Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel megközelíthetetlen volt a vizes körülmények között kezdődő, de száraz pályán befejeződő elhalasztott időmérőn, kényelmes előnnyel szerezte meg a pole pozíciót a magyar idő szerint reggel 7 órakor rajtoló Ausztrál Nagydíjra.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
01:46
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

A Q2-vel folytatjuk

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Magyar idő szerint 1 órakor folytatódik a tegnapi napról elhalasztott időmérő edzés. Tegnap a Q1-ben Nico Rosberg volt a leggyorsabb Fernando Alonso és Romain Grosjean előtt. A kiesők: Maldonado, Gutiérrez, Bianchi, Chilton, Van der Garde, Pic.

01:50
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Nagy a szél, vizes a pálya

Bár a pálya a reggeli eső után kezdett felszáradni, most újra szemerkélni kezdett az eső. A rendkívül erős szél is nehezítheti a versenyzők dolgát. Nagyobb esőt nem jósoltak mára, de kisebb záporok bármikor előfordulhatnak.

01:53
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Csak 15 fok van

A levegő hőmérséklete mindössze 15, a pályáé pedig 13 fokos. A csapatok egyelőre annak örülnek, hogy a körülmények legalább jobbak, mint tegnap.

01:58
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Máris sor a bokszutca végén

Bár még három perc hátra van a kezdésig, a Toro Rossók máris felsorakoztak a bokszutca kijáratánál, hogy elsőként jegyezhessenek mért kört. Az oka ennek, hogy esőt várnak.

02:00
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Intermediate gumik kellenek

Ezen a gumitípuson teszik majd meg első köreiket a versenyzők. A két Mercedes is beállt a két Toro Rosso mögé a bokszutca kijáratánál, de a Ferrarik például még a garázsban várakoznak. Ricciardót sok benzinnel, 8 mért körre elegendő mennyiséggel küldi ki a Toro Rosso.

02:02
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Mindenki a pályán

Mind a 16 pilóta kijött a bokszból. Rosberg 3 mért kört fog megtenni, utána eldönheti, hogy elég száraz-e a pálya a slick abroncsokhoz.

02:04
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Szabad a DRS-t használni

Vizes pályán általában tilos, de a versenyirányítás most megfelelőnek ítélte a körülményeket a használathoz. A célegyenesben és az utána következő egyenesben lehet használni a DRS-t, de a rossz telemetria miatt elvileg máshol is bekapcsolhatják a pilóták.

02:06
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Rosberg az élen

1:40.423-mal áll az élen, Pérez, Webber, Alonso és Button követi őt jelenleg. Rosberg úgy érezte, a tegnapi körülmények között a Mercedes beférhetett volna az első rajtsorba.

02:07
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Többen kicsúsztak

Vettel és Bottas a célegyenes utáni kanyart, Räikkönen az utolsó előttit rontotta el, és fordult el a bukótérben.

02:09
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Alonso és Vettel marakodik az 1. helyért

Egy pillanatra a spanyol vette át a vezetést, de Vettel 1:37.640-et futva visszavette tőle. Utána Button is megelőzte Alonsót. Kieső helyen áll most Hamilton, Pérez, Webber, di Resta, Bottas és Sutil.

02:11
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Pérez slickekre váltott

A puhább, szuperlágy keveréket rakatta fel, de egyelőre nagyon csúszkál, az egyik kanyarkijáratnál majdnem lekoccolta a falat. Alonso egy új szett intermediate gumit kapott. Rosberg megelőzte Vettelt 1:37.325-tel.

02:13
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Buttonnak nem vált be a szuperlágy gumi

A McLaren másik versenyzője is azokon hajtott pályára, azonban rögtön visszatért a bokszba, miután egyszer le is csúszott az aszfaltról. Grosjean sem érzi még feltétlenül jó választásnak a slickeket.

02:14
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Massa kieső helyen

A hat kieső Hülkenberg, Massa, Ricciardo, di Resta, Pérez és Bottas lenne egy perccel a Q2 vége előtt. Vergne szélesre vette a 12-es kanyar kijáratát, a füvön fordult el.

02:17
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Besurrant a Q3-ba Massa

Másokhoz hasonlóan sikerült sokat javítania az idején a száradó pályán az intermediate gumikkal. Rosberg végül 1:36.194-ig vitte le a lécet, mögötte Webber, Hamilton, Button, Massa, Alonso, Vettel, di Resta, Räikkönen, Grosjean végzett. Kiesett: Hülkenberg, Sutil, Vergne, Ricciardo, Pérez és Bottas.

02:20
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Csóválja a fejét a McLaren csapatfőnöke

Martin Whitmarsh nyilván Pérez teljesítménye miatt csalódott, bár a mexikói Q2-es kiesésében az is közrejátszott, hogy rossz döntés volt a szuperlágy gumikon próbálkoznia a vizes pályán. Button viszont jól reagált, és az interekre visszaváltva bejutott a Q3-ba.

02:23
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az időmérő utolsó szakasza

Rosberg az első, aki pályára gördül a Q3-ban, aztán szép sorban követik őt a többiek. A csapatok nem számítanak további esőre.

02:26
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Maradtak az intermediate gumik

Továbbra sem elég jó a pálya a slickekhez, bár így legalább mindenkinek sok szett friss gumija marad a száraznak jósolt futamra. Räikkönen a garázsból kikanyarodva a jobbhátsó kerekével áthajtott egy emelőn.

