Kevés magyar filmes a Titanicon

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Megtört az angol dominancia

Jiang Ven: Ördögök a küszöbön







Elias Merhige: A vámpír árnyéka





Magyar filmesek hiánya a közönség soraiban

Mike Figgis: Time Code

filmhu

A kevés Titanicra járó rendezők egyike, Dyga Zsombor (Gyilkosok, Öcsögök) szerint itt olyan filmeket vetítenek, amilyeneket máshol nem tud megnézni. Most forgatta az új sci-fijét, ezért az idén csak három filmet látott, A szexi dögöt, a mexikói Korcs szerelmeket és az Amélie-t, de mindhárom megerősítette abban, hogy a Titanic "135%-osan a legjobb fesztivál". Dyga szerint általános tendencia, hogy a filmesek nem járnak a fesztiválra művelődni. Most is csak Hajdu Szabolccsal (Macerás ügyek) és Kocsis Ágnessel (Szortírozott levelek) találkozott.

Hajdu Szabolcs Macerás ügyek című filmjének nagyon jó volt a fogadtatása. Az elsőfilmes rendező a Titanicra jár inspirációt szerezni, mert külföldi fesztiválokra nem tud elmenni. A 9. Titanicon a mexikói Korcs szerelmek és koreai Címzett ismeretlen című film ragadta meg. A svéd Együttlét pedig azért lett a kedvence, mert a legkevesebb eszközzel a legtöbbet tudta kihozni a témából.

A minimális anyagi támogatottság ellenére másfél-kétmillió forintot fordítottak a szakmai vetítésekre. A szakmai akkreditáció ingyenes: kétszáz sajtó- és kétszáz filmszakmai jegyet adtak ki, amivel a szakmabeliek délelőttönként - tolmácsgéppel - megnézhették mind a 39 filmet. "A magyar filmesektől kellene megkérdezni, hogy ezt miért nem vették igénybe" - mondta az [origo] kérdésére Horváth György, majd hozzátette: "A Titanicon lehet látni, hogy mit lőttek már le a nagyvilágban, hogy nálunk most kísérleteznek Dogma-filmmel, a világon pedig már befejezték."

Gőzsy Katalin

[origo]

Ajánlat:

A 9. Titanic Filmfesztivál honlapja

Korábban:

Véget ért a Titanic

Kassovitz-cal nyitott a Titanic

Kilencedszer fut ki a Titanic