Hamilton nyert, a vb csak az idényzárón dőlhet el

Események

Forma-1, Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Mercedes, USA Nagydíj, előzés
Vágólapra másolva!
A végig előzésekkel teli USA Nagydíjon kiélezett küzdelem zajlott a Mercedes két versenyzője között, de a kritikus pillanatban Hamilton gyorsabb volt, és Rosberget a hajtűkanyarban meglepve átvette tőle a vezetést. Ricciardo kíméletlenül lépegetett felfelé, legyőzve a dobogóra esélyesebbnek tűnő Williamseket, míg Vettel óriásit hajrázva végzett a pontszerzők között.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül63 bejegyzés

Miután az időmérőn vereséget szenvedett Nico Rosbergtől, Lewis Hamilton az USA Nagydíj kritikus pillanatában, a kerékcserék első fordulója után a DRS segítségével megelőzte csapattársát, és zsinórban ötödik győzelmét aratva 24 pontra növelte az előnyét az egyéni összetettben. Bár a Mercedes versenyzőin kívül másnak matematikailag sem maradt esélye a vb-címre, most már biztos, hogy a küzdelem a duplapontos idényzárón, Abu-Dzabiban fog eldőlni.

„Alighanem túlságosan kímélni próbálta a gumikat, pedig a markában volt a győzelem" – vélte Rosbergről Toto Wolff, aki szerint szombat este Hamilton bevallotta nekik: az időmérőn a fékproblémája nélkül sem tudta volna beállítani csapattársa köridejét. A versenyen azonban egy pillanatra sem szakadt le a 24. körig az élen álló Rosbergtől. A kerékcsere után, a kemény keverékű gumikon pedig láthatóan ő került fölénybe, és a hajtűkanyar féktávján messziről támadást indított, meglepve a német versenyzőt a manőverével. A két Mercedes kis híján összeért, Rosberg a külső rázókőre sodródott, de ezúttal megúszták koccanás nélkül.

A döntő előzés: Hamilton a DRS-szel meglepte Rosberget a 12-es kanyarnál Forrás: AFP/Jim Watson

„Nico nagyon gyors volt az időmérőn. Én pár gonddal is küszködtem, de mára megoldottam őket" – mondta Hamilton, aki 32. győzelmével megelőzte Nigel Mansellt az örökranglistán, így már ő az F1 történetének legsikeresebb brit versenyzője. „Miután megelőztem Nicót, csak szabályozni próbáltam a tempót, hogy tartsam tőle a távolságot." Hamilton hozzátette, hogy „el kell döntened, mekkora kockázatot vagy hajlandó vállalni. Csak a megfelelő pillanatra vártam, hogy elég közel legyek a belső íven."

A helycserét, és különösen a második kerékcserét követően Rosberg Hamiltonra tapadt, és 2-2,5 másodperces távolságból üldözte csapattársát, visszatámadni azonban esélye sem volt. „Pont azután rázódtam bele a ritmusba, hogy Lewis otthagyott, csakhogy addigra túl késő lett" – ismerte el. „Nekem eléggé szívás volt a mai nap, de ez van. Túlerőltettem az első gumikat, a fellépő alulkormányzottságért csakis magamat okolhatom."

Ricciardo elrontotta a Williamsek játékát

Ahogy azt már a péntek délutáni versenyszimulációk előrevetítették, a Mercedes nem volt elég gyors ahhoz, hogy csak magával törődjön: a második kiállásukat előre kellett hozniuk, mert a velük ellentétben a középső etaphoz is a lágy gumikat választó Felipe Massa és Daniel Ricciardo csak 5-6 másodpercre volt tőlük, sőt átmenetileg még közeledett is hozzájuk.

Ricciardo ismét óriásit alakított, úgy kaparintva meg idei 8. dobogós helyezését, hogy a Williamsek esélyesebbek tűntek a Mercedes közvetlen üldözőjének szerepére. A Red Bull felfedezettje azonban pocsék rajtja ellenére hamar visszaelőzte Kevin Magnussent, majd az Adrian Sutil és Sergio Pérez ütközése miatti Safety Car-fázis után Fernando Alonsót is. Valtteri Bottast és Massát pedig egy-egy körrel korábbi első illetve második kerékcseréje révén gyűrte le. „Köszönet a Red Bullnak, hogy olyan autót kaptam tőlük, amellyel harcolhattam a dobogóért" – mondta Ricciardo. „Ez nagyszerű pálya – lehet előzni, sok alkalom kínálkozik rá."

Ricciardo az idén már nyolcadszor állhatott fel a dobogóra Forrás: AFP/Mark Thompson

Bebizonyította ezt a másik Red Bull-lal fantasztikusat hajrázó Sebastian Vettel is, aki motorcseréje miatt a bokszból rajtolt, de onnan felkapaszkodott a 7. helyre. Pedig a verseny elején – miután a Safety Car-fázisban kétszer is kereket cserélt, mert meg akart szabadulni a lágy keverékű Pirelliktől – érthetetlenül lassú volt, és a taktikája, hogy utána már csak egyszer álljon ki, a gumikopás miatt nem vált be.

Mindössze 7 körrel a leintés előtt egy újabb kerékcserére kényszerült, s ezzel visszaesett a 14. helyre, a vadiúj lágy gumikon viszont bombasztikus tempót diktált, végigelőzgetve a sűrű középmezőnyt. A végére még a kockás zászlót hatodikként megpillantó Alonsóhoz is fél másodpercre felzárkózott, bár őt már nem maradt ideje levadászni. A tabellán viszont utolérte a spanyolt, úgyhogy a két régi rivális most holtversenyben foglalja el az összetett 5-6. helyét. „Az első etap egyszerűen viccnek is rossz volt, nem értem" – mondta Vettel a rádión a leintés után.

A Ferrari számára viszonylag eseménytelenül alakult a verseny: Alonso több mint egy egész perccel végzett az előtte célba érő Bottastól, míg Kimi Räikkönen az idén már hetedszer csúszott le a pontszerzésről. Csak 13. lett, amiben ugyanakkor közrejátszhatott, hogy a túl optimistán manőverező, Sutil támadásával próbálkozó Pérez az ő autóját is eltalálta az első körben. „Ez megint az egyik legnehezebb hétvégém volt" – panaszkodott a finn. „A helyzet hasonló volt, mint Japánban: végig alulkormányzottsággal küszködtem, és bármit csináltunk, egyszerűen nem tudtunk megszabadulni tőle. Márpedig így a versenyen hamar tönkretesszük az első gumikat."

A 10. helyért fordulatos csata zajlott

Míg a Sauber reményei, hogy megszerezzék idei első pontjaikat, már a rajt után szertefoszlottak, amikor az ígéretes 10. helyről induló Sutilt Pérez kiütötte a versenyből (Nico Hülkenberg pedig röviddel később motorhiba miatt adta fel a küzdelmet), addig Pastor Maldonadónak végre sikerült megnyitnia a számláját. Pedig két 5 másodperces stop&boksz büntetést is kapott – egyet a Safety Car mögötti, egyet bokszutcai gyorshajtásért –, ennek ellenére jól jött ki a középmezőnyben zajló izgalmas adok-kapokból, és a végén tízedikként rangsorolták.

Vergne újabb nyomós érvet szolgáltatott a Toro Rossónak, hogy jövőre is tartsák meg az érkező Max Verstappen mellett Forrás: AFP/Mark Thompson

Az utolsó fél órában ádáz harc dúlt az utolsó pontszerző helyekért Jenson Button, valamint a Lotusok és a Toro Rossók között. A jópár agresszív manőverrel és lökdösődéssel tarkított küzdelemben az ismét remeklő Jean-Eric Vergne helyezkedett a legjobban, míg Button a használt gumikon, a hátsók vártnál durvább kopása miatt eltűnt a süllyesztőben, és csak 12. lett. Romain Grosjean a végén szintén kiesett az első tíz közül, Maldonado jóvoltából azonban a Lotus tíz forduló után először így is pontot tudott szerezni.

