Vágólapra másolva!
Az emberek a médiából értesülnek a hírekről, és onnan szerzik tudásukat a világ eseményeiről, emberekről, helyekről. Ezért olyan sokkoló, mikor egy újságíróról kiderül, hogy orruknál fogva vezette az olvasóit. Amerikában az utóbbi években egymás után lepleződnek le csalók, még a legmegbízhatóbbnak hitt lapnál is akadt ilyen.
Vágólapra másolva!

Stephen Glass volt az utóbbi évek első nagystílű csaló újságírója, akinek lelepleződése felrázta és éberségre késztette a szerkesztőségeket. A 25 éves Glass külsősként dolgozott a Harper's, a George és a Rolling Stone magazinnak, főállásban pedig a The New Republic című neves közéleti hetilap munkatársa volt. Az újságíró rendszeresen hamisított híreket, interjúkat, és számolt be teljesen kiagyalt eseményekről. Szélhámosi pályafutása során készült cikkeinek kétharmadáról derült ki, hogy hazugság.

1998. május 18-i lebukását egy hackerekről készült álriport okozta, ami felkeltette a Forbes magazin internetes rovatszerkesztőjének gyanúját. A cikk főszereplője egy fiktív személy, a tizenöt éves Big Bad Bionic Boy álnevű számítógépes kalóz volt, akiről egy állítólagos marylandi hackernagygyűlésen kiderült, hogy a Jukt Micronics nevű cég biztonsági szakemberként szerződtette, miután feltörte a vállalat védelmi rendszerét.

A botrány után Glass elvégezte a washingtoni Georgetown egyetem jogi karát. Később The Fabulist (A meseíró) címen könyvet írt egy olyan fickóról, akinek ígéretes újságírói karrierje mániákus hazudozása miatt törik derékba. 2003-ban filmet csináltak ál-újságírói munkásságáról A hazugsággyáros címmel, amelyben az új Csillagok háborúja-filmekből ismert Hayden Christensen személyesítette meg.

Sokkolta a közvéleményt, mikor a szilárd etikai elveiről ismert New York Times egyik újságírójáról is kiderült, hogy 2002. novemberétől 2003-as lebukásáig közel 40 hamis cikket jelentetett meg. Jayson Blair hitelességét sokáig senki sem kérdőjelezte meg, az sem szúrt senkinek szemet, hogy két év alatt több mint ötven helyreigazítást kértek írásai miatt.

Nem csak az olvasókkal, hanem a szerkesztőkkel is elhitette, hogy beutazza a világot tényfeltáró riportjaiért, miközben végig New Yorkban tartózkodott. Csalásához a modern technika vívmányait használta föl, a világ különböző tájairól érkező hamis emailekkel és smsekkel tévesztette meg a főnökeit. Az álriportok gyártásán kívül szívesen fűszerezte cikkeit kitalált idézetekkel is. A lelepleződését követő botrány magával sodorta a New York Times két magas beosztású szerkesztőjét, Howall Rainest és Gerald Boydot is, akik tavaly júniusban szintén távozni kényszerültek a laptól.

Jayson BlairJack Kelly

A USA Today című napilapba írogató Jack Kelly húszévnyi hűséges munkája alatt megjelent 1400 cikkéből csupán 20 bizonyult hamisnak. Ha mennyiségben nem is jeleskedett, minőségben annál nagystílűbb volt Kelly. Írt álinterjút koszovói menekülttel, és elhíresztelte, hogy megtalálta egy halott iraki katona naplóját. Megírta, hogy felfedezett egy napalmból készített gyufát, ami képes átégetni a kristályhamutartót. Elhitette, hogy 1999-ben együtt masírozott a Koszovói Felszabadító Hadsereg katonáival, és járt Oszama bin Laden afganisztáni kiképzőtáborában.

Legnagyobb dobása egy drámai portré készítése volt egy kubai asszonyról, aki a Miami felé tartó, menekülteket szállító hajón vesztette életét. A cikkhez tartozó fotó megrázta a világot, ám később kiderült, hogy egy szállodai takarítónőt ábrázol, aki köszöni, jól van, és esze ágában sincs emigrálni. Kellynek éveken át rengeteg embert sikerült átejtenie, mivel a USA Todayt naponta öt és fél millióan olvassák.