Az egyetem pszichológiai tanszékének kutatói először használtak fMRI (funkcionális MRI) eljárást annak vizsgálatára, hogyan befolyásolják egyes növényi anyagok az agyi aktivitást. Kimutatták, hogy azoknak a résztvevőknek nagyobb energiát kell befektetniük a memóriaorientált feladatok teljesítéséhez, akiknél alacsonyabb e vegyületek szintje.
Az emberek az élelemmel jutnak ezekhez a karotinoidoknak nevezett vegyületekhez, amelyek közül kettőről – a luteinről és a zeaxantinról – korábban már kimutatták, hogy javítják az idős felnőttek szemének egészségét és segítik a gondolkodási funkciókat. Egyelőre azonban nem ismertek azok az idegi mechanizmusok, amelyek e vegyületek és a gondolkodás közötti kapcsolat hátterében állnak.
A kutatók fMRI segítségével mérték több mint 40 – 65 és 85 év közötti életkorú – felnőtt agyi aktivitását, miközben a vizsgált alanyok megpróbáltak korábban tanult szópárosításokat felidézni. A kutatók ezután elemezték az agyi aktivitást, és azt tapasztalták, hogy
azoknál az egyéneknél ez a feladat kisebb aktivitást igényelt, akikben magasabb volt a lutein- és a zeaxantinszint.
Más szóval, ugyanannak a feladatnak az elvégzése kevesebb agymunkát igényelt azoknál, akikben magasabb e karotenoidok szintje. A feladat teljesítését egyébként nem befolyásolta a lutein- és zeaxantinszint. Tehát például nem tudtak több szókapcsolatot felidézni azok, akikben magasabb volt e vegyületek szintje.
A kutatók következő lépésként azt akarják vizsgálni, vajon különféle beavatkozások, például az étrend változtatása úgy, hogy több karotenoidot tartalmazó zöldség legyen benne, vagy táplálékkiegészítők hozzáadásával javítja-e az egyének neurokognitív teljesítményét.
Az eredményeket a Journal of the International Neuropsychological Society szaklapban tették közzé.