Vettelnek kedvezett a naplemente

Események

Forma-1, Sebastian Vettel, Red Bull, Abu Dzabi Nagydíj
Vágólapra másolva!
A McLaren hiába nyerte meg az összes szabadedzést, és az időmérő első két etapját, Vettel a döntő pillanatban megint verhetetlen volt. Hamilton csak egy hajszállal előzte meg Buttont.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül46 bejegyzés
14:40
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Sebastian Vettel újabb rekordot állított be, az Abu-Dzabi Nagydíj időmérőjén megszerezve idei 14. pole pozícióját is, ami korábban csak Nigel Mansellnek sikerült 1992-ben, a Williamsnél töltött világbajnoki szezonjában. Már azután is kapott egy gratuláló levelet Manselltől, hogy két héttel ezelőtt, Indiában megdöntötte az eddig általa tartott csúcsot az egy idény alatt az élen töltött versenykörök számában, s ha a brazíliai idényzárón is övé lesz az első rajtkocka, Vettel újabb statisztikában veheti át tőle az örökranglista vezetését.

Pedig egész hétvégén úgy tűnt, hogy a McLaren Korea után másodszor is megfoszthatja a Red Bullt a pole-tól, hiszen az összes szabadedzést ők uralták. Lewis Hamilton volt a leggyorsabb az időmérő első két etapjában is, ám ahogy lement a nap, és az aszfalt kihűlt, az erőviszonyok enyhén átrendeződtek. Vettel a Q3-ban teljesített első mért körével még csak a második helyre került, 42 ezredmásodperccel lemaradva Hamiltontól, de a döntő pillanatban szokása szerint kihúzott még valamit a tarsolyából, és 1:38.481-es körével 0,141 másodpercet vert vetélytársára.

A hűvösebb pályán rajta kívül csak Jenson Button tudott javítani előző eredményén, míg Fernando Alonso a Q3-ban ezredmásodpercre ugyanolyan kört futott, mint a Q2-ben. Az új nem hivatalos pályacsúcs így Hamilton 1:38.434-es köre lett a második etapból, amely a Q3-ban elég lett volna a pole-hoz. Vettel eddigi - tavaly, még a Bridgestone gumikkal felállított - körrekordját ezúttal öten is megdöntötték.

Forrás: Red Bull
Kattintson a galériához!

Button, bár előzőleg messze volt csapattársától, az utolsó körében kis híján beférkőzött Hamilton elé, s végül csupán 9 ezredmásodperccel maradt le tőle. Mögötte Mark Webber végzett a másik Red Bull-lal, majd Fernando Alonso következett, aki 6 tizedet vert Felipe Massára. Nico Rosberg a Q3-ban először a közepes keverékű gumikon teljesített egy bemelegítő kört, aztán Michael Schumacherhez és a két Force Indiához hasonlóan csak egy mértet tett meg az időmérő legvégén.

Ezzel 0,889 másodpercet vert csapattársára, aki a Q1-ből csak neccesen verekedte tovább magát, s akinél a Q1-ben 1,5, a Q2-ben pedig 1,1 másodperccel volt gyorsabb. Mivel kettejüket alig 5 pont választja el az összetettben, holnap az indiaihoz hasonló kiélezett párharcra lehet számítani közöttük.

A konstruktőri 6. helyért küzdő csapatok csatájából ezúttal a Force India került ki győztesen, míg Sergio Pérez a 11. helyet kaparintotta meg a Sauberrel, megelőzve mindkét Toro Rossót, sőt, a Renault-kat is.

A hátsó fertályban szokás szerint Heikki Kovalainen volt a leggyorsabb, aki csupán 7 tizeddel maradt le Pastor Maldonadótól. Mivel azonban a venezuelai tíz rajthelyes büntetést kap, amiért túllépte a szezonra szóló nyolc motoros keretét, Kovalainen indulhat majd a 17. kockából. A Williams történetének leggyengébb eredményét érte el: mindkét autójának a legutolsó sorból kell rajtolnia, mert Rubens Barrichello ki sem mehetett a pályára, miután a szabadedzésen jelentkező olajszivárgást a csapat szerelői nem tudták időben megszüntetni.

Pályafutásának 29. pole pozíciójával Vettel az örökranglistán utolérte a legendás Juan-Manuel Fangiót, s vele holtversenyben a 6. helyen áll.

