A gyermek nyerte az Arany Pálmát Cannes-ban

Vágólapra másolva!
Az 58. cannes-i filmfesztiválon a belga Luc és Jean-Pierre Dardenne L'enfant (A gyermek) című filmjének ítélte szombaton a zsűri az Arany Pálmát. A zsűri nagydíját a Bill Murray főszereplésével készült Hervadó virágok című szomorkás vígjáték kapta.
Vágólapra másolva!

A díjnyertes alkotás egy húszéves kisstílű szélhámos történetén keresztül a felnőtt korba való átmenetről és az apaság felelősségéről szól. Az eredetileg dokumentumfilmes belga Dardenne-fivérek másodszor nyertek Cannes-ban: 1999-ben Rosetta című filmjüket jutalmazta a zsűri Arany Pálmával. A rendezők díjukat az Irakban fogva tartott francia újságírónőnek Florence Aubenas-nak és sofőrjének, Hussein Hanounnak ajánlották.

A zsűri nagydíját az amerikai Jim Jarmusch Hervadó virágok (Broken Flowers) című alkotása kapta, amely szintén az apaság témájáról szól. A múltjával szembenéző főhőst Bill Murray alakítja.

Tommy Lee Jones amerikai színész saját rendezésű Melquiades Estrada három temetése című játékfilmjében nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb férfiszínésznek járó díjat. Ugyanezen film forgatókönyvéért a mexikói Guillermo Arriagával megosztva a legjobb forgatókönyvért járó díjat is megkapta az amerikai színész a zsűritől.

A legjobb színésznőnek járó díjat az izraeli Hanna Laslo kapta Amos Gitai Free Zone című filmjében nyújtott alakításáért.

Forrás: image.net
Tommy Lee Jones a Melquiades Estrada három temetésé-ben

A sokáig nagy esélyesként számon tartott osztrák Michael Haneke lett a legjobb rendező a francia színekben induló Caché (Rejtett) című filmjével, amely egy házaspár történetét meséli el, akinek életét egy névtelen küldemény teljesen felbolygatja. A főszerepekben Juliette Binoche és Daniel Auteuil.

Forrás: Budapest Film
Daniel Auteuil és Juliette Binoche a Caché című filmben

A zsüri különdíját - melynek elnöke idén Emir Kusturica volt - a kínai Wang Xiaoshuai Shanghai Dreams című alkotásának ítélte, amely a 60-as évek Kínájában egy első szerelmét megélő 19 éves lány és családja konfliktusos történetét dolgozza fel.

Az Arany Kamerát megosztva az amerikai Miranda July Me and You and Everyone We Know című filmje és a Sri-Lanka-i Vimukhti Jayasundara Az elhagyott föld című alkotása kapta.

A rövidfilmek kategóriájában - amelyben Kenyeres Bálint Before Dawn című filmjét is jelölték - a zsűri az ukrán Igor Strembitsky Podorozhni és az ausztrál Van Sowerwine Clara című filmjét megosztva díjazta.

* * *

Arany Pálma
A gyermek (L'enfant - Belgium, rendező: Jean-Pierre és Luc Dardenne)

A zsűri nagydíja
Hervadó virágok (Broken Flowers - USA, rendező: Jim Jarmusch)

Legjobb színésznő
Hanna Laslo (Free Zone, Izrael)

Legjobb színész
Tommy Lee Jones (Melquiades Estrada három temetése, USA)

Legjobb rendező
Michael Haneke (Caché - Franciaország)

Legjobb forgatókönyv
Guillermo Arriaga (Melquiades Estrada három temetése, USA)

Legjobb elsőfilm (megosztott)
Sulanga Enu Pinisa (rendező: Vimukthi Jayasundara)
Me and You and Everyone We Know (USA, rendező: Miranda July)

A zsűri különdíja
Shanghai Dreams (Kína, rendezte: Wang Xiaoshuai

Legjobb rövidfilm
Podorozhini (Ukrajna, rendező: Igor Strembitskyy

A zsűri különdíja
Clara (Ausztrália, rendezte: Van Sowerwine)

Varga Ferenc
Cannes, Franciaország