Vágólapra másolva!
A Mercedesek az élen maradtak a nyári szünet utáni első edzésen, amelyen Rosberg kis előnnyel bizonyult gyorsabbnak csapattársánál. Mögöttük Fernando Alonso végzett, miközben Sebastian Vettelt, Kimi Räikkönent és Jenson Buttont is műszaki hibák sújtották.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés

Ősziesen hűvös, viszont száraz idő fogadta a nyári pihenőről visszatérő csapatokat Spában, ahol az első edzésen a várakozásoknak megfelelően a Mercedes pilótái végeztek az élen. Nico Rosberg - aki egyébként a legtöbb kört tette meg a mezőnyből, 25-öt - a tréning nagy részében birtokolta az 1. helyet, csupán rövid időre adta át csapattársának, mielőtt 1:51.577-tel végül a leggyorsabbnak bizonyult. Lewis Hamilton lemaradása szűk egy tizedmásodperc volt.

Fernando Alonso meglepően közel maradt a Mercedesekhez, holott saját bevallása szerint a sok egyenessel rendelkező pálya nem fekszik az autójának. A spanyol a Ferrari nagyobb leszorítóerőt termelő hátsó szárnyával közelítette meg 228 ezredre Rosberget, miközben Kimi Räikkönen 5. lett a kisebb légellenállású légterelővel.

Nico Rosberg volt a leggyorsabb az első spái edzésen Forrás: Mercedes GP

A finn edzése nem volt zökkenőmentes, ugyanis néhány percre terven kívül meg kellett szakítania a gyakorlást az ERS kisebb zavara miatt. Alonsónak szintén volt egy átmeneti leállása - az Eau Rouge mellett parkolt le néhány másodpercre, mielőtt ismét továbbhajtott.

Nem úszta meg műszaki hibák nélkül a mezőny maradék része sem: Jenson Button és Sebastian Vettel is időt vesztett egy-egy problémával, a német motorhibája ráadásul annyira komoly volt, hogy az edzés utolsó negyedórájában vissza sem térhetett a pályára.

A Mercedes motorral hajtott McLarenek és Force Indiák egyébként jól szerepeltek, versenyzőik közül mindenki befért a legjobb nyolc közé.

Eredetileg úgy volt, hogy két versenyző is debütálhat a versenyen, de a Marussia meggondolta magát, és mégis Max Chiltont indítja a Belga Nagydíjon. Az első edzésen még az amerikai Alexander Rossi vezethetett helyette. A Caterhamnél jól mutatkozott be André Lotterer, sikerült megelőznie Marcus Ericssont a tabellán. Az edzés kevés vezetői hibája közül sem ő, hanem svéd csapattársa mutatta be a legnagyobbat, amikor megpördült a La Source hajtűnél.

Az edzésről élőben készült tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

11:47
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Legendás helyszínen folytatódik a bajnokság

Köszöntjük kedves Olvasóinkat! Utoljára négy hete köröztek az F1-es versenyautók, most Spában, a Belga Nagydíjjal folytatódik a világbajnoki sorozat. Reméljük, hogy csapatok minden tagja kipihente magát, és újult erővel tud belevágni a folytatásba. Előzetesünk itt olvasható a hétvégéről.

11:49
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Két újonc

A Caterham Kobajasi helyén André Lotterert, a Marussia Chilton helyén Alexander Rossit indítja. A cserék elvileg csak erre a nagydíjra vonatkoznak. Rossi az első amerikai versenyző a sportágban 2007 óta.

11:51
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Lotterer idős debütáló

Az elmúlt 20 évben csak hárman mutatkoztak be idősebben a Forma-1-ben, mint a 32 éves, háromszoros Le Mans-i győztes pilóta."Sok dolgot kell gyorsan megtanulnom, szóval ne számítsanak túl sokra tőlem" - figyelmeztetett. "Igyekszünk hibák nélkül teljesíteni a hétvégét, és ha lehetőségem lesz valami jót elérni, megteszem." A 2000-es évek elején egyébként már tesztelt F1-es autót.

12:00
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Hűvös van

A levegő 12, az aszfalt 17 fokos. Sokkal melegebb később sem lesz. Pillanatokon belül zöldre vált a lámpa.

12:02
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Lotterer a pályán

Csapattársával, Ericssonnal együtt ők az elsők, akik kihajtottak a pályára, majd mások is el kezdték követni őket a ellenőrző körre. A Pirelli a lágy és a közepes gumikat hozta el ide, az első edzésen csak utóbbiakat fogják használni a csapatok.

12:04
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

A Williams erős lehet

Mert a sok padlógázos szakasz kedvez a Mercedes motorral hajtott autójuknak. A Red Bullnál és a Ferrarinál ellenben bevallottan nehéz hétvégére számítanak itt, illetve Monzában, és a kármentés a céljuk.

12:06
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Mindenki járt már a pályán

Hamar letudták a mezőny tagjai az autók állapotát ellenőrző kört. Massa Williamsének most a balhátsó részén szerelnek valamit.

12:08
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Van der Garde is vezethet

A Saubernél Gutiérrez helyett teljesíti az első edzést. Rossi egyébként 42-es, Lotterer 45-ös rajtszámmal szerepel. Az autók most a garázsban várakoznak, pedig a tréning első félórájában egy extra szett elsődleges abroncsot is lehet használni.

12:14
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Aktivizálja magát a McLaren

Buttont és Magnussent is pályára küldték szűk negyedóra elteltével. Aztán más versenyzők is visszatérnek a pályára.

12:22
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Chilton délután ismét autóba ülhet

Na, ez gyors volt: a Marussia bejelentette, hogy a második edzésen már Chilton vezethet Rossi helyett. Az amerikai mégsem ezen a hétvégén fog debütálni versenyen.

