A villámsújtotta Jézus

Vágólapra másolva!
James Caviezel 1991-ben kezdte színészi pályafutását. A mélyen vallásos fiatalember azóta olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Gus Van Sant, Ridley Scott, Terrence Mallick és legutóbb Mel Gibson, akinek A passió című filmjében Jézus Krisztus szerepét alakította.
Vágólapra másolva!

A 36 éves színész 1968. szeptember 28-án látta meg a napvilágot a Washington állambéli Mount Vernonban egy mélyen hívő katolikus család tagjaként. Eredetileg profi kosárlabdázó akart lenni, ám egy sérülés után a színészet felé fordult, majd hamarosan a jó hírű Julliard színészképző akadémián találta magát. Innen azonban eltanácsolták, amikor 1994-ben szerepet kapott a Kevin Costner főszereplésével készült Wyatt Earp című westernben.

Nem ez volt első találkozása a mozival, először ugyanis 1991-ben jelent meg a vásznon néhány röpke másodpercig az Otthonom, Idaho egyik légikísérőjeként. Ezután évekig csak mellék- és háttérszerepeket kapott, szerepelt A sziklá-ban és a G. I. Jane-ben, majd 1998-ban nagyobb alakítást bíztak rá a Terrence Malick által rendezett Az őrület határán című II. világháborús filmben. Ezt követte 2000-ben a Frekvencia, s röviddel ezután kapta meg Jézus szerepét Mel Gibsontól.

A hívő Caviezel égi jelnek vette a felkérést, amelyet éppen 33 éves korában kapott. További jelnek érezte, hogy monogramja, a JC megegyezik Jézus Krisztus monogramjának angol nyelvű változatával. Elmondása szerint azonban Mel Gibson és producere, Stephen McEveety alaposan "lépre csalták", amikor felkérték a szerepre.

"Stephen felhívott, és megbeszéltünk egy találkozót" - nyilatkozta Caviezel az MSNBC-nek adott nyilatkozatában. "Eredetileg arról volt szó, hogy egy szörfös film főszerepére keresnek embert. Már jó néhány órája beszélgettünk Stephennel, amikor egyszer csak befutott Mel Gibson, aki elkezdett arról beszélni, hogy Jézus miken mehetett keresztül. Ekkor én említettem neki, hogy láttam Zeffirelli Názáreti Jézus-át. Erre ő: "nem, én arra gondolok, ami valójában történt". Ez volt az a pillanat, amikor világossá vált számomra, hogy Mel azt akarja, hogy én játsszam el Jézust."

A Messiás megszemélyesítése nem kis terheket rótt Caviezelre. A forgatás fizikailag és lelkileg is igencsak igénybevette a színészt. Caviezelnek - aki mély vallásos meggyőződései miatt többek között visszautasította egy ágyjelenet felvételét Ashley Judd-dal a 2001-es Tiszta ügy-ban - nyolcórás sminkelési procedúrán kellett átesnie minden forgatás előtt, amelytől különféle bőrallergiákat és fejfájást kapott, ezenkívül a keresztre feszítési jelenet során kificamította a vállát is.

Tiszta ügy - Ashley Judd és James Caviezel

Ennél is ijesztőbb, hogy a Jézusról szóló film forgatása közben minden előjel nélkül belecsapott a villám a színészbe. A jeleneteket 10 perces részletekben vették fel, a megerőltető fizikai próbatétel, illetve a fagypont közeli hőmérséklet miatt, amelynek tüdőgyulladás lett az eredménye. Egy másik felvétel során az egyik színész, akinek meg kellett korbácsolnia Jézust a kamerák előtt, véletlenül egy közel 40 centis vágást ejtett Caviezel hátán.

Ennek ellenére a művész végigcsinálta a forgatást, s minden nap Mel Gibsonnal együtt járt misére. Ritkán lehetett látni rózsafüzére nélkül a forgatás szüneteiben. A kemény munka azonban meghozta az eredményét, s a halk szavú fiatalemberre az egész világ felfigyelt a hatalmas vihart kavaró film, A passió kapcsán.

Forrás: Budapest Film
A passió - James Caviezel és Sabrina Impacciatore

"Isten segítségét kértem, hogy vezessen végig a forgatás során" - nyilatkozta Caviezel. "S az Úr válaszolt, azt mondta nekem: 'ne aggódj, majd én gondoskodom rólad, ha hagyod, hogy én játsszam helyetted'. Ekkor azt mondtam, rendben van, félreállok az útból, és hagyom, hogy Isten játssza el a szerepemet."

Andersen Dávid