A világbajnokság már a jövő hétvégén, egyelőre szintén foghíjas rajtráccsal, a Marussia és a Caterham nélkül, Brazíliában folytatódik.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

21:30
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

Fél óra múlva rajt

Jó estét kívánunk kedves Olvasóinknak! Magyar idő szerint 21 órakor kezdődik az USA Nagydíj, melyet harmadjára rendeznek Austinban. Keringtek olyan hírek, hogy néhány kisebb csapat bojkottálhatja a futamot a pénzdíjak igazságtalan elosztása miatt, de úgy tűnik, ez vaklárma volt. Annyit viszont elérhettek, hogy immár Bernie Ecclestone sem tagadja, hogy rossz a rendszer.

21:32
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg uralta az időmérőt

Sokkal magabiztosabbnak tűnt Hamiltonnál, aki a fékjeivel küszködött. Rosberg közel 4 tizedes előnnyel szerezte meg a pole-t, így jó esélyt harcolt ki magának, hogy faragjon 17 pontos hátrányából a tabellán. A két Mercedes mögül a Williamsek rajtolnak, a büntetésekkel módosított rajtrácsot itt tekinthetik meg. (Button, Kvjat és Vettel is érintett a büntetésekben.) Ahogy a hétvége eddigi részében, vasárnap is gyönyörűen süt a nap a helyszínen.

21:34
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

Továbbra is erős a szél

Az első szektorban hátulról, 15-20 km/ó-s sebességgel fúj. A levegő hőmérséklete ugyanakkor kellemes, 23°C, az aszfalté perpillanat 35. A bokszutca kinyitott, a versenyzők elindultak felállni a rajtrácsra.

21:37
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

A páros oldal pácban lehet

A rajtrács páros (belső) oldaláról indulók elvileg kedvezőtlenebb helyzetben vannak, mint a mezőny másik fele, ugyanis ott rosszabb lehet a tapadás. A probléma talán nem lesz annyira vészes, mint a korábbi években, amikor frissebb volt az aszfalt. Ez annyiban meg is mutatkozott, hogy a Pirelli idén puhább gumikat (a lágy és a közepes keveréket) hozott ide, így várhatóan csak kevesen tudják egyetlen kerékcserével kihúzni az 56 körös távot.

21:40
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

Látványos az első kanyar

A célegyenest egy meredek emelkedő követi egy éles balkanyarral, ami kétségkívül a szezon egyik leglátványosabb fordulója. Utána egy gyors, kanyargós szakasz következik, majd a hosszú egyenes, ahol a 2. kör után a DRS-t is lehet használni.

21:43
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel lát esélyt a pontszerzésre

A Mercedes mögötti mezőnyben érdekes csaták alakulhatnak ki: a Williamsek első számú üldözője Ricciardo lehet, a Ferrari és a McLaren között pedig - mint a régi szép időkben, de ezúttal nem az élmezőnyben - csekélynek tűnik a különbség. A bokszutcából rajtoló Vettel meg úgy érzi, beférkőzhet az első tíz közé, bár nehéz feladatnak tartja, hogy áthámozza magát a mezőnyön.

21:46
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

Alonso hátrányban van a motorerőben

Mert az erőforrás már élettartama vége felé jár, és a spanyol az állítása szerint körönként több tizedet veszít emiatt. Azért kényszerültek erre az útra, mert a monzai motorhibája óta erősen korlátozottak a lehetőségei a szabadon felhasználható erőforrásokkal.

