Vágólapra másolva!
A Német Nagydíj időmérőjéről Hamilton már az első etapban kiesett, amikor a jobbelső féktárcsa törése miatt kicsúszott, és nagy erővel a gumifalba csapódott. Így Rosberg könnyedén szerezhette meg pole pozíciót a hazai versenyére, bár Bottas 2 tizedmásodpercre megközelítette őt a továbbra is szárnyaló Williamsszel. Räikkönen és Button már a Q2-ben búcsúzott.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés

Nico Rosberg óriási esélyt kapott arra, hogy pályafutása során először megnyerje hazai versenyét, a Német Nagydíjat, miután a hockenheimi rajtrácson 14 hely fogja őt elválasztani csapattársától, Lewis Hamiltontól. Rosberg viszonylag könnyedén megszerezte a pole pozíciót, miután Hamilton már a Q1-ben összetörte az autóját egy fékhiba miatt.

Hamilton a lágy gumikon a 2. helyen állt a Q1-ben, amikor 7 perccel az etap vége előtt a gumifalnak csapódott a 13-as kanyarban. A rádión rögtön jelentette, hogy a fékjei nem működtek, és később a Mercedes is megerősítette, hogy a jobbelső féktárcsa törése okozta a balesetet. Noha a brit így is továbbjutott a második szakaszba, természetesen nem tudta folytatni az időmérőt – az autója alaposan összetörött, őt pedig kivizsgálásra az orvosi központba vitték.

„Vannak kisebb fájdalmaim, de ez ilyenkor megszokott” – nyilatkozta később Hamilton, aki az időmérőn a 16. helyet szerezte meg, viszont Esteban Gutiérrez háromhelyes rajtbüntetése miatt a 15. pozícióból indulhat majd. „Azt hiszem, körülbelül 30 G-s erőhatás ért az ütközésnél. De holnap akkor is versenyeznék, ha valamim eltört volna!”

Hamilton sajnálja, hogy egy újabb pole pozíciót „ajándékozott” Rosbergnek, de nem a csapatát hibáztatja a hiba miatt. „Mindenkit meglepetésként ért” – mondta. Csapattársa „fantasztikus” eredménynek tartja, hogy a német szurkolók előtt az első rajtkockából indulhat, de öröme nem volt felhőtlen Hamilton balesete miatt. „Jobban örültem volna, ha nyíltan megküzdhetek Lewisszal” – ismerte el Rosberg, aki így sem számít könnyű versenyre, hiszen többek között a vasárnapra jósolt zivatarok is okozhatnak meglepetéseket.

Rosberg idei 5. pole pozícióját szerezte meg - katt a galériához! Forrás: Daimler

A Mercedes mögött megint a Williamsek bizonyultak a legjobbnak, ráadásul úgy tűnik, némileg közelebb kerültek a németekhez. Valtteri Bottas mindössze 2 tizeddel maradt el Rosberg idejétől, bár hozzá kell tenni, hogy a német az utolsó körében elvette a lábát a gázról, miután már biztos lehetett az elsőségében. „Elégedett vagyok az eredménnyel, de a Mercedes még mindig előttünk van” – nyilatkozta Bottas, akinek komoly esélye van rá, hogy zsinórban harmadszor is felálljon a dobogóra. „Az utolsó körömben nem hibáztam, jól sikerült. Úgy érzem, ma mindent kihoztam az autómból.”

A 3. helyen Massa végzett a másik Williamsszel, aki annak ellenére is elégedett volt a körével, hogy 3 tizeddel lassabb volt csapattársánál. „Az autóm nem volt tökéletes, de így is sikerült összeraknom egy jó kört” – mondta. „A versenyen biztosan máshogy viselkedik majd az autónk, de holnap is megpróbálok jó teljesítményt nyújtani.”

