Hamilton kezdett az élen, Alonso McLarenje lerobbant

Canadian F1 Grand Prix - Practice GettyImageRank2 Formula One Racing formula 1 Auto Racing Formula One Grand Prix Canadian F1 Grand Prix Canadian Formula One Grand Prix MONTREAL, QC - JUNE 09: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP prepares to dr
MONTREAL, QC - JUNE 09: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP prepares to drive in the garage during practice for the Canadian Formula One Grand Prix at Circuit Gilles Villeneuve on June 9, 2017 in Montreal, Canada. Dan Istitene/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Kanadai Nagydíj első szabadedzése a világbajnoki éllovasok párharcát hozta, Vettel ezúttal 2 tizeddel elmaradt Hamiltontól, de pár századot rávert Bottasra. Gyors volt a Force India is.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés

Napos, de szeles időben, rengeteg hibával zajlott a Kanadai Nagydíj első szabadedzése Montrealban, ahol Lewis Hamilton futotta meg a leggyorsabb kört, a Ferrari azonban megint ott loholt a Mercedes nyomában. A két élcsapat versenyzői felváltva követték egymást az első négy helyen, és a Force India is feltűnően jól szerepelt a délelőtti gyakorláson.

Az edzés Carlos Sainz számára indult a legrosszabbul, akinek már az első ellenőrző körében félre kellett állni a füstölgő Toro Rossójával, minden bizonnyal motorhiba miatt. A korai sárga zászlók a bokszba kényszerítették a csapatokat, így az első mért körökre is viszonylag sokat kellett várni. Eleinte Räikkönen állt a tabella élén, majd a Mercedesek vették át a vezetést, pedig ekkor még - az ultralágyakon köröző Ferrarival ellentétben - a szuperlágy abroncsokat használták. Később a németek autóira is feltették a leggyorsabb keveréket, ekkor Hamilton és Valtteri Bottas egymással versengtek az első pozícióért, amelyet végül a brit tudott megtartani az 1:13.809-es idejével.

Az edzés vége felé Sebastian Vettel villantott, és befért a két Mercedes közé,

2 tizedes hátránnyal végzett a második helyen Bottas és Kimi Räikkönen előtt.

Hamilton jól kezdte a kanadai hétvégét Forrás: AFP/2017 Getty Images/Dan Istitene

A Force Indiák bizakodva készültek az autójuknak kedvező pályán zajló nagydíjra, és egyelőre nem is okoztak csalódást: a két élcsapat mögött ők bizonyultak a leggyorsabbnak, Sergio Pérez 7 tizedes lemaradással az 5., Esteban Ocon pedig a 6. helyen zárt. A gyorsabbik Red Bull-pilóta, Max Verstappen ezzel csak a 7. helyre szorult, Daniel Ricciardót pedig a Williamses Felipe Massa is maga mögé utasította.

A ritkán használt, ezért a versenyhétvége elején mindig rendkívül koszos montreali pálya ezúttal sem volt kíméletes a versenyzőkkel, akik sorra pördültek meg a mért köreik alatt, de a falat egyelőre mindenki szerencsésen elkerülte.

A megpördülések sorát a két Ferrari kezdte,

de később a fél mezőny hasonlóan járt, legtöbbjük a 6-os kanyarban vesztette el az uralmát az autója felett. A hibázó pilóták közül mindenki folytatni tudta a körözést, az Indy500-on tett kitérője után visszatérő Fernando Alonso edzése azonban nem tartott sokáig: az első mért körére is sokat kellett várni, majd miután megfutotta, hamarosan a fűre parkolta a McLarent váltóhiba miatt. A spanyol dühösen szállt ki az autójából az újabb meghibásodás után, de később kedélyesen csevegett a kanadai pályabírókkal.

17:50
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik az edzés

Szép napot mindenkinek! Montrealban délelőtt tíz óra van, mindjárt kezdetét veszi a Kanadai Nagydíj első szabadedzése. Ez a pálya teljesen más, mint a legutóbbi, a monacói volt: itt is inkább rövid kanyarok vannak, de a motorerő sokkal fontosabb.

17:55
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Vajon itt is a Ferrari lesz a legjobb?

A Mercedesnél már kijelentették, hogy az idén a riválisuk az igazi favorit, ők számítanak az esélytelenebb kihívónak. A hosszú egyenesek az Ezüstnyilaknak kedvezhetnek, az viszont, hogy Monacóhoz hasonlóan a három leglágyabb gumikeverék lesz használatban, inkább a Ferrarinak jön jól. A hétvége legérdekesebb kérdéseit ebben az előzetesben foglaltuk össze.

