A ferencesek is Gibson-filmet akarnak

Vágólapra másolva!
Ferencesek hada kérte petíció útján A passió rendezőjét, hogy készítsen filmet rendjük alapítójáról, Assisi Szent Ferencről. A világhálón közzétett kérvényhez eddig több mint kilencezren csatlakoztak.
Vágólapra másolva!

A nyílt levelet a rend feje, Glenn Sudano atya a ferencesek amerikai honlapján tette közzé, miután megtekintette a Krisztus utolsó 12 óráját feldolgozó alkotást. A levél az ausztrál rendező művét "a szent művészet rendkívüli darabjának" nevezi, és arra kéri a filmest, hogy mutassa be a világnak rendjük alapítójának életét is.

Sudano atya szerint a XIII. században alkotó szent életének filmre vitele több szempontból is tanulságos lenne. Ferenc ugyanis olyan időkben élt és alkotott, amikor a buzgó inkvizítorok minden új gondolatra gyanakvással tekintettek, és minden bokorban eretneket sejtettek. Ő viszont nem adta fel küldetését, megalapította a ferencesek rendjét, és minden földi javát feladva csak Krisztus szeretetének élt.

Az eddigi filmek, amelyek Szent Ferenc életét dolgozták fel - mint Franco Zeffirelli 1972-es Napfivér, Holdnővér-e vagy a Mickey Rourke főszereplésével készült 1989-es Francesco - nem nyerték el teljes mértékben a rend tagjainak szimpátiáját. Sőt, ez utóbbi alkotástól kifejezetten elzárkóznak.

A tiszteletteljes kérést tartalmazó petíciót eddig több mint 9000-en írták alá.