A Potter, a Shrek és a Szörny Rt. lettek az év kasszasikerei

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A tavalyi évben az igazi nagy kasszasikerek csak nyáron kerültek az amerikai mozikba. A Hannibál és a Kémkölykök ugyan már korábban is igen erős hétvégét produkált, ám végül egyik alkotás sem került a legnézettebb filmek közé. A nyári szuperfilmek közül A múmia visszatér (202 millió dollár) és a Csúcsformában 2 (226 millió dollár) sikeres vállalkozásnak bizonyultak, hiszen mindkét folytatás túlszárnyalta az első rész sikerét. A nézőközönség töretlen érdeklődése valószínűleg annak köszönhető, hogy mindkét film esetében sikerült együtt tartani az első epizódban már bizonyított szereplőgárdát.

A tavalyi esztendő újra bebizonyította, hogy igazán sok pénzt olyan animációs filmmel lehet keresni Hollywoodban, amely egyszerre érinti meg a gyermek és a felnőtt közönséget. A fergeteges humorú Shrek az év végére 267 millió dolláros bevételt hozott a filmet gyártó Dreamworksnek, amely ezzel a sikerrel végképp bebizonyította, hogy erős konkurenciája tud lenni az animációs piacot sokáig egyedül uraló Disneynek. Spielbergéknek azonban nem kellett sokáig várniuk az egér-birodalom válaszára, hiszen a Disney Pixar részlege válaszcsapásként harcba indította a gyerekek ijesztgetésére szakosodott szörnyeit. A Toy Story alkotóinak új filmje, a Szörny Rt. végül alulmaradt a versengésben, ám 236 millió dolláros bevételével így is az év egyik legnagyobb kasszasikere lett.

Az év legnagyobb durranásának beígért II. világháborús eposzt, a Pearl Harbort a kritika a sárba tiporta, ám ennek ellenére 198,5 millió dolláros bevételével az év hatodik legnépszerűbb filmje lett. Egyelőre 154 millió dollárnál tart A Gyűrűk Ura első epizódjának a bevétele, ám mivel a filmet csak december közepén mutatták be, így minden bizonnyal ez az alkotás is átlépi majd a 200 millió dolláros álomhatárt.

Az év legnagyobb kasszasikere címet a Harry Potter és a bölcsek köve című Chris Columbus-film érdemelte ki. A J. K. Rowling regényéből készült mesefilm eddig 286 millió dolláros bevételt hozott a filmet gyártó Warner Bros.-nak, így nem meglepő, hogy a stúdió már a könyv második részének megfilmesítésén dolgozik.

Az év legnagyobb vesztese a 125 millió dolláros költségvetésű animációs sci-fi, a Final Fantasy lett. A japán-amerikai koprodukció mindössze 32 millió dollár bevételt produkált az Egyesült Államokban. Az idei bevételek alapján folytatódik John Travolta tavaly elkezdődött mélyrepülése is. A 80 millió dollárból készült Kardhal című akció-thriller nem váltotta be a Warner Bros. reményeit, hiszen csak 70 millió dollárt hozott a stúdió konyhájára.

2001-ben Hollywood több mint 8,38 milliárd dollárt kaszírozott, ami a tavalyi 7,66 milliárdhoz képest kilenc százalékos emelkedést jelent. A bevételek tíz éve folyamatosan nőnek, hála többek között persze a dráguló jegyeknek is.
Összesen 1,44-1,48 milliárd jegy kelt el, ezzel valószínűleg beállítva az 1998-as rekordot. Az imponáló számok annak ellenére keletkeztek, hogy több mozilánc-üzemeltető is csődöt jelentett, így a működő vetítőtermek száma körülbelül 1150-el csökkent.

Az előrejelzések szerint 2002-ben még a tavalyinál is több kasszasiker kerülhet az amerikai mozikba. A tavaly már bizonyított A Gyűrűk Ura idén mozikba kerülő második része garantált bombasikernek ígérkezik. Szintén hatalmas érdeklődés előzi meg a Csillagok háborúja sorozat második epizódjának, a Klónok támadásának bemutatóját, amely biztosan ott lesz a legnézettebb filmek között. Az idei év emellett olyan további potenciális sikerfilmeket tartogat, mint az Austin Powers harmadik része, a Men in Black második epizódja vagy a többéves tervezgetés után elkészülő Pókember.

2001 legnagyobb kasszasikerei Észak-Amerikában:

1. Harry Potter és a bölcsek köve (Warner Bros.) 286 millió dollár
2. Shrek (Dreamworks) 267 millió dollár
3. Szörny Rt. (Disney) 236 millió dollár
4. Csúcsformában 2. (New Line Cinema) 226 millió dollár
5. A múmia visszatér (Universal) 202 millió dollár