21:54
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

Ron Dennis Boullier-vel vált pár szót

Kevesebb, mint 10 perc a rajtig, a McLaren két vezetője vált néhány szót egymással. Alonso a versenymérnökével, Andrea Stellával egyeztet még egy kicsit.

22:00
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel a keményebb gumikon rajtol

A lágy és a közepes keverék használható a hétvégén, Vettelen kívül Hülkenberg és Kvjat választotta a starthoz az utóbbit. A lágy gumin rajtolók az előrejelzés szerint a 12. és a 16. kör között válthatnak a közepes abroncsokra, majd a 33. és a 35. között érkezhetnek még egyszer a depóba.

22:01
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

Elindult a felvezető kör

Mindenki gond nélkül eljött a rajtrácsról. Emlékeztetőül: a táv 56 kör lesz.

22:03
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton a fordulatszámra panaszkodik

Rádión panaszkodott a felvezető körre való elindulás után, hogy mintha nem stimmelnének a beállítások. Meglátjuk, ez okoz-e neki bajt...A mezőny visszatért a rajtrácsra, Vettel pedig a bokszutcába.

22:05
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

Rajt: A Mercedesek az élen

Rosberg és Hamilton erőlködés nélkül megtartotta az első két helyet, Massa megelőzte Bottast. Mögéjük Alonso kapaszkodott fel, Ricciardót Magnussen is megelőzte.

22:06
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

1. kör: Ricciardo megelőzte Magnussent

Visszavette a 6. helyet a dántól a hosszú egyenes végén. Pérez és Sutil viszont ütközött!

22:09
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

2. kör: Safety Car a pályán

A Pérez-Sutil ütközés miatt. A mexikói túl rámenősen támadott a kanyargós részen, előbb Räikkönennek koccant neki, aztán visszapattanva Sutilnak, amitől a Force India és a Sauber is helyrehozhatatlanul megsérült. Sutil a bokszba sem tudott visszatérni, ennyit a Sauber pontszerzési reményéről.

22:11
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

3. kör: Többen kijöttek a bokszba

A két McLaren, Gutiérrez, Hülkenberg és Vettel is kereket cserélt. A Pérez-Sutil ütközést vizsgálják a sportfelügyelők. Az állás: Rosberg, Hamilton, Massa, Bottas, Alonso, Ricciardo, Räikkönen, Maldonado, Vergne, Grosjean.

22:13
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

4. kör: Bejön a biztonsági autó

Pérez közben azt mondta rádión, hogy lehet, hogy fékhibája volt. Az ártatlan Sutil nagyon dühösen reagált az ütközésre.

22:15
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

5. kör: Ricciardo ismét Alonso előtt

A célegyenes végén vágott bátran a Ferrari elé, amely nem tudott visszavágni a következő kanyarokban. A 8. Maldonadót Vergne támadja keményen.

22:18
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

6. kör: Magnussen levadászta Buttont

A 12. és 13. helyen halad a két McLaren a kerékcseréik után, Magnussen szemtelenül előzte meg rutinos csapattársát. Vettel most 15., Gutiérrez megelőzése után úgy is a mexikói előtt tudott maradni, hogy lesodródott a pályáról az utolsó előtti kanyarnál.

22:20
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

8. kör: Hamilton tartja a lépést

Rosberg nem tud elhúzni csapattársától, alig 6 tized volt az előnye az előző kör végén - úgy tűnik, Hamiltont nem hátráltatják problémák, ellentétben a tegnapi nappal. Massa lemaradása viszont már 3,1 másodperc Rosberg mögött.

22:22
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

9. kör: Hárman vizsgálat alatt

Gutiérrez, Button és Maldonado esetében az a gyanú merült fel, hogy túl gyorsan hajtottak a Safety Car-os fázis idején. A sportfelügyelők megnézik, így volt-e.

