Meryl Streep Oscar-esélyei

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: MTIHa Meryl Streepet ismét jelölik a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjra, akkor túlszárnyalja Katharine Hepburn rekordját. Mindkettőjüket 12-szer jelölték az Akadémia díjára, amiből Hepburn 4-szer, Streep pedig egyelőre csak kétszer vehette át a szobrot. Ez azonban akár már 2003 márciusában megváltozhat.
Meryl Streep ugyanis 3 év szünet után idén két olyan feladatot is kapott, mely alkalmas volt színészetének újbóli kiteljesítésére. Véletlenül mindkét karakter az irodalomhoz fűzi, csakúgy, mint az a harmadik szerep, melyet majd a jövő évben játszik el.

December 6-án mutatják be Spike Jonze legújabb filmjét, az Adaptation-t. A John Malkovich-menet rendezője ezúttal is együtt dolgozott Charlie Kaufmannal, aki Susan Orlean The Orchid Thief című művéből írt forgatókönyvet - a saját élettapasztalatait is beleszőve a történetbe. A film főszereplője egy gátlásos, szorongó író (tulajdonképpen maga Kaufman), akit Nicholas Cage alakít; és egy csinos, magabiztos írónő (tulajdonképpen Susan Orlean), akit pedig Meryl Streep játszik. Bár a kritikusok java csak jövő hétre jelenteti meg véleményét az alkotásról, az már most közszájon forog, hogy az Adaptation mindkét főszereplője Oscart érdemelne.

Az Adaptation honlapjahttp://www.sonypictures.com/movies/adaptation/

A filmhez tartozó kampány egyébként azzal lepte meg és zavarta össze a közönséget, hogy újra piacra dobta a The Orchid Thief című könyvet, szerzőként Susan Orleant tüntetve fel, ám a fényképen Meryl Streep mosolyogó arca néz az olvasóra. (Minthogy a filmben ő bújt az írónő bőrébe.)

Meryl Streep azonban sokáig nem értette, miért épp őt választotta Spike Jonze a szerepre. "Charlie Kaufman forgatókönyve azonnal megragadott, hiszen rendkívül eleven. Újra meg újra elolvastam, de azt még mindig nem értettem, hogy miért éppen engem kértek fel a szerepre. Természetesen izgatott az ajánlat, de féltem is tőle. Nem tudtam, lehetek-e én annyira fiatal, izgalmas, szexi nő, amilyen a könyv szerint kéne lennem. Aztán Jonze meggyőzőtt arról, hogy velem képzelte el a szerepet, és lassan elkezdtem hinni magamban" - nyilatkozta.

A The Hours honlapjahttp://www.thehoursmovie.com/home.php

A The Hours című film főszerepe már nem okozott ennyi vívódást neki. A film alapjául szolgáló művet, Michael Cunningham Pulitzer-díjas regényét először könyv formájában olvasta. Egyik barátnője, Natasha Richardson brit színésznő (Vanessa Redgrave lánya és Liam Neeson felesége) küldte el neki ajándékba, és már akkor megtetszett neki. Később az ügynöke beszámolt arról, hogy film készül belőle, és hamarosan a forgatókönyvet is kézhez kapta.

A történet három szálon fut, és mindegyiknek egy-egy erős női karakter a főszereplője. Az egyik cselekményszál Virginia Woolf életébe pillant be abban a peridóusban, amikor a Mrs. Dalloway című regényét írta - az írónőt Nicole Kidman játssza a filmváltozatban. Ezt a regényt olvassa épp egy fiatalasszony a 50-es évek Amerikájában, aki a regény által ráébred élete szürkeségére és sekélyességére, és a könyv hatására kitörni készül ketrecéből - a fiatalasszonyt Julianne Moore alakítja. A harmadik szálon mintha Mrs. Dalloway jelenkori énje elevenedne meg egy irodalmi szerkesztőnő személyében, aki évek óta szerelmes AIDS-ben szenvedő barátjába. Lassan az ő élete is fordulóponthoz érkezik, és el kell számolnia érzelmeivel - az értelmiségi nőt Meryl Streep kelti életre.

A The Hours című filmet tegnap az év filmjének választotta a New York-i filmkitikusok szövetsége (National Board of Review of Motion Pictures), noha a hivatalos premierjére csak december 27-én kerül sor Amerikában. A közönség pedig várhatóan csak jövő évtől láthatja a mozikban.

Tony Kushner drámájáról bővebbenhttp://www2.english.uiuc.edu/finnegan/English%20256/Kushner.htm

Meryl Streep pedig már a következő szerepére készül, Amelyet az HBO kétrészes minisorozatában, az Angels in America című drámában játszik majd, melyet Magyarországon Angyalok Amerikában címmel játszott évekkel ezelőtt a Vígszínház. Mike Nichols rendező Tony Kushner botrányokat kavart és Pulitzer-díjat nyert színművét dolgozza fel mozgóképen, melyben Streep partnere - többek között - Al Pacino és Emma Thompson lesz.

Meryl Streep igazán még soha semmiben nem bukott meg. A szerepeit valódi átéléssel játssza el, személyiségének sokszínűségével pedig újra meg újra meglepi a nézőket. Ha azonban arról faggatják, hogy erre hogyan képes, a lehető legszerényebb válasszal felel: "Valószínűleg oltári szerencsém van, és egy jó ügynököm. Nem tudom. Talán én elvállalok olyan szerepeket is, amiket mások visszautasítanak, mivel én egyáltalán nem bánom, ha visszataszító embereket alakíthatok. Vonzódom a bonyolult jellemekhez, talán ez az oka annak, hogy ennyit játszhattam belőlük a pályám során."

Gyárfás Dóra