Vágólapra másolva!
A Red Bull elsétált az első két rajtkockával Szuzukában, de több versenyző kénytelen volt elvenni a gázt a Q3 végén Kimi Räikkönen kicsúszása miatt. Hamilton csak a 9. helyet szerezte meg, de a rajtrács össze fog keveredni a büntetések miatt.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
08:40
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Sebastian Vettel alig 95 versennyel a háta mögött pályafutásának 34. pole pozícióját szerezte meg Szuzukában, s ezzel feljött az örökranglista 3. helyére Michael Schumacher és Ayrton Senna mögé, a sport olyan legendás alakjait előzve meg, mint Jim Clark és Alain Prost.

Ez egyben azt is jelenti, hogy zsinórban már a negyedik évben vághat majd neki az élről a Japán Nagydíjnak, amivel jelentős lépést tehet harmadik világbajnoki címe felé, hiszen a tabellát vezető Fernando Alonso csak a 6. kockából indulhat. Igaz, a spanyol sikeresen elhárított egy másik fenyegetést azzal, hogy maga mögé utasította egyik veszélyes üldözőjét, az alulkormányzottsággal küszködő Lewis Hamiltont.

A Red Bull simán bevette az első rajtsort, Mark Webber könnyedén lett második Vettel mögött, aki azt mondta, "az autóm fantasztikusnak tűnt, minden szépen összejött, úgyhogy bízhatunk egy jó versenyben." A német mégsem lehetett teljesen nyugodt, az időmérő után ugyanis vizsgálatot kezdeményeztek ellene a sportfelügyelők, mert a Q3 végén állítólag feltartotta Alonsót a sikán előtt. Végül azonban csak egy megrovást kapott emiatt, tehát a pole az övé maradt.

Jenson Button gyorsabb volt csapattársánál, és a harmadik helyre hozta be a McLarent, váltócsere miatti hátrasorolása következtében mégis csak a nyolcadikról, éppen Hamilton elől rajtolhat majd. "A büntetés kicsit fáj, de a mai nap jól alakult. Délelőtt nem voltam túl elégedett az edzésen, az időmérőre azonban javultunk. A Q3-ban mindkét körömmel elégedett voltam" - ismerte el.

Forrás: AFP/toshifumi Kitamura
Kattintson a képre, galéria nyílik!

Kamui Kobajasi 4. lett, így elvileg a 3. helyről rajtolhatna, ám a sportfelügyelők vizsgálatot indítottak ellene, mert a legjobb köridejét akkor érte el, amikor sárga zászlókat lengettek Kimi Räikkönen kicsúszása miatt. Bár úgy tűnt, a japán csak 1 tizeddel ért el gyengébb részidőt azon a szakaszon, mint előzőleg, tehát nem vette el eléggé a gázt, azt állította, nem tart büntetéstől, mert nem használta a DRS-t.

A sárga zászlók miatt Alonsónak is lassítania kellett, és a spanyol különösen balszerencsésnek érezte magát. "Öt másodperccel később már nem voltak sárga zászlók. Aki mögöttem jött, már zöldet kapott, úgyhogy ezzel valószínűleg elvesztettük a 4. helyet, ami a részidők alapján a célunk volt" - mondta. "Button büntetése után így a harmadikról rajtolhattam volna, és akkor teljesen más esélyekkel vágok neki a versenynek."

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ZJnaVTuAtW9qTXkU


Räikkönen egyszerűen besokallt a Spoon kanyarban - ott, ahol a hétvégén már Paul di Resta és Michael Schumacher is kicsúszott -, de a Sky Sports kérdésére, hogy mi történt, a rá jellemző velős stílusban, szenvtelenül csak annyit vágott rá: "Megpördültem." Amikor pedig felvetették neki, hogy emiatt több társa is hátrányba került, megvonta a vállát. "Nem érdekel, mi történt másokkal" - jelentette ki. És a verseny? "Fogalmam sincs..."

A másik Lotust vezető Romain Grosjeannak jobban sikerült az időmérő, ő 5. lett, megelőzve a sauberes Sergio Pérezt. A büntetések azonban még alaposan össze fogják keverni a mezőnyt, hiszen Button mellett a 10. helyen végző Nico Hülkenbergre is 5 rajthelyes száműzetés vár, miután délelőtti kicsúszása miatt az ő autójában is ki kellett cserélni a sebességváltót.