22:24
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

10. kör: Vergne-nek most védekeznie kell

Maldonadótól leszakadt, és a másik lotusos, Grosjean ellen kell védenie a 9. helyet. Grosjean majdnem sikeresen meg is előzte őt a hosszú egyenes végén. A sorrend: Rosberg, Hamilton, Massa, Bottas, Alonso, Ricciardo, Räikkönen, Maldonado, Vergne, Grosjean.

22:27
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

11. kör: Vettel csúszkál

Nem elégedett az autójával. A sportfelügyelők 5 másodperces büntetést adtak Gutiérreznek, Maldonadónak, valamint Vergne-nek a Safety Car mögötti gyorshajtásért. Button megúszta.

22:29
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

12. kör: Tandemben a McLarenek

Továbbra is 1 másodpercen belüli a különbség Rosberg és Hamilton között. A csapat politikája alapján Rosberg választhatja a kedvezőbb taktikát a kerékcserére.

22:31
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

13. kör: Alonso leszakadt Ricciardótól

Már 8 másodperc a hátránya az 5. pozícióban haladó Red Bull mögött. Ricciardo ugyanakkor tartja a lépést Botasszal, meglátjuk, bele tud-e kavarni a Williams levesébe.

22:32
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

14. kör: Ricciardo esélyt kapott az előzésre

Massával együtt járt a bokszban (a brazil a lágy keveréken maradt, ő átváltott a közepesre), Bottasnak azonban kint kell maradnia még legalább egy körre. Ennyi elég lehet a frissebb gumikon Ricciardónak, hogy megelőzze.

22:35
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

15. kör: Rosberg és Bottas kerékcserén

Ricciardónak sikerült megelőznie a depóból kijövő Bottast, ez később a 4. helyet jelentheti neki. Amíg a többiek nem mennek ki kerékcserére, a 7. és a 8. helyet foglalják el.

22:36
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

17. kör: Kezd visszaállni a rendes sorrend

Hamilton is átesett első kerékcseréjén, ahogy várható volt, Rosberg mögé jött vissza. A 3. most Räikkönen, akit Massa, Ricciardo és Bottas követ.

22:38
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

18. kör: Hülkenberg kiesett

Megállt az autója, egyik Force India sincs már versenyben. 15 versenyző maradt talpon.

22:40
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

19. kör: Rosberg örülhet

A kerékcserék után 2,5 másodpercre növelte előnyét Hamilton előtt. A britet 6,2 másodpercre követi Massa, aztán jön Ricciardo, Bottas, Kvjat, Magnussen, Button, Alonso, Vettel.

22:41
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

20. kör: Gutiérrezt ketten hagyták állva

Grosjean és Vergne előzte meg a Saubert, amely visszaesett az utolsó előtti helyre. Hamilton közben 7 tizedet lefaragott a hátrányából, 1,8 szekundumra csökkentve azt.

22:45
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

21. kör: Hamilton gyorsan felzárkózott

A közepes gumikon látszólag jobban megy neki, mint csapattársának, akitől már csak 1 másodpercre van lemaradva. Kvjat a 6. helyről kiállt a bokszba - ő a közepes gumikeveréken rajtolt, ezért húzta idáig.

22:46
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

22. kör: A sorrend

Rosberg, Hamilton, Massa, Ricciardo, Bottas, Magnussen, Button, Alonso, Vettel, Räikkönen az első tíz.

22:48
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

23. kör: Kard ki kard!

Újabb izgalmas csata küszöbén állunk a Mercedesek között. Alonso Buttont hajkurássza keményen.

22:49
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

24. kör: Hamilton az élen!

A hosszú egyenes végén kifékezte Rosberget, ezzel hatalmas lépést tett a vb-cím felé. Alonsónak is sikerült megelőznie Buttont egy szép manőverrel.

22:53
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

26. kör: Vettel két pozíciót vesztett

Grosjean és Vergne pillanatok alatt ment el a Red Bull mellett, és Räikkönen is mindjárt felfalhatja. Rosberg továbbra sem találja a ritmust, azonnal DRS-távolságon kívülre esett Hamiltonhoz képest.

