A Zika-vírus végigsöpörhet az amerikai kontinensen

Horizontal
A specialist fumigates the Nueva Esperanza graveyard in the outskirts of Lima on January 15, 2016. Health officials fumigated the largest cemetery in Peru and second largest in the world to prevent Chikunguya and Zika virus, which affect several South American countries. AFP PHOTO/ERNESTO BENAVIDES / AFP / ERNESTO BENAVIDES
Vágólapra másolva!
Kanada és Chile kivételével az egész amerikai kontinensen végigsöpörhet a moszkitók által terjesztett Zika-vírus – fejezte ki aggodalmát az Egészségügyi Világszervezet hétfőn.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem jelentették, hogy az Egyesült Államok szárazföldi részén bárkit is megfertőzött volna a csecsemők agyában maradandó károsodásokat okozó Zika, de Hawaiit már elérte a vírus.

A brazil egészségügyi minisztérium novemberben megerősítette, hogy a Zika-vírus áll a magzatoknál egyre szaporodó mikrokefáliás, kóros kisfejűséggel járó elváltozások hátterében.

Fertőtlenítenek Lima külvárosában egy temetőben, hogy megakadályozzák a Zika-vírus terjedését Forrás: AFP/Ernesto Benavides

Elszaporodtak a szúnyogok

Brazíliában tavaly óta 3893 csecsemő jött világra súlyos agyi és koponyaelváltozással, ez több mint harmincszorosa az utóbbi öt évre jellemző számoknak – mutatott rá a WHO. A vírus azért terjedhetett el villámgyorsan tavaly május óta a térség országaiban, mert

a népesség nem rendelkezik védettséggel vele szemben,

illetve jócskán elszaporodtak a vírust hordozó szúnyogok – írta közleményében a világszervezet.

Bár a vírust már emberi spermában is kimutatták, mindössze egy esetről tudnak, amikor nemi érintkezés során fertőződhetett meg a beteg. Ugyanakkor a bizonyosság érdekében nélkülözhetetlen a további kutatás ebben az irányban – hangsúlyozta a WHO, amely szerint egyelőre arra sincs bizonyíték, hogy a csecsemők megfertőződhetnek-e az anyatej által.

A WHO azt javasolja a Zika-láz által érintett térségekbe utazó kismamáknak, hogy a kiutazás előtt és hazatérve is menjenek el orvoshoz.

Szúnyogok terjesztik ezt a vírust is, elméletben Európába is átjuthat Forrás: Wikimedia Commons

Tisztázatlan, miért okoz kisfejűséget

A Zika-láz normál esetben enyhe lefolyású betegség, és egyelőre tisztázatlan, miért okozhatott kisfejűséget a brazíliai csecsemőknél – mutatott rá a világszervezet. "Bár még nem állapítottak meg ok-okozati viszonyt a terhesség alatti Zika-fertőzés és a kisfejűség között, a körülmények bizonyító erejűek, és komoly aggodalomra adnak okot" – mondta Margaret Chan, a WHO főigazgatója. "Aggodalmunkat pedig fokozza, hogy a vírussal egy időben megnövekedett a neurológiai tünetek száma egyes érintett országokban" – tette hozzá.

Az Afrikából származó Zika-láz

2014 februárjában ütötte fel először a fejét az amerikai kontinens őslakosai körében.

A betegség 2015-ben Chilében, Panamában, Venezuelában, El Salvadorban, Mexikóban, Suriname-ban, Kolumbiában, Guatemalában és Paraguayban is megjelent.

A világ minden táján előfordul a szúnyog

A Zika-vírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunyaláz kórokozóját is terjesztő Aedes aegypti szúnyog hordozza, amely a világ minden táján előfordul, így valószínű, hogy a járvány további országokra is átterjed.

A vírushordozó szúnyog csípését követő 3–12 napon belül négy emberből háromnál megjelennek a betegség tünetei, köztük az

enyhe láz, a bőrkiütés, a fejfájás és az ízületi fájdalom.

A betegség Délkelet-Ázsiában is felütötte a fejét. Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság a kór a kezelésére. Az utazóknak azt javasolják, hogy védekezzenek a szúnyogcsípés ellen.