Finn filmhét a Szindbádban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

November 14-e és 20-a között az elmúlt két év finn filmes termésének java látható a Szindbád moziban. Minden este 20.30-kor egy-egy alkotás kerül bemutatásra, mindegyik csak egyetlenegyszer. Az első estén a legismertebb finn filmrendező, Aki Kaurismaki (Leningrád cowboys menni Amerika, A gyufagyári lány, Gomolygó felhők, Bérgyilkost fogadtam) mutatkozik be legfrissebb alkotásával.

A múlt nélküli ember megnyerte a cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíját, a főhősnőt alakító Kati Outinen pedig a a legjobb női főszereplő díját. Bizonyos híresztelések szerint komoly esélye van a legjobb külföldi alkotásnak járó Oscar-díjra is. Kaurismaki azonban legtöbbre a Guberáló szobrocskát értékeli, amit Helsinki hajléktalanjaitól kapott filmjéért, az október végi hajléktalanok Éjszakáján.

Akárcsak A múlt nélküli ember, a többi alkotás is a mai finn környezetben játszódik, és a modern élet problémáit boncolgatja. Ez alól talán csak a Hét dal a tundráról kivétel, mely a dokumentum- és a játékfilm határán mozog. Történetei egy nomád nép, a nyenyecek életét mutatja be, eredeti ( tehát amatőr) szereplőkkel, nyenyec nyelven.

A filmhét programja tehát a következőképp alakul: november 14-én, 20 órakor látható A múlt nélküli ember (egy magányos vidéki férfi kalandjai a fővárosban), november 15-én 20.30-kor a Szeretők és távozók (romantikus vígjáték a szerelem kereséséről), 16-án az Én és Morrison (tragikomikus történet a szerelemről és a függőségről), 17-én A folyó (hat különböző epizód, melyet egy hangrobbanás köt össze), 18-án a Hét dal a tundráról, 19-én az Útban Emmaus felé (komikus hősköltemény egy kis finn falu életéről), 20-án fél kilenckor pedig a Sárkányok Helsinki felett (családi dráma a 70-es évek környezetében). A múlt nélküli ember-t felirattal vetítik, a többi alkotást pedig szinkrontolmács segítségével értik majd meg a magyar nézők.

A Szindbád mozi honlapjahttp://www.artmozi.hu/artnew/szindbad/musor.html

Ezek a művek a finn filmgyártás '90-es évek elején kezdődött fellendülésének termékei. Az új filmes generáció a finn mindennapok, társadalmi és gazdasági változások megjelenítésére vállalkozott, ez pedig a finnek érdeklődését is megnövelte a hazai alkotások iránt. A folyamat innentől kezdve tovább gyűrűzött, és a finn producereket is érdekeltté tette abban, hogy még több pénzt fektessenek a finn filmgyártásba. Ennek a jelenségnek - mely tehát egy évtized alatt játszódott le, és példát mutathat bármely kis ország filmgyártása számára - eredményét láthatjuk hat napig a Szindbád moziban.