17:57
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Büntetik a kanyarlevágást

Az utolsó sikánban, a hírhedt Bajnokok Fala előtt már tavalyelőtt is megmagasították a kerékvetőket, és arra utasították a kanyart levágó versenyzőket, hogy a kihelyezett bóját balra megkerülve térjenek vissza a pályára. Most is ez az előírás, de nemcsak ott, hanem a 8/9-es sikánnál is, ahol az eddigi, kavicsos bukóteret aszfaltozottra cserélték. Aki a rázókő narancssárga elemétől balra halad el, annak utána a szintén sárga fekvőrendőrt is balra kell kikerülnie, mielőtt újra a pályára hajt.

A kanadai pálya alaprajza Forrás: FIA
18:03
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az edzés

Räikkönen és Ricciardo hajtott ki először a pályára, a Red Bull bal hátsó kereke elé egy óriási áramlásjelző szenzort szereltek fel. 

18:05
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Nem esik, de erős szél fúj

Péntekre záporokat jósoltak Montrealba, de a mezőny egyelőre megúszta, napsütésben kezdődött az első edzés. Igaz, a szél láthatóan erősen fúj a pálya környékén. A levegő 21, az aszfalt 23 fokos.

18:10
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Sainz autója máris elromlott

Úgy tűnik, a motorja adta meg magát, kénytelen a fűre parkolna a Toro Rossót a 10-es kanyarnál. Sárga zászlókat lengetnek, közben a mezőny nagy része már kihajtott a pályára.

18:13
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Üres a pálya

Sainz leállása után mindenki visszatért a bokszba, pedig néhányan - például Massa - már az első mért körüket is elkezdték. Sainz közben talált egy robogót, amely visszaviszi őt a bokszba.

18:15
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

A Mercedesek még nem jártak a pályán

A többiek már mind megtettek legalább egy ellenőrző kört. A Mercedesek sem maradtak le sok mindenről, Montrealban különösen koszos a pálya az első edzés elején, erre most az erős szél is rásegít. 

18:19
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Vandoorne törte meg a csendet

A McLarenre is látványos áramlásjelző eszközöket szereltek. A belgának a Monacói Nagydíj időmérőjén először sikerült bejutnia a Q3-ba, és a kieséséig pontszerző helyen haladt, de Kanadában nehezebb dolga lesz, itt sokkal többet számít a motorerő.

18:23
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen megpördült

A 7-es kanyarban forgatta meg a Ferrarit, de a falakat sikerült elkerülnie, így pár másodperc után gond nélkül haladt tovább.

18:25
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Már vannak mért körök

Egyelőre Räikkönen a leggyorsabb, 1,2 másodperccel vezeti az edzést Verstappen és Ricciardo előtt. Vettel egy lassabb körrel, 2,6 másodperces hátránnyal kezdett a 6. helyen, csak Magnussent tudta megelőzni. A Mercedesnek még nincs ideje. 

18:31
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel is megpördült

A másik Ferrarit sem sikerült a pályán tartani, de Vettel autója sem sérült meg, amikor megpördült a 2-es kanyar előtt. Mások is csúszkálnak, a pálya állapota még messze van az ideálistól. 

18:33
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

A sorrend

Fél óra telt el a szabadedzésből, a jelenlegi állás: Bottas, Räikkönen, Vettel, Hamilton, Massa, Ricciardo, Ocon, Verstappen, Magnussen, Grosjean. Az élen a két finn között mindössze 5 század a különbség.

18:37
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton az élre állt

Továbbra is szorosak az eredmények, a brit 36 ezredes előnnyel tudta átvenni a vezetést a csapattársa előtt. A harmadik helyet továbbra is tartja Räikkönen, az ő hátránya sincs 1 tized. 

18:41
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

A Mercedesek szuperlágy gumikon

A két Ferrari viszont az elvileg gyorsabb ultralágy keverékkel érte el a legjobb idejét. Többen még csak a lágy gumikat tették fel az autójukra, közülük a 6. helyen álló Pérez a leggyorsabb 9 tizedes hátránnyal.

18:45
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Megint kiürült a pálya

Lassan az edzés félidejéhez érünk, a csapatok tartanak egy kis pihenőt. A sorrend: Hamilton, Bottas, Räikkönen, Vettel, Verstappen, Pérez, Massa, Ricciardo, Ocon, Grosjean.

