Tizenegy önjelölt klasszikus

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

1. Vondie Curtis-Hall: Az utolsó belövés (Gridlock'd, 1997)
A kilencvenes évek drogkultúra-filmjeinek talán legjobban ábrázolt hangulatvilágával. Nem annyira lesújtó, mint a Rekviem egy álomért, de van annyira elgondolkodtató, ugyanakkor poénokban sincs hiány. Tim Roth - mint mindig - fantasztikus, s a néhai Tupac Shakur is hiteles alakítást nyújt. Kiváló zenei aláfestéssel, amelyből külön kiemelkedik Thandie Newton bársonyosan borzongató hangja. (Kölcsönözhető a tékákban.)

2. Quentin Tarantino: Ponyvaregény (Pulp Fiction, 1994)
Egyike az elmúlt évtized azon kevés filmjének, amely joggal érdemelheti ki a klasszikus jelzőt. Alighanem felesleges bővebben írni róla, aki látta, tudja, mire gondolok, aki nem látta, feltétlenül pótolja ezt a hiányosságát. A Bruce Willis szájából elhangzó "Zed's dead, baby"-t bizonyára mindenki ismeri, az elborultabb rajongók azonban fejből nyomják az Ezékiel 25:17-et, amely Samuel L. Jackson előadásában hangzik el. (Kölcsönözhető a tékákban.)

3. Brian G. Hutton: Kelly hősei (Kelly's Heroes, 1970)
Üdítő unikum az ebben az időszakban készített háborús filmek között. A Clint Eastwood által alakított kiégett katona szabadcsapatot toboroz, akikkel behatolnak az ellenséges vonalak mögé, hogy megkaparintsák az egyik német bankban felhalmozott aranyat. Donald Sutherland alakítása felejthetetlen a különc Csodabogár szerepében. A további szerepekben olyan nevek láthatók, mint Don Rickles, Caroll O'Connor és a műfaj elmaradhatatlan arca, Telly Savalas. (Kölcsönözhető a tékákban.)

4. Ternovszky Béla: Macskafogó (1986)
Nem valószínű, hogy ez az alkotás bárki számára bemutatásra szorulna, kétségtelenül a magyar rajzfilmipar egyik igazgyöngye. Gyerekeknek-felnőtteknek egyaránt szórakoztató, igen összetett, ironikus humorral. Tálalási ajánlat: szalonnával. Sok szalonnával. (Kölcsönözhető a tékákban, megvásárolható DVD-n.)

5. Kevin Smith: Képtelen képregény (Chasing Amy, 1997)
A kultfilmes talán legjobban sikerült darabja, a szerelemről, a kusza emberi kapcsolatokról és a homoszexualitás elfogadásáról. Ben Affleck és Jason Lee párosa már önmagában is zseniális, azonban a Silent Bobként megjelenő rendező és a Jason Mewes által alakított Jay teszi fel a pontot az i-re. Külön érdekesség, hogy a női főszerepet játszó Joey Lauren Adams Kevin Smith akkori barátnője volt. (Kölcsönözhető a tékákban.)

6. Tony Scott: Az utolsó cserkész (The Last Boy Scout, 1991)
B akciófilm klasszikus, Bruce Willis archetipikus - értsd: atléta, borosta, cigi, sör - alakításával. Jelmondata: fej vagy gyomor. A filmben rövidke szerepet kap a pályakezdő Halle Berry - fiúk figyelmébe: sztriptíztáncosnőként. Ha tudni akarod, ki a fasza gyerek, látnod kell Az utolsó cserkész-t! (Kölcsönözhető a tékákban, megvásárolható DVD-n.)

7. Gregory Hoblit: Legbelső félelem (Primal Fear, 1996)
Edward Norton első filmje. Ez nem értékítélet, ugyanis a fiatal színészzseni egyszerűen lejátssza a vászonról a többieket, Richard Gere-rel az élen. A gyilkossággal vádolt ministránsfiú története kellően sötét hangulatot kölcsönöz a filmnek, ez azonban csak a jéghegy csúcsa... (Kölcsönözhető a tékákban, megvásárolható DVD-n.)

8. Sam Mendes: Amerikai szépség (American Beauty, 1999)
Fájóan találó társadalomkép korunk Amerikájának azon részéről, amelyben egy olasz selyemmel bevont kanapé többet ér, mint a szerelem, s ahol a túl érzékeny, túl sokat gondolkodó kisember hamarosan úgy érzi, szabadulnia kell. Kitörési kísérletként tinilányokra indul, badizik és szív, ám ezt élére vasalt, steril környezete nem nézi jó szemmel. (Kölcsönözhető a tékákban, megvásárolható DVD-n.)

9. Spike Lee: Szemet szemért (Do The Right Thing, 1989)
Egy forró nap Harlemben, az etnikumok aszfalton összeolvadó egyvelegében, ahol mindenkinek véleménye van, mindenki beszól a másiknak, s végül a gettó falait feszítő nyomás véres robbanással oldódik. A narrátort megszemélyesítő Mister Senor Love Daddy bölcsességeivel övezve. Samuel L. Jackson jutalomjátéka. (Csak moziban mutatták be.)

10. Steve Oedekerk: Nekem 8 (Nothing to Lose, 1997)
A tévedések bájos vígjátéka egy furcsa párral. A feleségében csalódott üzletember - az utánozhatatlan Tim Robbins - úgy érzi, nincs vesztenivalója. A sors ekkor hozza össze a megélhetési útonállóként tevékenykedő T-vel - Martin Lawrence, átlagos sebesség 2000 szó/perc. T. azonban rossz lóra tesz, s beindul egy őrült hullámvasút, amelyből látszólag nincs kiút. Tökéletes kikapcsolódás. Érdekesség: a Bundeswehr-kabátos fekete gengsztert alakító Giancarlo Esposito feltűnik az előbb említett Spike Lee-filmben is. (Kölcsönözhető a tékákban.)

11. Guy Ritchie: Blöff (Snatch, 2000)
A Ravasz, az Agy... sem volt mindennapi darab, de a Blöff tudja überelni. Az illegális boksz amúgy sem finom világában játszódó eszeveszett hajsza egy méretes gyémántért, avagy barátságtalan mérkőzés az amerikai zsidó üzletember, a brit verőlegény - Vinny "Nagy Chris" Jones - a lúzer boxmenedzser (Jason Statham) és tökéletlen társa Tommy, kissé véreskzűbb kollégájuk, Bunkó, illetve a szumósba oltott "raliversenyző" Tyrone aktív részvételével. Hívatlan vendégként keveredik mindebbe az ír roma Mickey - Brad Pitt valóban zseniális alakításával -, aki kíméletlen ökölcsapásaival vág rendet a jómadarak között. Angoltudás hiányában is érdemesebb a feliratos változatot választani, külön figyelmet fordítva a Pitt által beszélt dialektusra. (Kölcsönözhető a tékákban, megvásárolható DVD-n.)

Andersen Dávid