Sztárparádé a független filmesek díjkiosztóján

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Amerikában kétféle filmipar létezik: a nagy stúdiók (mint pl. Paramount, Universal, Warner Bros., Columbia Pictures, stb.) szuperprodukcói és a tőlük független produkciós cégek kis költségvetésű alkotásai. A kétféle finanszírozási forrás műfajilag is meghatározza az alkotásokat: a nagy a stúdiók számára kizárólag a kereskedelmi haszon a fontos, és ezért könnyen fogyasztható, szórakoztató filmeket gyártanak; a független filmesek ezzel szemben elsősorban az önkifejezésre törekszenek.

A Szemből telibe honlapjahttp://www.fullfrontal.com/index2.html

A két tábor között természetesen van átjárás, de elsősorban a függetlenektől a nagy stúdiók felé tartó irányban. Ritkább eset, ha már befutott filmesek vágynak vissza a sanyarúbb körülmények közé - de az utóbbi időben erre is egyre több a példa. (Steven Soderbergh, a Mint a kámfor és a Tripla vagy semmi rendezője például legutóbb egy kísérleti filmet készítette, mindössze párezer dollárból, egyetlen kézikamerával. A Szemből telibe fő- és mellékszerepeire azonban még művészetre vágyó nagy sztárokat is el tudott csábítani.)

Hollywood és a független filmesek központjának számító New York eddig a díjait is külön-külön osztotta - értelemszerűen. Az Independent Spirit Awards, vagyis a Független Szellem Díjátadója elsősorban a történet és a feldolgozás eredetisége és provokatív jellege alapján rangsorolja az alkotásokat. A szemle zsűrije azonban a jövő év elején megtartott gála több kategóriájában is sztárok filmjeit és alakítását jelölte.

Forrás: MTI
Julianne Moore

A Julianne Moore, Denzel Washington és Dennis Quaid főszereplésével készült Far from Heaven című filmet összesen 5 kategóriában jelölték. Az 1950-es években játszódó történet egy háziasszonyról szól, aki egy nap rajtakapja férjét, amint egy másik férfival szeretkezik. A feleségnek egész addigi életét újra kell értékelnie, amiben egy fekete férfi segít neki. A házasságot azonban már biztosan nem lehet összetartani.

A Far From Heaven két főszerepője, Julianne Moore és Dennis Quaid a legjobb férfi-, illetve női alakítás díjának várományosa. A legjobb színésznők között azonban Jennifer Aniston is veresenyez, akit a The Good Girl című filmben nyújtott játékáért jelöltek. Az alkotásban egy kisvárosi feleséget alakít, aki unalmas élete és közönyös férje elől egy fiatal fiúhoz menekül. A The Good Girl premierje szintén egy független filmesek számára megrendezett seregszemlén, a Sundance Filmfesztiválon volt, 2002 januárjában.

A Far From Heaven honlapjahttp://www.farfromheavenmovie.com/A The Good Girl honlapjahttp://www2.foxsearchlight.com/thegoodgirl/index.htmlA Lovely & Amazing honlapjahttp://www.lovelyandamazing.com/

Az Independent Spirit Awards versenyében a Far From Heaven legerősebb riválisa a Lovely & Amazing című alkotás, mely 6 kategória díjaira pályázik. A csupa nőből áló Marks család életét bemutató komédia rendkívül kedvező fogadtatásra talált az amerikai sajtóban. Főszereplői olyan színésznők, akik már több független filmben bizonyították tehetségüket: mindenekelőtt a brit Brenda Blethyn, Emily Mortimer és az amerikai Catherine Keener.

A minden idők legnagyobb bevételét kasszírozó független film, a Bazi nagy görög lagzi (My Big Fat Greek Wedding) csupán egyetlen díjért szállhat versenybe. Nia Vardalos története - melyet Tom Hanks és felesége, Rita Wilson vett gondozásába - azonban már így is túlteljesítette küldetését: az 5 millió dolláros költségvetésű produkció 213 millió dollárt hozott a konyhára. Nia Vardalost pedig - aki nemcsak írója, de főszereplője is a filmnek - már le is szerződtette egy nagy hollywoodi stúdió. (A Universal Pictures forgatja majd legújabb filmötletét, mely tulajdonképpen a Van, aki forrón szereti és az Aranyoskám keresztezése lesz. A Connie and Carla című musicalt ezúttal is íróként és főszereplőként jegyzi majd Vardalos.) A Bazi nagy görög lagzi január 16-án érkezik Magyarországra.

A Bazi nagy görög lagzi honlapjahttp://movies.yahoo.com/greekwedding/A Független Filmkészítők honlapjahttp://www.ifp.org/

Az Independent Spirit Awards további fontos jelöltje a Dahmer című thriller, a Kissing Jessica Stein című romantikus film és Michael Moore Bowling For Columbine című alkotása. A rendezvény legutóbbi, 2002-es gáláján pedig a nálunk is vetített Memento tarolt.

Gy. D.