Vágólapra másolva!
Majdnem 40 üzlethálózat várja izgatottan Steven Spielberg legújabb filmjének bemutatóját. A reptéren játszódó Terminál című vígjáték díszletei számára több neves cég saját pénzből építette meg üzlete másolatát.
Vágólapra másolva!

A Terminál-ban Tom Hanks egy kis kelet-európai országból származó utazót alakít. Victor Navorsky épphogy megérkezik a New York-i Kennedy reptérre, mikor megtudja, hogy hazájában egy puccs következtében háború tört ki. Útlevelét érvénytelenítik, és Victor a repülőtéren reked. A terminálban berendezkedve a főszereplő kénytelen idejét a reptér különböző boltjaiban és éttermeiben tölteni.

A Terminál díszletei számára a multik saját pénzből finanszírozták üzleteik és éttermeik felépítését, abban reménykedve, hogy logóik és termékeik hosszabb időre feltűnnek majd a filmben. Ez az eljárás eddig is megszokott volt a hollywoodi filmgyártásban, de mivel az új Spielberg-film szinte teljes egészében egy reptéren zajlik, reklámjelenlét szempontjából egyes szakemberek a filmtörténet eddigi legnagyobb lehetőségének nevezték a Terminál-t.

A Borders nevű nemzetközi könyvesbolthálózat szóvivője elmondta: "Megkeresett minket a Dreamworks, hogy lenne-e kedvünk építeni egy bolt-prototípust a film számára. Még szép, hogy kihasználtuk az alkalmat."

A légikikötőben tolongó cégek között van még az American Express, a Hugo Boss és a Valentino's is. A Hanks partnerét játszó Oscar-díjas Cathrine Zeta Jones a United Airlines egyik alkalmazottjaként tűnik majd fel a vásznon.

De pont a rengeteg érdeklődő miatt fenyeget annak veszélye, hogy a nézők szeme egyszerűen átsiklik majd a sok csillogó logón, táblán és terméken. A cégek vezetői viszont bíznak abban, hogy a film egy-két helyszínre erőteljesebben fokuszál majd, és az talán pont az ő üzletük lesz.

A filmet készítő Dreamworks egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy a filmben feltűnő majd' 40 cég közül melyek jutnak majd jelentős megjelenéshez a Terminál-ban. A stáblistán viszont már olvasható pár mellékszereplő neve, akik bizonyos üzletek vezetőit vagy alkalmazottjait alakítják.

A Terminál monumentális díszletei öt hónapig épültek egy óriási kaliforniai katonai hangárban. A háromemeletes reptér felépítéséhez a készítők 650 tonna acélt használtak fel. A díszlettervezői feladatokat az az Alex McDowell vezette, aki már a Különvélemény-ben is dolgozott együtt Spielberggel. A filmet szeptembertől láthatjuk a magyar mozikban.