02:27
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

A Mercedesek az élen

Miután az első öt versenyző körbeért, Hamilton, Rosberg, Webber, Alonso, Massa sorrend alakult ki. Hamilton 1:33.624-gyel nyitott, alig megelőzve Rosberget és Alonsót.

02:29
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Vettel egy másodpercet vert Hamiltonra

1:32.604, több mint egy másodperccel vezet jelenleg a címvédő a 2. helyezett előtt. Grosjean és di Resta még nem futott mért kört a Q3-ban.

02:31
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

És eljött a szuperlágy gumik ideje

Mindegyik csapatnál úgy érzik, hogy ideje átváltani rájuk. Úgy kalkulálnak, hogy a második mért körben érhetik el a jobb idejüket a versenyzők a szuperlágy keveréken, melyeknek idő kell a bemelegedéshez.

02:32
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Gyorsul a mezőny

Mindenki javít az idején, de csak az utolsó pillanatban fog eldőlni, hogy mi lesz a rajtsorrend. Egyelőre Hamilton vezet di Resta és Button előtt.

02:33
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Vettel durva előnyt hozott össze

1:27.407-et futott, másfél másodperccel jobbat, mint Hamilton, akit Webber is megelőzött.

02:36
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Vettelé a pole

Vége a Q3-nak, Vettel a csapattársát, Webbert 4 tizedmásodperccel megelőzve kaparintotta meg az első rajtkockát a magyar idő szerint 7 órakor kezdődő futamra. Hamilton lett a harmadik, utána a sorrend Massa, Alonso, Rosberg, Räikkönen, Grosjean, di Resta, Button. Érdekes, hogy Massa Alonso előtt végzett.

02:38
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Folytatás 5 óra múlva

A szokottnál jóval kevesebb ideje lesz a csapatok többségének a felkészülésre a versenyre. Bő 5 órájuk van tanakodni a stratégián és az egyéb feladatokon.

02:47
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Az eredmények

Vasárnap végre kiderült, hogy milyen rajtsorrendben állhatnak fel az autók a magyar idő szerint reggel 7 órakor kezdődő Ausztrál Nagydíjra, miután a körülmények szombaton nem tették lehetővé, hogy a teljes időmérőt lebonyolítsák.

A mai napon is nedves pálya fogadta a mezőnyt az Albert Parkban, de a Q2 kezdetére elállt az eső, és ahogy száradt a pálya, egyre jobb köridőket lehetett elérni. Sokáig azonban nem volt jó döntés bevállalni a szuperlágy gumik használatát, a velük kísérletező versenyzők szinte kivétel nélkül kiestek a Q2-ben. A legpuhább slick keveréknek csak a Q3 utolsó perceiben jött el az ideje, amikor a folyamatosan záporozó, jobbnál jobb köridők közül végül a címvédő Sebastian Vettelé nagy különbséggel lett a legjobb.

"Nem volt egyszerű ilyen körülmények között" - mondta Vettel. "Volt két jó menetem, egy az intereken, egy a száraz pályás gumikon, elkaptam a fonalat. Az autó balansza olyan volt, mint pénteken, ezért örültem, és keményen támadtam a megfelelő körben."

Forrás: Red Bull

A német pilóta négy tizedmásodpercet vert a másik Red Bullt vezető Mark Webberre, aki további két és fél tizeddel előzte meg Lewis Hamiltont. Hamilton elégedettségét fejezte ki a Mercedes fejlődése miatt, szerinte a csapat "hihetetlen munkát végzett tavaly óta". Az Ezüst Nyilak másik versenyzője, Nico Rosberg a vizes Q2-ben még meg tudta futni a legjobb időt, de a Q3-ban kikapott a két Ferraritól is, amelyek közül ezúttal Felipe Massa autója végzett előrébb, mindössze három ezredmásodperccel Fernando Alonso előtt. "Egyértelműen pozitív, hogy a negyedik rajthellyel kezdhetem a szezont" - értékelt a Sky Sportsnak a brazil, aki a dobogót célozza meg.

Őket és Rosberget a két Lotus követte Kimi Räikkönen-Romain Grosjean sorrendben, megelőzve Paul di Restát és Jenson Buttont. Button megúszta a szuperlágy gumis kalandot a Q2-ben, időben visszaváltott az intermediate típusra, a Q3-ban viszont csak utolsó lett. A Vetteltől mért közel három másodperces lemaradása meglepte, ugyanis úgy érezte, az autó "balansza nem volt rossz", és azt mondta, "nagyon jó kört rakott össze."

Csapattársa, Sergio Pérez azonban pórul járt a szuper lágy gumikkal a Q2-ben, és csak a 15. helyről rajtolhat első versenyén a McLarennel.

A futamra száraz időjárás várható, de nem kizárt némi csapadék sem. Érdemes lesz figyelni rá, hogy míg az első tíz helyről induló versenyzőnek az időmérő végén használt szuperlágy gumikkal kezdenie a távot, a mögüle rajtolók választhatnak, hogy egy garnitúra friss szuperlágy vagy közepes keménységű abroncsot raknak fel a rajthoz. A Pirelli szerint elsősorban utóbbit érdemes használni a futamon, méghozzá a tartóssága miatt.

http://static.origos.hu/s/partners/f1/html/session_2013_1_9.html