Forrás: AFP/Jung Yeon-Je
Kattintson a képre, galéria nyílik!

Michael Schumacher pedig a 13. helyet is csak komoly erőfeszítések árán tudta megszerezni a végig szenvedő Mercedesszel, így az utolsó előtti rajtkockából kell majd nekivágnia a Japán Nagydíjnak, mert legutóbb, Szingapúrban 10 rajthelyes hátrasorolással sújtották, amiért kilökte Jean-Eric Vergne-t. Most Vergne sem úszta meg, hogy a Q1-ben akadályozta a mért körrel próbálkozó Bruno Sennát, aki emiatt ki is esett: 3 hellyel hátrébb küldték a rajtrácson, tehát csak a 20. kockából startolhat.

Az utolsó sikán előtt több ijesztő jelenet játszódott le, ahogy a gyors autók óriási sebességkülönbséggel érték utol levezető körön poroszkáló társaikat. Di Resta elé az időmérő elején Grosjean állt be így, jóllehet, a délelőtti szabadedzésen elkövetett hasonló vétségért Charles Pic már megrovást, csapata, a Marussia pedig 5000 eurós pénzbírságot kapott.

A szombat délután rosszul sült a pilótaüléséért küzdő Felipe Massa számára, aki a hétvége eddigi részében gyorsabbnak tűnt Alonsónál, ám a Q2-ben nem sikerült összehoznia egy jó kört, így be sem jutott a döntőbe.

A büntetések utáni rajtrács itt látható.

http://static.origo.hu/s/partners/f1/html/session_2012_15_9.html

08:50
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Még 10 perc a kezdésig

Száraz időben kezdődik majd meg a Japán Nagydíj időmérője 10 perc múlva. A pole-ra a Red Bullok tűnnek a legesélyesebbek a szabadedzések alapján, erős még a McLaren, a Mercedes a Ferrari és a Sauber is.A maranellóiaknál reggel Massa volt a jobb, a brazil más szárnyat használt, mint Alonso, és így harmadik lett.

08:53
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Felhős, száraz idő várható

Csapadék nem valószínű,a  csúcshőmérséklet 26 fok lesz Szuzukában.

08:54
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Az időmérős párharcok eddigi eredményei

Az időmérős párharcok eddig idén a csapattársak között:

Vettel 8 - 6 Webber

Button 2 - 12 Hamilton

Alonso 13 - 1 Massa

Schumacher 8 - 6 Rosberg

Raikkonen 6 - 8 Grosjean / D'Ambrosio

Di Resta 8 - 6 Hülkenberg

Kobayashi 8 - 6 Pérez

Ricciardo 11 - 3 Vergne

Maldonado 12 - 2 Senna

Kovalainen 11 - 3 Petrov

De la Rosa 12 - 2 Karthikeyan

Glock 9 - 4 Pic

08:58
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

A gumik típusai

A kemény és a lágy gumikat hozta el a Pirelli Japánba. Ma bejelentette a gumigyártó, hogy jövőre olyan gumikat fog készíteni, amik jobban bírják az egyidejű kereszt- és hosszirányú terhelést, így például kanyarban is jobban lehet majd fékezni, vagy gyorsítani. Ez pont Schumacher stílusának kedvezett volna.

09:01
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az edzés

Paul di Resta már a pályán, csapattársa, Nico Hülkenberg autóját még szerelik a Force India szerelői a délelőtti balesete óta. Pérez is a pályán.

09:03
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

A büntetések

Jenson Button 5, Michael Schumacher 10 rathelyes büntetést kapott korábban a Japán Nagydíjra. Előbbit váltócsere, utóbbi ütközés miatt osztották ki a sportfelügyelők.

09:05
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Di Resta hibája

A skót elfékezte magát, aztán meg leért az autója alja és szikrázott. Közbem Romain Grosjean vezet 1:33,328-as idővel.

09:08
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Változtatott a Ferrari

A Ferrari hólyagosodást tapasztalt délelőtt, ezért változtatnak a kerékdőlésen. Közben Hülkenberg már beült a megjavított autójába, Maldonado Williamszét viszont még szerelik valamiért.

09:11
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Az itteni korábbi pole-t szerzők

A jelenlegi mezőnyből csak Vettlenek, Schumachernek és Massának van szuzukai pole pozíciója.

09:14
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel vezet

1:32,608-as ideje három tizeddel jobb a második Massáénál.

