Vágólapra másolva!
Egy Nagy-Britanniában végzett közvélemény-kutatás szerint az angolok közül jóval többen tudják idézni A csillagok háborúja mondatait, mint Shakespeare sorait. A felmérés eredménye szerint Darth Vader egyik aranyköpését hétszer annyian ismerik, mint a III. Richárd kezdő sorait.
Vágólapra másolva!

"Ha ismernéd a sötét oldal erejét...!" - sóhajt fel Darth Vader George Lucas klasszikussá vált filmjében, A csillagok háborúja-sorozat A birodalom visszavág című epizódjában, és szavaira a 25-44 év közötti britek 71%-a ma is emlékszik. A III. Richárd kezdő sorait azonban már csak 10%-uk tudja idézni, pedig a "York napsütése rosszkedvünk telét tündöklő nyárrá változtatta át" kezdetű dráma a világirodalom és az angol nemzeti kultúra egyik legfényesebben csillogó kincse. Tény azonban, hogy bonyolult nyelvezete és gondolati összetettsége folytán nehezebben befogadható és ritkábban idézhető hétköznapi helyzetekben.

Az aranyköpések versenyében tehát Darth Vader magasan vezet, Shakespeare hősei pedig olyannyira elmaradnak mögötte, hogy a Julius Ceasar egyik leghíresebb mondatát (azon belül is Antonius monológjának kezdő sorait), a "Barátaim, rómaiak, földijeim, Figyeljetek rám!" - felkiáltást a britek közül többen úgy folytatnák: gyalázni, illetve kérdezni jöttem Ceasart, a "Temetni jöttem Ceasart, nem dicsérni" helyett.

A brit irodalom másik nagy alakja, Oscar Wilde számtalan aforizmája közül a "Mindennek ellen tudok állni - kivéve a kísértésnek" számít a legismertebbnek, ám erre is csak a megkérdezettek 9%-a emlékezett.

A kutatást a Yellow Pages készítette több mint ezer megkérdezett körében. A felmérés apropóját az adta, hogy a szigetországban hamarosan megrendezik a Wordsworth-szavalóversenyt, melynek keretében 175 ezer iskolás citálja egyszerre a britek egyik legnagyobb költőjének Táncoló tűzliliomok című versét.

Chris Smith, korábbi Wordsworth-ösztöndíjas kulturális miniszter így kommentálta a kutatás eredményét: "Természetes, hogy az emberek emlékezetében élénkebben élnek a modern művek mondatai, mint a klasszikusok. Ugyanakkor megfelelőnek ítélem a brit irodalomban való jártasságukat is."