Moore meg akarja előzni a választási csalást

2004.08.02. 2:43

A filmes, akinek Fahrenheit 9/11 című Bush-ellenes dokumentumfilmje kivívta a demokraták elismerését és a republikánusok megvetését, szerdán bejelentette, hogy az amerikai elnökválasztás napján a floridai körzetbe vonul kamerájával, mert filmre szeretné venni a szavazófülkékben történő esetleges visszaéléseket.

"Garantáljuk a floridaiak számára, hogy idén az összes szavazat meg lesz számlálva" - ígérte Moore a floridai demokraták zsivajgó tömegének, akik a bostoni demokrata nemzeti gyűlés állami delegációjának reggelijén vettek részt.

A 2000-es elnökválasztás keserű emlék sok floridai demokrata szavazó számára, mert úgy érezték, hogy a szavazófülkei szabálytalanságok által megfosztották őket a szavazási joguktól.

George Bush úgy nyerte meg négy éve az elnöki pozícióért folyó versenyt, hogy 537 szavazatnyi előnyt szerzett Floridában, s emiatt megkapta az állam 25 voksát.

"Ott leszek. Ott lesz velem a kamerám is. Reflektorfénybe állítjuk őket, és nem úszhatják meg, ha megpróbálnak csalni" - kiabálta Moore a mikrofonba, mire a napfényes állam demokratái ujjongva ugráltak fel a székükről.

Számos demokrata úgy tartja, hogy George Bush-t floridai kormányzó bátyja, Jed Bush és a republikánus befolyás alatt álló választási részleg segítette győzelemhez, gyakorlatilag ellopták a 2000-es választásokat Al Gore-tól. A republikánusok szerint Bush fair körülmények között győzött.

A védjegyévé vált baseball-sapkát és sötét anorákot viselő Moore tomboló lelkesedést váltott ki az egybegyűltekből, mikor megígérte, hogy rögvest vállvetve fog masírozni a demokrata választási jogászokkal a legközelebbi bíróságig, ha a csalás leghalványabb gyanúja is felmerül.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK