Elsöprő kasszasiker a Mátrix - Újratöltve

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Ha csak a péntektől vasárnap estig tartó időszakot vesszük figyelembe, akkor a Mátrix - Újratöltve első hétvégéje rosszabbul sikerült, mint a csúcstartó Pókember-é. Az utóbbi alkotás 114 millió dolláros bevétele megdönthetetlennek tűnik.

Csakhogy a Mátrix második részét nem pénteken, hanem szerdán kezdték vetíteni az amerikai mozik, és így - a plusz két estével együtt - a Wachowsky fivérek kerültek előbbre. Öt nap alatt 135 millió dollárt kaszált a filmjük, melyből 93 millió volt a hétvége mérlege.

Ezzel az eredménnyel maguk mögé utasították Eddie Murphy nyári vígjátékát, a Daddy Day Care-t (mely 19 milliós hétvégi bevételével jócskán lemaradt az első helyezettől), az X-Men 2-t (mely ugyan hétvégén csak 17 milliót kasszírozott, de a május 2-ai premier óta már 174 millió dollárt hozott a konyhára), valamint Ewan McGregor és Renée Zellweger romantikus filmjét, a Down With Love-ot (mely mindössze 7,6 millió dollárt vett ki a filmrajongók zsebéből).

A Mátrix - Újratöltve eredménye azért is kimagasló, mert az amerikai cenzorok a szigorú R kategóriába sorolták, vagyis a 17 év alatti fiatalok csak egy 21 évnél idősebb ember kíséretében válthatnak rá jegyet. Ennek ellenére a film első hétvégi közönségének fele 25 évnél fiatalabb volt. Közülük is többségben voltak a férfiak (fiúk), akik 60%-ban képviseltették magukat a mozikban.

A film hivatalos honlapjahttp://whatisthematrix.warnerbros.com/

A filmet 3603 moziban tűzték műsorra, és 8517 teremben vetítették. Azok a cégek tehát, amelyek támogatták, és cserébe megjelenési felületet kaptak, jó üzletet kötöttek. Csakúgy, mint a producerek, akik 5 nap alatt visszakapták a 127 millió dolláros költségvetés összegét, és még jóval többet remélhetnek.

A Mátrix - Újratöltve ráadásul csak a felét teszi ki a Warner Brothers 300 millió dolláros befektetésének. A másik fele csak novemberben térül meg, amikor mozikba kerül a trilógia utolsó epizódja, a Mátrix - Forradalmak. Minthogy azonban a Mátrix - Újratöltve gyakorlatilag befejezés nélkül marad (véget ér ugyan, de nem zárul le a történet), mindazok, akik ezt látták, izgatottan várják majd a harmadik részre ígért feloldozást. A rejtőzködő (nyilvánosságot kerülő) Wachowsky fivérek ígérik: senki sem fogja a pénzét visszakövetelni.