Az edzésről élőben készült, részletes összefoglalónkat az eredménytáblázat alatt olvashatják.

http://www.origo.hu/s/partners/f1/html/session_2011_18_9.html
14:42
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Következik az időmérő

Köszöntjük Kedves Olvasóinkat az Abu-Dzabi Nagydíj időmérő edzéséről készülő élő tudósításunkban!

14:45
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Meg lehet fogni a Mclarent?

A McLaren eddig a szabadedzéseken nem talált legyőzőre Abu-Dzabiban, ez azonban nem biztosíték semmire: Japánban Jenson Button mindhárom edzést megnyerte, az időmérőn mégis alulmaradt Sebastian Vettellel szemben. Ne felejtsük el: idén eddig mindössze egyszer sikerült elhappolni a pole pozíciót a Red Bull orra elől.

14:48
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Sötétben fejeződik be az időmérő

Az időmérő helyi idő szerint délután öt órakor kezdődik, a naplemente pedig 5.37-kor várható, így a Q3-ra már sötétben, mesterséges fények között kerül sor.

14:50
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Komoly fejtörést okozott az időmérő a csapatoknak

A délelőtt és a délután közötti jelentős hőmérséklet különbség - ami az aszfalt esetében akár -10 fokot is jelenthet - miatt a csapatoknak különösen nehéz dolguk volt az időmérős szimulációkkal.

14:52
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Maldonado nehéz helyzetben van

A Wiliamsnél kénytelenek voltak beszerelni az idei kilencedik motort a venezuelai autójába, amiért automatikusan jár a tízhelyes rajtbüntetés, így a versenyző feltehetőleg a mezőny hátsó feléből indul majd.

14:55
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Nagy a pole pozíció jelentősége

A Yas Marina Circuiten hagyományosan nehéz előzni, ahogy azt a tavalyi évadzárón többen - mint például a Vitalij Petrov mögé beszoruló Fernando Alonso - is megtapasztalhatták. Bár az FIA idén dupla DRS-zónával próbálta orvosolni a problémát, Jenson Button szerint például ez sem sokat segít a helyzeten.

14:56
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Lehűlt a pálya

Ahogy várni lehetett, a délelőtti 41 fokról a pálya hőmérséklete 32 fokra esett, és további csökkenés várható. A levegő hőmérsékelte viszont nem sokat változott, jelenleg 26 fok van.

14:57
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel újabb Mansell-rekordot dönthet meg

Miután az egy idényben élen töltött körök számában már megelőzte az 1992-es világbajnokot, most újabb rekordját döntheti meg, ha megszerzi idei 14. pole pozícióját. Nem esélytelen... ezen a pályán eddig csak Vettel és Hamilton szerzett pole pozíciót.

14:59
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Levették Massa csapkodó szárnyát

Miután nem jöttek rá, hogy miért verdes ilyen vadul, meghozták azt a "nehéz" döntést, hogy visszaszerelik a helyére a régi változatot. Ez azt jelenti, hogy innentől kezdve egész hétvégén ezt kell használni, míg Alonso autóján az új - de valamiért nem csapkodó - első szárny lesz.

15:00
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Sennáé az első autó a pályán

De rögtön még nyolcan követik a pályára.

15:02
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Barrichello autóját megjavították

A Williams ezt a versenyt megnyerte: sikerült rendbehozniuk Barrichello autóját, amelyből délelőtt szivárgott az olaj, és nem kellett ehhez új motort felhasználniuk, ahogy attól tartottak. Remélik, hogy hamarosan kimehet a pályára, pedig félő volt, hogy ki sem mehet a pályára.

15:03
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Alguersuari vezet

Az ideje 1:43.895. Egyelőre mindenki a közepes keverékű gumikat választotta, ahogy az várható volt.

15:04
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Webber az élre áll

1:41.816-os körrel kezd, 1,1 másodpercet verve az eddigi első helyezett di Restára. Alonso gyors körön volt, de a harmadik szektorban elvette a gázt.

15:06
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel a leggyorsabb

Pillanatokkal Hamilton és Alonso után szelte át a célvonalat, megelőzte mindkettőjüket 1:41.268-as körével. Webber visszaszorult mögéjük a negyedik helyre. A visszajátszásból látszik, hogy Alonso nagyon keményen ment rá a rázókőre, és egy pillanatra emiatt az ő első szárnyának a vége is leért az aszfaltra. Míg Schumacher a pálya végén lévő siánban alig tudta megfogni az autóját.

15:08
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Immár Hamilton vezet

Webber egy hűtőkört követően ment egy gyorsat, és ezzel egy pillanatra az élre állt, de Hamilton azonnal visszaelőzte egy 1:40.661-es körrel. Rosberg feljött az ötödik helyre, megelőzve Buttont, aki legutóbbi körében elrontotta az utolsó szektort.

15:09
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Button az élen

Az ideje 1:40.227. Ron Dennis a bokszból figyeli, ahogy a McLaren jó úton halad idei második pole-ja felé.

15:11
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Mini verseny az időmérőn

Mindenki sok kört tesz meg ebben az etapban, anélkül, hogy bemenne a bokszba. Webber átmenetileg megkaparintotta a vezetést, de Hamilton válaszul futott egy fantasztikus kört, amit a közepes gumikon is 1:39.782 alatt teljesített. Schumacher már a hatodik körében jár, de csak most tudott bekerülni az első tízbe, másfél másodperccel elmaradva csapattársától, aki pillanatnyilag gyorsabb a két Ferrarinál.

15:13
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Többen lágy gumikra váltanak

Sokan nekivágnak még egy második menetnek is, ezúttal már a lágy gumikon, köztük a Sauberek és a Renault-k. Schumacher, aki jelenleg a kilencedik, pont egy másodpercre van a 17. helyezett Maldonadótól, de úgy tűtik, kockáztat, és a bokszban marad.

15:16
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Melegítő kört kell menni

A Lotus technikai igazgatója, Mike Gascoyne elárulja, hogy Kovalainen, aki most megy ki először a lágy gumikon, lassú, gyors, lassú, majd megint gyors kört próbál menni, mert az első körben a kerekek még nem melegszenek be.

15:18
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher kijön

Valószínűleg megvárja, hogy Barrichello megy-e kört... De most már biztonsan nem megy, mert nincs elég ideje hozzá, úgyhogy Schumacher vélhetően a felvezető köre után be fog jönni a bokszba. Bár Kovalainen a lágy gumikon három tizedre megközelítette.

15:19
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Két Williams lesz az utolsó rajtsorban

Barrichello ki sem jött, Maldonadónak pedig tízhelyes rajtbüntetése van, és csak a 16. helyet szerezte meg.

15:20
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher a leggyorsabb a pálya közepén

Nem érezte magát biztonságban, és a lágy gumikon kint maradt egy körre - de aztán rögtön bejött, és be se fejezte, mert látta, hogy nem fogják megelőzni.

15:20
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Újabb futballsztár a Ferrarinál

Lippi és Cannavaro tegnapi látogatása után ma Roberto Mancini nézelődik az olaszoknál.

15:22
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Megvannak a kiesők

Barrichello probémájával nincs meglepetés a Q1-ben, a további kiesők tehát: Kovalainen, Trulli, Glock, Ricciardo, D'Ambrosio és Liuzzi. Az újonc Ricciardo megelőzött egy Virgint, és fél másodpercet vert csapattársára - a 21. hely pályafutása legjobb időmérős eredménye.

15:24
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Barrichello tudta, hogy nem mehet ki

Bár a BBC-nek azt mondták a Williamsnél, hogy három körre ki fog menni, Barrichello most azt nyilatkozza, az időmérő előtt közölték vele, hogy nem tudják időben befejezni a javítást.

15:27
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a Q2

A Toro Rosso párosa az első a pályán.

15:28
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Paul McCartney is a Ferrari vendége

Nem csak sportolók látogattak a Ferrarihoz: Paul McCartney a bokszutcai irányítóközpont mögül figyeli az autókat.

15:30
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Most a nagyágyúk is a lágy gumit választják

Hamarosan lemegy a nap, az aszfalt hőmérséklete egyelőre csak két fokot csökkent az időmérő alatt, de valószínűleg mostantól egyre hűvösebb lesz. Buemi 1.41.098-cal kezdi az etapot. Schumachernek szólnak a rádión, hogy várhatóan 1:40.5-tel lehet bejutni a Q3-ba.

15:31
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Hamilton új pályacsúcsot állít be

1:38.434-es idejével nyolc századot ver Vettelre. Mögöttük egyelőre Alonso, Button és Webber a sorrend.

15:33
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Massa ráhajt egy bólyára, piros zászló

Valaki kidöntött egy bólyát, amin először Massa, majd többen is átmentek, és a bólya rögzítőtárcsája a pálya közepére került, ami veszélyes lehet, hogyha ráhajtanak.