12:23
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg az élen

1:52.143-mal áll az élen, megelőzve Magnussent, Hamiltont, Bottas, Buttont és Vettelt. Csak Grosjeannak, Maldonadónak és Räikkönennek nincs még mért köre.

12:26
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Alonso második

Két tizedes hátránnyal feljött a 2. helyre Rosberg mögé, aki 1:51.724-re gyorsult. Bottas szintén javított, 1:53.172-vel a 3. pozíció az övé.

12:30
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Alonso megállt az Eau Rouge mellett

A dombra felhajtva lehúzódott az egyik kis útra, de csak egy pillanatra állt meg, utána rögtön folytatta tovább. Lehet, hogy valamilyen problémát látott a Ferrari, ám végül úgy döntöttek, hogy a spanyolnak mégsem kell leparkolnia.

12:33
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Az Eau Rouge nem mindenkinek padlógázos

Az Autosport helyszíni tudósítói szerint csak az élcsapatok autóit vezető pilóták tudnak padlógázzal áthajtani rajta, a többieknek el kell venni a gázt. Ennek oka, hogy az idei évre bevezetett szabálymódosítások csökkentették a leszorítóerőt az autók hátulján. Hamilton nagyot fékezett az utolsó sikánnál, mielőtt behajtott a bokszba.

12:35
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Buttonnak gondja van

A McLaren szerelői próbálják megoldani a technikai zavart. Maldonado egyedül köröz most a pályán, a többi autó azért tért vissza a garázsba, mert letelt az első félóra, amelyben használni lehetett az idei évtől engedélyezett extra szett gumit.

12:43
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Grosjean csatlakozott Maldonadóhoz

Csak a két Lotus szórakoztatja e percekben a közönséget. A legtöbb kört, 9-et eddig a lista élén álló Rosberg tette meg. Mögötte Alonso, Bottas, Magnussen, Vettel, Pérez, Hülkenberg, Hamilton, Button, Ricciardo a sorrend.

12:47
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Így állnak az újoncok

Lotterer, aki közben visszatért az aszfaltcsíkra, 21., és a hátránya majdnem két másodperc csapattársához képest. Rossi 22., ő már majdnem 4 másodperccel van lemaradva Bianchitól - igaz, mint kiderült, az amerikai nem fog versenyezni Spában.

12:50
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Ericsson megpördült

Az 1-es kanyarban, a La Source-nál forgott meg. Lotterer egyébként megelőzte őt egy tizedmásodperccel. Az élmezőny tagjai továbbra is a bokszban csücsülnek.

12:53
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Melegebb lett az aszfalt

23 fokra emelkedett a hőmérséklete, bár ez még mindig jóval alacsonyabb érték, mint amit az előző nagydíjakon tapasztalhattunk. Főleg a középső, kanyargós szektorban árthat a köridőknek, ha nem tapadnak rendesen a gumik.

12:55
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton az élre állt

Közel egy órával az edzés kezdete után 1:51.674-et repesztett, nem sokkal (fél tizeddel) megelőzve Rosberget. A forgalom ismét megélénkült.

12:59
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg visszavágott

1:51.577-tel visszavette az 1. helyet Hamiltontól, akit rádión tájékoztattak, hogy csapattársa az utolsó sikánban sokat gyorsult. Alonso továbbra is 3., a két McLarent megelőzve.

13:01
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Räikkönené a Ferrari új hátsó szárnya

Ő teszteli a kisebb légellenállású, kevesebb leszorítóerőt termelő légterelőt, míg Alonso egy másik változattal köröz. Egyelőre a spanyol a gyorsabb, Räikkönen ugyanis csak a 15. helyet foglalja el. A Mercedes mindkét pilótájának az új hátsó szárnyat adta oda.

13:05
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Räikkönen feljön az 5. helyre

1:52.818 az ideje, Alonsótól lényegében egy másodpercet kapott. Az élmezőnyből rajta kívül Hamilton és Alonso tartózkodik jelen pillanatban a pályán.

13:10
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

20 perc van hátra

A legtöbb versenyző a bokszba hajtott, Räikkönen, Massa és Rossi osztozik most a pályán. Kvjat autója az előbb látványosan megcsúszott a Pouhonnál.

13:15
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Räikkönent probléma sújtotta

Ezért visszahívta a garázsba a Ferrari - ez már megint lépéshátrányba hozhatja a finnt a hétvégére. Az ERS-sel van gondja.

13:22
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Tömeg a pályán

Vettel kivételével mindenki újra autóba ült - úgy tűnik, Räikkönen ERS-problémája nem bizonyult vészesnek. Rossi közben az utolsó helyről előre ugrott a 20.-ikra.

13:26
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel már nem jön ki

A Sky Sports arról számolt be, hogy a németnek olyan motorproblémája van, amit nem lehet megjavítani az edzés végéig. Az állás változatlan, Rosberg vezet Hamilton, Alonso, Button, Räikkönen, Pérez, Magnussen, Hülkenberg, Ricciardo és Bottas előtt.

13:33
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

A Williams ezúttal sem villog

De nincs is rá szükségük az időmérőig. Bottas 10., Massa 15. a rangsorban, ám valószínű, hogy ennél sokkal több van az autójukban. Az edzéseken nem szoktak a látványosan jó köridőkre hajtani.

13:37
augusztus 22, 2014
Vágólapra másolva!

Vége az edzésnek

Rosberg maradt az élen, megelőzve Hamiltont és Alonsót. Köszönjük a figyelmet, hamarosan bővítjük a cikket az összefoglalóval és az eredményekkel. A második edzés 14 órakor kezdődik.