Sokkoló japán film a kukkolásról

Egy japán filmes sokkoló erejű filmet készített az információs korszak hozta változásokról, a valóságtól való elidegenedettségről, az internetes kukkolásról. A művészfilm egyik kulcsjelenetének középpontjában az ikertornyok pusztulásának közvetítése áll.

A Peep "TV" Show című japán film díjat nyert a 33. alkalommal megrendezett rotterdami filmfesztiválon. Jutaka Cucsija írta és rendezte, a főszereplők Haszegava Takajuki és Gecsov Siori.

A japán művészfilm főszereplője egy fiatal tokiói műszaki zseni, Haszegava. Valós események videofelvételeit teszi közzé honlapján, a Word Trade Centert ért támadástól kezdve a gyanútlan idegeneket kukkoló rejtett kamerás filmekig. Az oldal hamarosan hihetetlen népszerűségre tesz szert, különösen Tokió céltalan fiataloktól hemzsegő, Sibuja nevű negyedében. A fiatal lányt, Mót annyira lenyűgözi a számítógépes munkája, hogy társául szegődik az üzletben. Eleinte csak újabb figyelőkészülékek kihelyezésében segédkezik, de később ő maga is kukkolás tárgyává válik, ráadásul önként, mert úgy érzi, végre sikerült értelmet adnia az életének. Akkora divattá válik a lány eseménytelen életének bámulása, hogy az addig ingyenes szolgáltatás kereskedelmi céggé növi ki magát.

Jutaka Cucsija filmjét kézikamerával vették fel, a látványvilága nem követi a hagyományokat. A mozgóképet online chatbeszélgetésekből vett szemelvények bejátszásával és állóképekkel keveri a filmes.

A Peep "TV" Show hangulata megragadható a szinte mottójává vált részletből: "2843 ember halt meg, mikor a tűzgolyó nekiment a Word Trade Centernek. Gyönyörű látvány volt. Kezemben a sörrel, rátapadtam a képernyőre. Minden megőrült. Ezért lesem titokban a hullákat a törmelék alatt."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK