Félidőnél az Oscar-hajsza

Vágólapra másolva!
Hat hónap van már csak hátra az évből, s máris számos említésre méltó film került a mozikba, amelynek készítői vagy szereplői esélyesek lehetnek a jövő év elején kiosztott aranyszobrocskák egyikére.
Vágólapra másolva!

A Gladiátor, az Erin Brockovich - zűrös természet és a Moulin Rouge mind kitűnő példák arra, hogy nem csak a gála előtti néhány hónapban bemutatott alkotások kaparinthatják meg az Oscar-díjakat. 2004-ben a Shrek 2, a közeljövőben bemutatásra kerülő Pókember 2 is ott lesznek a mezőnyben, s ne feledkezzünk meg A passió-ról és Michael Moore Arany Pálmával jutalmazott dokumentumfilmjéről a Fahrenheit 9/11-ről sem.

A két utóbbi alkotásról többet cikkeztek mint bármely moziról az Oliver Stone által rendezett 1991-es JFK óta. Gibson A passió-ját többen dicsérték kivitelezése miatt, s a film rajongói szerint a legjobb alkotásnak járó díj is a James Caviezel főszereplésével leforgatott bibliai történetnek jár. A passió körüli vita újra fellángolhat, ugyanis az akadémia kritikusai - akik odaítélik a díjakat - azt kockáztatják, hogy egy túlzottan erőszakos, és antiszemitának titulált filmet támogatnak, illetve, ha nem támogatják, akkor a keresztény közösség tiltakozásával kell számolniuk.

A Fahrenheit 9/11 egyértelmű jelölt a dokumentumfilmek között, ám sokan valószínűsítik, hogy esetleg idén a szokásoktól eltérően a legjobb film kategóriájában is jelölik majd Moore-t. A kérdés csupán annyi, hogy a kritikusok lelkesedése kitart-e a következő gáláig, illetve, hogy a novemberben esedékes amerikai elnökválasztás kimenetele mennyiben lesz hatással a film esélyeire.

A nem angol nyelven készült alkotások jól szerepeltek az elmúlt években, így erre idén is lehet számítani. A befutók között lehet Pedro Almodóvar Rossz nevelés című filmje, a Hős rendezőjének House of Flying Daggers című új mozija, illetve a Che Guevara ifjúságát bemutató The Motorcycle Diaries, amelyet állva tapsoltak meg a Sundance fesztivál résztvevői.

A Disney számos projektje számíthat jelölésre, annak dacára, hogy egyik sem szerepelt túl fényesen a mozikban. A legelő hősei című animációs alkotás dalbetétjei, illetve a Betörő az albérlőm technikai megoldásai - és persze a szigorúan pedáns idős hölgyet alakító Irma P. Hall játéka - mind megfelelően magas színvonalú.

A speciális digitális effektek terén csak kapkodhatják a fejüket az akadémia munkatársai, ugyanis a Van Helsing, a Trója, a Holnapután, illetve a Pókember 2 egyaránt a legmodernebb grafikai megoldásokat vonultatják fel, s az év során számos további hasonló film kerül majd a mozikba. Egy ilyen példa a Jude Law, Gwyneth Paltrow és Angelina Jolie főszereplésével készített Sky Captain and the World of Tomorrow című retró-sci-fi-re gondolni, amelyet jószerivel kizárólag kék háttér előtt vettek fel, s a díszleteket egy grafikai program segítségével varázsolták a vászonra.

Sky Captain and the World of Tomorrow

Azonban a legnagyobb durranásokat az év hátralévő részére tartogatják a stúdiók. Az animációk közül még a Cápamese, a South Park készítőinek Team America World Police című darabja, illetve a Spongyabob című rajzfilmből készült egész estés nagyfilm is helyet követel magának a mezőnyben.

Életrajzi alkotásokból sem lesz hiány, nemsokára elkészül ugyanis a nemrégiben elhunyt Ray Charles pályáját bemutató film, illetve a Trója nagy riválisaként számon tartott Nagy Sándorról szóló Alexander is. A dokumentumfilmek között Morgan Spurlock önsanyargató hízókúrája, a Super Size Me is komoly esélyes lehet, nem is beszélve az al-Dzsazíra arab hírtévét bemutató Control Room-ról.

Az Oscar-díjakat 2005 február 27-én adják majd át, a filmbemutatók szempontjából leginkább terhelt időszak október-november lesz, de még decemberben is lehet majd számítani kései befutókra.