Az Elefánt vitte az Arany Pálmát

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az idei cannes-i filmfesztivál vitatható versenyprogramja egyetlen elsöprő erejű alkotást sem tartalmazott: szinte minden film megosztott kritikákat kapott a nemzetközi sajtóban. Egyetlen dolgoban értettek együtt a bennfentes szakemberek: már Cannes-ban is átvette a hatalmat Amerika filmipara, és mind a versenyzők, mind a zsűri körében felülreprezentált volt az Egyesült Államok filmeseinek részvétele.

Így aztán nem csoda, ha az Arany Pálmát is egy tengerentúli alkotás nyerte: Gus Van Sant Elephant című munkája, mely a Columbine középiskola tragédiáját dolgozta fel játékfilmen. A négy évvel ezelőtti esemény az egész világot megrázta: a gimnázium két diákja 23 társát lelőtte, és több mint 18-at megsebesített, majd öngyilkosságot követett el. A fiúk egy antiszemita csoportosuláshoz tartoztak, és Adolf Hitleréhez hasonló ismertségre vágytak. Gus Van Sant (az Otthonom, Idaho, a Good Will Hunting, és a Pszicho-remake rendezője) amatőr szereplőkkel, Oregon állam gimnazistáival forgatta le filmjét.

Mint a győzelmi mámorban nyilatkozta: "Amerikában élek, és amerikai szemszögből tekintek a dolgokra. Ugyanakkor természetesen van mit kritizálnom: az ellustult életre való hajlamot, és a különbözőségünk elfeledését. Mindez Cannes-ban bátorrá tett."

Ekkora sikerre azonban még Gus Van Sant sem számított, hiszen Quentin Tarantino 1994-es díja óta (mikor a Ponyvaregény nyerte az Arany Pálmát) amerikai alkotó nem részesült hasonló elismerésben. "Már teljesen lemondtam arról, hogy egyszer idáig juthatok" - nyilatkozta Van Sant. "Évekig próbáltam eljutni a filmjeimmel Cannes-ba, és most minden álmom teljesült. Csodálatos érzés volt átvenni a szobrot. Varázslatos pillanat volt, a világ legszerencsésebb fickójának éreztem magam." És hogy a fesztivált rendező országnak is hódoljon, "Éljen Fanciaország!" - felkiáltással távozott a színpadról.

Forrás: epa
A zsűri és a győztesek (egy része)

A Patrice Chereau (francia filmrendező), Meg Ryan, Steven Soderbergh és Aishwarya Rai (indiai filmsztár) alkotta zsűri további két alkotást jutalmazott a zsűri nagydíjával: a 23 éves iráni filmrendezőnő, Samira Makhmalbaf Ötórai tea (Panj E Asr) című filmjét, mely egy fiatal afgán nő küzdelmeiről szól; és a Nuri Bilge Ceylan török filmrendező által jegyzett Távolság (Ukak) című művet. Utóbbi két főszereplője, Muzaffer Ozdemir és Mehmet Emin Toprak megosztva kapta a legjobb férfi főszereplő díját. (Toprak már csak posztumusz-elismerésben részesülhetett, mivel kevéssel a forgatás után meghalt autóbalesetben.)

A legjobb női főszereplő kategóriájában a kanadai Marie-Josee Croze nyert, aki egy drogfüggő lányt játszott a The Barbarian Invasions (Barbár inváziók) című filmben. Az alkotás rendezője, Denys Arcand pedig a legjobb forgatókönyv díját vehette át.

A felsorolt díjazottak listájából kitűnik, hogy azok az alkotók, akiket hírnevük okán díjra esélyesnek tartottak - így Nicole Kidman és Lars von Trier a Dogville című filmért, vagy épp Peter Greenaway a The Tulse Luper című munkájáért - ezúttal hoppon maradtak.