Remekül vezetett az időmérőn a McLaren újonca, Kevin Magnussen is. A dán az egész hétvégén magabiztosabbnak tűnt csapattársánál, Jenson Buttonnál, és az időmérőn is látszódott a köztük lévő különbség: Magnussen 7 tizedes lemaradással a 4. helyen végzett, Button pedig kiesett a Q2-ben, és csak a 11. helyről indulhat. A dán meglepődött a jó helyezésén, a brit viszont számított rá, hogy nem lesz túl sikeres. „Egész hétvégén küszködtem” – ismerte el. Magnussent a két Red Bull követte, akik közül ezúttal is Daniel Ricciardo tudott előrébb végezni, miután 3 tizedet vert Sebastian Vettelre.

Fernando Alonso csak a 7. helyen végzett a Ferrarival, de így is jobb munkát végzett, mint Kimi Räikkönen – a finn már a Q2-ben búcsúzott, miután az utolsó mért körében többször is hibázott. Ezért a két Force India és Button is megelőzte őt, csak a 12. rajtkockából indulhat. Ismét meggyőző teljesítményt nyújtott a Toro Rosso orosz újonca, Danyiil Kvjat is, aki Jean-Eric Vergne-nyel ellentétben bejutott a Q3-ba, és a Force Indiákat megelőzve a 8. helyen végzett.

A mezőny végén ismét a Marussia került ki győztesen a sereghajtók csatájából, Jules Bianchi még a lotusos Pastor Maldonadót is megelőzte. A Caterham csak egy autóval vett részt az edzésen, miután Marcus Ericsson egy hidraulikai probléma miatt ki sem tudott hajtani a pályára.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:48
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Még negyed óra az időmérőig

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Német Nagydíj időmérő edzéséről élőben készülő tudósításunkban! A szabadedzések alapján Hockenheimben is a Mercedes fölényére lehet számítani, hiszen a pénteki gyakorlások után szombat délelőtt is ők voltak a leggyorsabbak. Az időmérő előtt Rosberg óriási, több mint 6 tizedes előnnyel végzett Hamilton előtt.

15:50
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Hőség van

A körülmények hasonlóak, mint tegnap délután: a levegő hőmérséklete 30 fok körüli, az aszfalt pedig több mint 50 fokos. A pénteki edzésen több csapat is küszködött a gumik túlmelegedésével, ez egyeseknek akár az időmérő rövid etapjain is problémát okozhat.

15:54
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Gyorsulhatnak a Renault csapatai?

A francia gyártó szerint igen, ha a harmadik szabadedzésen sikerült finomítaniuk a módosított szoftverjük beállításain. A Red Bull pénteken valóban gyorsnak tűnt, de a szombati edzésen a Ferrari és a Williams került a legközelebb a Mercedeshez.

15:58
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Räikkönen benzinpumpáját kicserélték

A délelőtti szabadedzésen csak 8 kört tudott megtenni az üzemanyagrendszer hibája miatt, pedig tegnap délután úgy érezte, hogy határozottan javult az autója. A pénteki napot sem úszta meg műszaki hiba nélkül, délelőtt a vízpumpa meghibásodása miatt veszített időt.

16:04
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Q1

Massa, Hülkenberg, Button, Gutiérrez és Sutil azonnal kihajtott a pályára. A többiek egyelőre kivárnak - most megtehetik, hiszen a silverstone-i időmérővel ellentétben itt nem fenyegeti őket az a veszély, hogy az eső miatt pórul járnak.

16:07
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton az élen

Megvannak az első mért körök, Hamilton máris az élre állt 1:18.683-as idejével, ez a lágy gumikon nem rossz. Rosberg elsőre nagyon lassú kört futott, egy hiba miatt ugyanis visszavett a tempóból. A Red Bullok még nem futottak mért kört.

16:10
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Bottas vezet

Majdnem fél másodpercet vert Hamilton idejére, pedig ő is a lágy gumikat használta. 1:18.215 az új szintidő. A másik Williamsszel Massa is jó kört futott, a 3. helyen áll Alonso és a Red Bullok előtt. Rosberg azóta sem futott rendes kört, egyelőre a 21. helyen áll.

