A nők rossz hatással vannak a férfiak gondolkodási teljesítményére

Vágólapra másolva!
Holland kutatók megállapították, hogy a heteroszexuális férfiak gondolkodással kapcsolatos teljesítménye romlik, ha ellenkező nemű partnerrel kell kapcsolatba lépniük.
Vágólapra másolva!

Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint a heteroszexuális férfiak kognitív (gondolkodással kapcsolatos) teljesítménye romlik, miután kapcsolatba léptek az ellenkező nem valamelyik képviselőjével. Ezeket az eredményeket a kutatók úgy értelmezték, hogy a férfiak igyekeznek minél jobb benyomást tenni a hölgyekre, akikkel találkoznak, így kevesebb energiájuk marad a kognitív funkciókra.

A hétköznapi életben azonban az emberek gyakran nem közvetlen, hanem közvetett kapcsolatba (úgynevezett pszeudo-interakcióba) kerülnek nőkkel (például telefonon, interneten keresztül), vagy csak számítanak arra, hogy később kapcsolatba kerülnek a hölgyekkel. A nijmegeni Radboud Egyetem viselkedéskutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a férfiak gondolkodási teljesítménye ezekben az esetekben is csökken-e. Ilyenkor ugyanis a férfiaknak kevés lehetőségük van arra, hogy lenyűgözzék a női partnert, ráadásul szinte semmilyen információjuk nincs arról, milyen értéket képviselhet potenciális párként az a nő, akivel interakcióba lépnek.

A holland kutatók kimutatták, hogy a férfiak kognitív teljesítménye romlott, ha azt hitték, hogy egy nővel kerülnek számítógépes kapcsolatba. Még akkor is romlott a gondolkodásbeli teljesítményük, ha csak azt feltételezték, hogy hamarosan egy nővel kerülnek interakcióba. Ez a hatás akkor is fellépett, ha a kísérletben szereplő férfiaknak fogalmuk sem volt arról, mennyire vonzók a hölgyek. A nők kognitív teljesítményére viszont egyáltalán nem volt hatással a férfiakkal való várható interakció.

A kutatók eredményeiket az Archives of Sexual Behavior folyóiratban tették közzé.