22:55
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

27. kör: Alonso újabb előzése

Magnussen a következő áldozata, aki Vettelhez hasonlóan már régóta használja aktuális gumiszettjét. Vettel ki is jön kerékcserére, és Buttont szintén várják.

22:57
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

28. kör: Rosberg kicsit magára talált

Most egyforma kört futott Hamiltonnal, 1,4 másodperc a hátránya. Massa kényelmesen őrzi a 3. helyet, Bottas pedig nem tud mit kezdeni Ricciardóval. A 6. Alonso már messze le van maradva tőlük.

22:59
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

29. kör: Button visszakérdez

Az előbb egy körrel elhalasztották a kerékcseréjét, ezért rádión, biztos ami biztos, visszakérdezett, hogy most tényleg jönnie kell-e. Igen, tényleg. Grosjean és Vergne is érkezett egy újabb kerékcserére.

23:01
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

30. kör: Bottas második kiállása

Maradt a közepes gumikon. Ricciardótól több másodpercre leszakadt, így az elévágásért nagyot kellene hajtania. Az élen Hamilton 2 másodpercre növelte az előnyét Rosberg előtt.

23:03
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

31. kör: Ricciardo reagál

Ő is vételez egy friss garnitúra közepes Pirellit. Grosjean Vettel elé tért vissza a pályára, Vergne azonban nem.

23:05
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

32. kör: Ricciardo szemfüles volt

Massa lassú kerékcseréje is kellett hozzá, de Ricciardo a frisebb gumikból kellően jó kört préselt ki, így átvette a 3. helyet.

23:08
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

34. kör: A Mercedesek is végeztek a bokszban

Ha nem jön közbe semmi, ma már nem kell kereket cserélniük. Hamilton visszatért az élre, öles léptekkel halad a győzelem felé. Az állás: Rosberg, Hamilton, Ricciardo, Massa, Bottas, Alonso, Maldonado, Räikkönen, Kvjat, Magnussen, Grosjean, Vettel, Button, Vergne, Gutiérrez.

23:10
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

35. kör: Ricciardo is megközelítette Rosberget

De a Mercedes frissebb abroncsokon halad, így nem valószínű, hogy nagyobb meglepetés születne. A rend kedvéért: a távolság 4 másodperc Rosberg és RIcciardo között.

23:12
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

36. kör: Rosberg belehúzott

A leggyorsabb kör megfutásával 1 másodpercet hozott Hamiltonon, 2,7 másodpercre faragva a hátrányát. Nézzük, hogy reagál a brit...

23:14
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

38. kör: Hamilton konszolidálta a különbséget

Előbb egy hajszállal gyorsabban ért körbe csapattársánál, majd csupán két és fél tizedet kapott tőle. De látszik, hogy Rosberg nem adta fel.

23:15
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

39. kör: Vettel Magnussent üldözi

A tét a 9. hely, előttük pedig Kvjat halad. Maldonadót vizsgálják bokszutcai gyorshajtás gyanúja miatt.

23:18
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

40. kör: Hamilton válaszol

Az előbb Rosberg megint hozott rajta egy keveset, de Hamilton egy tizeddel növelte utána az előnyét. Ricciardót, ahogy várható volt, elkezdték lerázni.

23:19
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

41. kör: Maldonadót megbüntették

Ezúttal nem ártott másoknak, "csak" túl gyorsan vezetett a bokszutcában. 5 másodperces büntetést kapott, ezt valószínűleg hozzá fogják írni az idejéhez, mert várhatóan már nem áll ki a bokszba.

23:21
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

42. kör: Infók Hülkenberg kieséséről

Kiderült, hogy Hülkenberg korábban valószínűleg motorhiba miatt esett ki, a csapat utasította arra, hogy húzódjon félre. A német olajszagot is érzett a pilótafülkében.