09:15
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Maldonado feljött másodiknak

A venezuelai két tizedet kapott Vetteltől, de levon az érdemeiből, hogy a körét a körönként egy másodperccel gyorsabb lágy gujikon futotta.

09:18
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Schumacher kieső helyen

Csak egy kört akart megtenni, de akkor kicsúszott. Jelenleg így utolsó a hétszeres világbajnok.

09:22
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Vége a Q1-nek, Schumacher nem esett ki

az utolsó pillanatban még futott egy kört, ami 56 ezreddel jobb lett Bruno Senna 17. idejénél, így kilökte a brazilt a kieső zónába. A Q1-et Grosjean nyerte Kobajasi és Pérez előtt.

A kiesők: Senna, Kovalainen, Glock, De la Rosa, Pic, Petrov, Karthikeyan.

09:25
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

A Williams bepanaszolja a Toro Rossót

Jean-Eric Vergne visszaelőzte Bruno Sennát egy veszélyes manőverrel a Q1 végén.

09:30
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Öten spóroltak meg lágy gumit

A két Red Bull, a két McLaren és Schumacher is megspórolt egy-egy szett lágy gumit a Q1-ben.

09:33
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel vezet

Vettel, Button, Hamilton, Massa, Kobajasi, Alonso a sorrend az élen a Q2 elején.

09:35
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Webber feljött harmadiknak

Rosberg csak a 13. helyen áll, Schumacher még ki sem jött.

09:37
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Di Resta ideges lett

A Force India skót pilótája nem tudott tisztka kört futni, a sikánnál azt ordította a rádióba, hogy "Mindenhol autók vannak!".

09:39
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Alonso szerint rossz a Ferrari

Hibára gyanakszik a spanyol, ezért megkérte a mérnökeit, nézzenek rá a telemetriára. Massa eddig az egész hétvégén gyorsabb nála.

09:41
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Alonso javít

Mégsem rossz az autója, legalábbis a körideje erre utal, a hátránya 3 tized Vettelhez képest.

09:43
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Vége a Q2-nek, a Mercedesek kiestek

A Q2 sorrendje: Vettel, Button, Räikkönen, Alosno, Kobajasi, Webber, Grosjean, Hamilton, Pérez, Hülkenberg,

A kiesők:

Massa, Di Resta, Schumacher, Maldonado, Rosberg, Ricciardo, Vergne.

09:46
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Hülkenberget is megbüntették

A Ford India német pilótája is váltócsere miatt kapott 5 rajthelyes büntetést.

09:51
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Rekordot dönthet Hamiltom

Utoljára 1999-ebn fordult elő, hogy 5 egymást követő versenyen ugyanazé a McLaren pilótáé legyen a pole. Most Hamiltonnak van esélye beállítani a rekordot.

09:52
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Q3, Vettel vezet

Hamilton kezdi meg a gyors köröket, de aztán Vettel szerzi meg a vezetést. Webber elfékezte magát, de így is második eddig. Button a harmadik. a negyedik Grosjean hátránya már több mint egy másodperc Vettelhez képest.

09:58
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton hátránya nagy

A brit másfél másodperccel lassabb Vettelnél. Lehetetlennek tűnik a Red Bullok befogása. Alonso, Hülkenberg, Kobajasi, Pérez ki sem jött gumispórolási célzattal.

10:00
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Vége az időmérőnek

A Red Bullok érinthetetlenek voltak, a pole-ból Vettel indulhat. Mügütte a sorrend: Webber, Button, Kobajasi, Grosjean, Pérez, Alonso, Räikkönen, Hamilton, Hülkenberg.

Ez volt Vettel 34. pole-ja, ezzel már a harmadik az örökranglisátn Schumacher és Senna mögött.

10:00
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Pic pénzbüntetést kapott

Veszélyes akadályozás miatt büntették a Marussia versenyzőjét, délelőtt a sikán előtt majdnem összeütközött Hamiltonnal.

10:01
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Räikkönen kicsúszott

A finn besokallt a Spoon kanyarban, és kicsúszott. Sárga zászlót vesznek elő.

10:06
október 06, 2012
Vágólapra másolva!

Holnap reggel 8-kor lesz a futam

Köszönjük a figyelmet, holnap reggel 8-kor folytatjuk a Japán Nagydíj élő közvetítését a futammal.