15:34
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Ez Vettelnek rosszkor jön

Vettel éppen abszolút legjobb részidőt futott az első szektorban, és egyéni legjobbat a másodikban, úgyhogy jó eséllyel az élre állt volna, amikor megszakították az edzést. Rosberg és a két Renault is a gyorskörében járt, Schumacher viszont éppen befejezte a sajátját - méghozzá tizedre annyi idő alatt, ami a Mercedes szerint a továbbjutáshoz szükséges: 1.40.554.

15:35
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel első szárnya is csapkod

A visszajátszásból látszik, hogy ezúttal Vettel Red Bullján is hasonlóan verdes az első szárny, mint Massa Ferrariján - azzal a különbséggel, hogy éppen nem ér le az aszfaltra a vége. A nap ezekben a pillanatokban bukik le a horizont alá.

15:37
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Újraindítják az edzést

Massa egy melegítő körrel kezd, Rosberg viszont ismét gyors körön van, és ugyanúgy 17.6-os részidőt ment, mint az előző körében.

15:38
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Massától 5-ös kört kérnek

Rob Smedley közli vele a rádión, hogy az előző körében elkövetett hibákkal körülbelül hat tizedet vesztett, és hogyha ezeket most nem követi el, akkor nagyon jó kört mehet. Végül 1:39.623-mal zár.

15:40
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Rosberg szenzációsan gyors

1:39.420-as körével egy másodpercet vert Schumacherre, és megelőzte Massát. Közben kezd beállni a sötétség, és már a mesterséges fény uralja a pályát.

15:41
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher veszélyben

Az elmúlt pillanatokban Sutil és di Resta is megelőzték, sőt kis híján Buemi is. Muszáj javítania legalább két tizedet. Jelenleg kint is van a pályán.

15:45
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher megúszta

Pérez elrontotta az utolsó szektort, így nem előzte meg. De Schumacher nem bízta a véletlenre, és a kockás zászló lengetése előtt néhány másodperccel még megkezdett egy új kört, aminek az első szektorában javított. Ezzel két verseny után jutott be ismét a Q3-ba. A két Force Indiában közben egymással versenyzett, Suti az utolsó pillanatban két tizedet vert di Restára.

15:47
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Megvannak a Q2-es kiesők

Az időmérő második szakaszát ismét Hamilton nyerte Vettel, Webber, Alonso, Button, Rosberg, Massa, Sutil, di Resta és Schumacher előtt. A kiesők tehát: Pérez, Petrov, Buemi, Senna, Alguersuari, Kobajasi és Maldonado.

15:50
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

A Saubernek jól jön Pérez 11. helye

Mivel a Toro Rossóval harcolnak a konstruktőri hatodik helyért.

15:54
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a Q3

Button, Hamilton, Rosberg, Alonso és Massa mentek ki először a pályára. Rosberg érdekes módon a közepes keveréken. Viszont Schumacher és a két Force India egyelőre a bokszban maradt.

15:56
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Hamilton nyit az élen

1:38.704-es köréel megelőzi Buttont, Alonsót és Massát, de több mitn két tizeddel elmarad saját Q2-es idejétől.

15:58
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel 42 ezreddel lemarad Hamiltontól

Valószínűleg mindketten használt gumikon voltak, mert rontottak Q2-es idejükhöz képest. Közben Webber feljött a harmadik helyre, megelőzve Buttont. Rosberg nem teljesítette a mért körét a közepes gumikon, hanem a felvezető kör után bejött a bokszba. Hamarosan kiderül, miben sántikál a Mercedes...

16:00
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Alonso Hamilton elé hajtott ki

A második nekifutáshoz mindenki igyekszik megfelelő helyet hagyni maga előtt. Vettel ment ki utolsóként az élmezőnyből, míg a teljes mezőnyből Schumacher. Most már mindenki a páylán van, beleértve a Force Indiákat is.

16:03
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Hamilton épphogy megelőzi Buttont

9 ezreddel.

16:05
november 12, 2011
Vágólapra másolva!

Vettelé a pole!

Megint megcsinálta! 1:38.481-es körével másfél tizedet vert Hamiltonra, és ezzel beállította Nigel Mansell 1992-es rekordját idei 14. pole-jával. Hamilton nem tudott javítani Q2-es idején, ahogy az aszfalt hidegebb lett, Vettel viszont igen. A két Mercedes hátrébb megszerezte a 7-8. rajtkockát, megelőzve Sutilt és di Restát, aki nem ment kört.