23:22
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

43. kör: Vettel előzött

Utat talált Magnussen mellett, átvette tőle a 8. helyet. A másik McLarennel Button feljött az utolsó pontszerző helyre, a tizedikre, miután Kvjat bement kerékcserére.

23:24
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

44. kör: A Ferrarik sokáig nyújtották

Mármint a középső etapjukat, Alonso csak most jött ki másodszor a bokszba. A lágy keveréken folytatja, Vettellel kezdett nagy csatába a bokszutcából kijövet. Räikkönen kicsúszott a pontszerzők közül a kerékcsere után, de van esélye visszaverekedni magát.

23:27
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

46. kör: Alonso ismét 6.

Sikerült megelőznie Vettelt, de ennél előrébb már csak akkor juthat, ha valakivel műszaki hiba történik. A 13. Räikkönen elkezdte megközelíteni Maldonadót.

23:30
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

47. kör: Rosberg 0,5 másodpercet hozott Hamiltonon

Egy kör alatt, így 1,9 másodpercre csökkentette hátrányát. Ricciardo 2,5 másodperces előnyt őriz Massa előtt.

23:33
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

49. kör: Vettel ismét kerékcserén

Pedig már csak 7 kör van hátra. Ezzel visszaesik az utolsó pontszerző helyekért vívók táborába, ahol óriási küzdelem zajlik.

23:36
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

50. kör: Kvjat csatázik Räikkönennel

De nem sokkal később kicsúszik, és behívja a Toro Rosso a bokszba. A 9. Button és a 12. Vettel között tizedek választják el a pilótákat.

23:40
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

52. kör: Vergne és Grosjean majdnem ütközött

A verseny után kivizsgálják az esetet. A mezőny vége felé, ami normális esetben alapból a középmezőny lenne, hatalmas a csata továbbra is. Elöl pedig úgy tűnik, hogy Hamilton bezsebeli a győzelmet.

23:42
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

54. kör: A sorrend a bolyban

Maldonado 9., Vettel 10., Button 11., Grosjean 12, de ez sűrűn változott az utóbbi pillanatokban. A 8. Vergne-nek sikerült elhúzni tőlük.

23:44
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

55. kör: Vettel megelőzte Maldonadót

És átvette a 9. helyet. Button már nincs a pontszerzők között, de mindent megpróbált, hogy Grosjean előtt maradjon - ez eddig sikerült neki.

23:45
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

Cél: Hamilton nyert

Az előnyét 24 pontra növelte a tabellán, illetve az Austinban is 2. Rosberg előtt. Ricciardo bejött harmadiknak, nagy bravúr tőle, hogy legyőzte a Williamseket.

23:46
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel nagyot hajrázott

Az utolsó körben megelőzte Magnussent és Vergne-t is, így a 6. Alonso mögött 7. lett. Mintha ki sem jött volna kerékcserére a végén...

23:48
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

Pontot szerzett a Lotus

Ez Monaco óta először jött össze nekik, méghozzá Maldonado 10. helyével. A venezuelai Vergne-t is majdnem megfogta a végén.

23:51
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg és Hamilton nem szól egymáshoz

A díjátadó ceremóniára készülődve csendesen kerülik egymással a kommunikácót, és Rosberget inkább az érdekli, hogy miért kellett figyelniük Massára. A Mercedes tagja azt válaszolta, hogy csak az első etapban tűnt úgy, hogy gondot jelenthet a brazil.

23:54
november 02, 2014
Vágólapra másolva!

Szól a himnusz Hamiltonnak

Méghozzá zsinórban ötödször. Még két verseny van hátra a világbajnokságból, amely már a jövő hétvégén, Brazíliában folytatódik. Köszönjük a figyelmet, nemsokára bővítjük a cikket a végeredménnyel és a részletes összefoglalóval. Szép estét mindenkinek!