Cannes megóvja vendégeit a SARS-tól

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Európa egyik legrangosabb filmes seregszemléje, a cannes-i filmfesztivál szerdán nyitja meg kapuit a szakmabeli közönség előtt. Minthogy pedig a filmvilág fontos - és évek óta talán legsikeresebb - fesztiválvendégei a távol-keleti művészek, idén középpontba került az atípusos tüdőgyulladás terjedésének veszélye. A korábbi példák (így egy nemrégiben megrendezett olasz filmfesztivál esete) is azt mutatják, hogy a szemle sokkal kevesebb érdeklődőt vonz, ha hiányoznak a biztonsági intézkedések.

A cannes-i filmfesztivál honlapjahttp://www.festival-cannes.fr/default1.php

A SARS-vírus által leginkább érintett országok - Kína, Szingapúr, Hongkong - bejelentették, hogy ezúttal kisebb delegációval képviseltetik magukat, és nemcsak az induláskor, hanem a francia reptérre való érkezéskor is vizsgálat alá vetik magukat. De a többi országból ékező filmes is hasonló magatartást követ.

Veronique Cayla, a filmfesztivál szervezője elmondta, hogy a hosszú útról érkezőket különös gonddal vizsgálják majd át, és keresik rajtuk a betegség jeleit. Ugyanakkor elismerte, hogy mostanáig gyenge hatásfokkal működött a szűrés: a vírus hordozói gond nélkül jutottak át a határon. A fesztivál szervezői még annyit tehetnek a biztonságért, hogy 24 órás orvosi ügyeletet rendelnek a helyszínre, és állandó kapcsolatban tartanak fenn a francia kormány egészségügyi szakembereivel.