18:48
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Megjelent az első állat

A Kanadai Nagydíjon szinte minden edzésen megmutat néhány, a pályán áthaladó állatot a kamera, a leggyakoribb látogatónak talán a mormoták számítanak. Ezúttal viszont egy mókus kelt át a pályán, amely szerencsére éppen üres volt, így nem esett baja.

18:52
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Újra autók a pályán

Bottas volt az első, aki kimerészkedett a néhány perces szünet után, majd Vandoorne eredt utána. A másik McLaren-versenyző, az Indy500-as kalandjából visszatérő Alonso viszont nem is ül az autójában, a garázs hátuljában beszélget néhány Honda-mérnökkel.

19:00
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Javítottak a Mercedesek

Nem is keveset: miután Bottas és Hamilton autójára is feltették az ultralágy gumikat, a finn 6 tizeddel tudott gyorsulni, a csapattársa pedig 2 tizedes lemaradással követi őt, miközben a Ferrarik tizedekkel lemaradtak. Bottas ideje 1:14.374. 

19:02
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

A Mercedesek váltogatják egymást az élen

Hamilton az előbb megelőzte Bottast, de a finn rögtön javítani tudott, most 1:14.046-os idővel vezeti az edzést. Hamilton hátránya 127 ezred, a Ferrarik pedig több mint 1 másodperces lemaradással követik őket. 

19:05
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Alonsónak még nincs ideje

Már többször kihajtott a pályára, de egyszer sem fejezett be egy teljes kört. Most újra visszaült a McLarenbe. Alonso egyébként érdekes nyilatkozatot tett tegnap: azt mondta, a McLaren-Hondának szeptemberig bizonyítania kell, hogy képes a győzelemre, különben más csapat után néz.

19:06
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Erősnek tűnik a Force India

A hosszú egyenesekkel teli pálya kedvez nekik, és ez egyelőre az első edzés eredményein is meglátszik: Räikkönennél is gyorsabbak, Pérez a 4., Ocon az 5. helyen áll, a hátrányuk pedig kevesebb mint 1 másodperc.

19:11
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel befért a Mercedesek közé

A Ferrari is gyorsult az ultralágy gumikon, Vettel 2 tizedre megközelítette Hamiltont, és maga mögé utasította Bottast az eredménylistán. Közben Alonso is megfutotta az első mért körét, ez a 13. helyre volt elég. Vandoorne egyelőre jobban áll, a 10. helyet foglalja el a McLarennel. 

19:16
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso edzésének vége

A sebességváltóra panaszkodott, a csapata pedig szólt neki, hogy azonnal állítsa le az autóját a pálya szélén. A hajtűkanyarban szállt ki dühösen a McLarenből, de most már mosolyogva beszélget a pályabírókkal.

19:20
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen hibázott

Használhatatlanná fékezte a jobb első gumiját az utolsó sikánban. A Red Bull a pályáról is leszaladt, de a tönkrement abroncsot leszámítva a holland autója megúszta sérülés nélkül az incidenst.

19:25
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Vandoorne küszködik az autójával

Noha a tempója egyelőre a 10. helyre elég, sokat hibázik, főleg a McLaren hátsó felével kell keményen küzdenie. Ő legalább még a pályán körözhet, nem úgy, mint a csapattársa. 

19:27
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Egyre erősebben fúj a szél

Ráadásul az iránya is folyamatosan változik, erre figyelmeztette Kvjatot a mérnöke. Az esőnek továbbra sincs nyoma, süt a nap, tiszta az ég.

19:30
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Most Ocon pördült meg

A 6-os kanyarban dobta el a Force Indiát, majd ő is gond nélkül folytatta a körözést. A Force Indiák továbbra is jól állnak: Räikkönen megelőzte őket, de a két élcsapat mögött Pérez és Ocon az 5-6. 

19:33
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Vége az edzésnek

Az utolsó pillanatban még Ericsson is megpördült a 6-os kanyarban, de most már kijelenthető, hogy a falat mindenkinek sikerült elkerülnie az első szabadedzésen.

19:34
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

A végső sorrend

Hamilton, Vettel, Bottas, Räikkönen, Pérez, Ocon, Verstappen, Massa, Ricciardo, Kvjat.

Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk a részletes eredménylistával és az összefoglalóval, magyar idő szerint este 8 órakor pedig a második szabadedzés közvetítésével.