiken, és az elmúlt napokban felsétált már a szőnyegen Catherine Deneuve, Sophie Marceau és Juliette Binoche is.

Forrás: EPA
George Lucas, Samuel L. Jackson, Natalie Portman, Ian McDiarmid, Hayden Christensen és Antony Daniels | Nagyban

A rendező, Hayden Christensen és Natalie Portman (aki egy filmszerep miatt jelenleg éppen kopasz) a szokásoktól eltérően bevonulás közben lejöttek a vörös szőnyegről és odamentek a kordon mögött nyomakodó rajongókhoz megfogni néhány ember kezét es kiosztani pár autogramot.

Forrás: EPA
George Lucas és Natalie Portman

Ahogy Portman korábban a sajtótájékoztatón szimpatikus őszinteséggel elmondta, azért nincs terhére az őt övező felfokozott érdeklődés, mert a munkája része, hogy idejön és "eladja" a filmet, ez számára egy kölcsönösen előnyös üzlet a sajtóval. Szeretnénk azt hinni, hogy ezekben a pillanatokban azért a jól sikerült üzletkötést követő elégedettségnél valami többet is érzett, akárcsak mi.

Varga Ferenc
Cannes, Franciaország