16:12
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Ericsson nem jön ki az időmérőre

A hidraulika hibája miatt máris véget ért az időmérő edzése, egyetlen kört sem tud megtenni. A kiesőhelyeken rajta kívül Sutil, Gutiérrez, Kobajasi, Chilton és Rosberg állnak.

16:14
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton a gumifalban

Piros zászló, Hamilton balesete miatt áll az edzés. A brit a gyors 13-as kanyarban hagyta el a pályát, és nagy tempóval a falnak csapódott. Jól van, de az autója alaposan összetört, így természetesen nem tudja folytatni az edzést, hiába jutna tovább az ideje alapján a Q2-be. A rádión azt mondta a csapatának, hogy a fékjei romlottak el.

16:18
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Bajban a Mercedes

Nem elég, hogy Hamilton a legjobb esetben is csak a 16. helyről indulhat, egyelőre Rosberg is csak a 21. helyen áll. Persze még lesz 7 perce javítani, de a Q1 elején elkövetett hibái miatt egyre nagyobb rajta a nyomás. Hamilton közben beült az orvosi autóba, valószínűleg elviszik egy kivizsgálásra.

16:21
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Újraindult az edzés

Rosberg azonnal a pályára hajt, mégpedig a szuperlágy gumikon - a Mercedes nem akar kockáztatni. Így is aggódhatnak amiatt, hogy a német autóján vajon jelentkezik-e a Hamilton kiesését okozó fékhiba.

16:23
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg az élre állt

A szuperlágy gumikon kényelmesen, 6 tizedes előnnyel átvette a vezetést Bottastól, ideje 1:17.631. A Red Bullok és a Force Indiák is a gyorsabb abroncsokra váltottak, a Williamsek viszont egyelőre ki sem hajtottak a garázsból.

16:27
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Sokan javítanak

Mivel a mezőny nagy része szuperlágy gumikra váltott, folyamatosan érkeznek a jó köridők. A két Red Bull felzárkózott Rosberg mögé, de Bottas még tartja a 4. helyét, és már ki sem fog hajtani a pályára. Az utolsó hat helyen most a Lotusok, a Marussiák és a Caterhamek állnak, de a 16. helyezett Massa sem érezheti magát biztonságban.

16:30
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Vége a Q1-nek

Grosjeannak az utolsó pillanatban sikerült elkerülnie a kiesést. Nem folytathatja viszont az edzést Sutil, Bianchi, Maldonado, Kobajasi, Chilton, Ericsson és - 12. helye ellenére - az éppen orvosi vizsgálaton áteső Hamilton. A leggyorsabb 10 versenyző: Rosberg, Ricciardo, Vettel, Bottas, Magnussen, Massa, Alonso, Button, Vergne, Kvjat.

16:33
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

A Mercedes vizsgálja a fékhiba okát

Még nem tudják, mi okozta a problémát. A Twitteren azt írják, Hamilton visszatért az orvosi központból - jól van, bár vannak fájdalmai az erős becsapódástól. Legutóbb egyébként több mint 4 évvel ezelőtt, a 2010-es Malajziai Nagydíjon fordult elő, hogy a brit nem vehetett részt a Q2-ben.

16:38
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Csak Bottas jutott tovább lágy gumikon

Illetve Hamilton is, de ő nyilván nem vehet részt a Q2-ben. Bottas ideje figyelemreméltó, hiszen a lassabb gumikon is a 4. helyen zárta az első etapot.

16:40
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton jobbelső féktárcsája tört el

Ezt a Mercedes is megerősítette. Közben már megy a Q2, szinte mindenki a pályán van, az első körök után a Williamsek vezetnek.

16:42
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg az élen

1:17.109-es idővel vezet, fél másodpercet javított a Q1-es idején. Mindenki szuperlágy gumikon köröz, de Massa és Gutiérrez használt abroncsokon van kint.

16:44
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel is gyors

Rosberg idejétől ugyan fél másodperccel elmarad, de sikerült feljönnie a 3. helyre, a két Williams közé. Räikkönen egyelőre kiesőhelyen áll, Pérez pedig nem is járt a pályán.

16:47
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Button a forgalomra panaszkodik

Úgy érzi, Grosjean feltartotta, amivel 3 tizedet vesztett. A brit a 9. helyen áll, nem érezheti magát biztonságban. A versenyzők kezdenek kihajtani a bokszból, következhetnek az utolsó Q2-es körök.

16:50
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Massa javított

A 3. helyre jött fel, 17 ezreddel maradt el Bottas idejétől. A Mercedes nem aggódik, Rosberg a bokszból figyeli az utolsó próbálkozásokat, csakúgy, mint Vettel és Magnussen. A Ferrari viszont azt mondta Alonsónak, hogy javult a pálya állapota, ezért mindenképpen érdemes még egy kört futniuk.

16:53
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Räikkönen kiesett

A finn csalódást keltő idénye Németországban is folytatódik. Az utolsó mért körében többször is hibázott, s bár még lett volna ideje egy újabb próbálkozásra, nem tudott javítani, ezért a bokszba hajtott. A kiesők sorrendje: Button, Räikkönen, Vergne, Gutiérrez, Grosjean, Hamilton. A továbbjutók: Rosberg, Bottas, Massa, Vettel, Magnussen, Ricciardo, Alonso, Hülkenberg, Kvjat, Pérez.

16:58
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Szoros volt a középmezőny

Button mindössze 32 ezreddel maradt le a Q2-ről, Räikkönen hátránya is 1 tized volt a még továbbjutó Pérezhez képest. Az újoncok jó munkát végeztek: Magnussen és Kvjat folytathatja az edzést, miközben a tapasztaltabb csapattársaik, Button és Vergne kiestek.

16:59
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Q3

Egyelőre csak a két Force India hajtott ki a pályára. Közben Button a Sky Sportsnak nyilatkozva elmondta, nem a forgalom miatt bukta el a továbbjutást. "Egész hétvégén küszködtem" - ismerte el.

17:03
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg máris vezet

Ráadásul óriási előnnyel, miután 1:16.540-es kört futott. A Williamsek követik őt, de Bottas hátránya is fél másodperc, Massa pedig további 3 tizedet kapott.

17:06
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Lementek az első körök

Rosberg kényelmes előnnyel az élen maradt, mögötte Bottas, Massa, Vettel, Magnussen, Ricciardo, Alonso, Kvjat, Hülkenberg, Pérez a sorrend. A versenyzők most visszatértek a bokszba, hogy felkészüljenek az utolsó próbálkozásukra. A Mercedest nagyon nehéz lenne legyőzni, Hamilton balesetével Rosberg óriási esélyt kapott a pole megszerzésére.

17:08
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Elindult a végső hajrá

Pérez hajtott ki először a bokszból, ő javítani tudott, és feljött a 6. helyre. Már a többiek is a pályán vannak, megkezdődtek az utolsó mért körök.

17:12
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg indul a pole-ból

Nem történt nagy meglepetés az utolsó percekben. A két Williams javítani tudott, de nem eleget, ezért Rosberg a köre végén már el is vette a lábát a gázról, így a korábbi 1:16.540-es körével maradt az élen. Bottas több mint 2 tizedes hátránnyal maradt a második helyen, a további sorrend: Massa, Magnussen, Ricciardo, Vettel, Alonso, Kvjat, Hülkenberg, Pérez.

17:14
július 19, 2014
Vágólapra másolva!

Ez Rosberg első német pole-ja

Vasárnap pedig az első hazai győzelmét arathatja. Ő a toronymagas esélyes, miután Hamilton csak a 16. helyen végzett az időmérőn, bár Esteban Gutiérrez háromhelyes rajtbüntetése miatt a 15. rajtkockából fog indulni.