9 hónapig kimutatható az ebola vírusa a gyógyult férfiak spermájában

Barca mez, ebola, járvány
Health workers wearing protective suits assist a young patient at the Ebola treatment centre run by French Red Cross in Macenta on November 21, 2014. The World Health Organisation said that 5,420 people have so far died of Ebola across eight countries, out of a total 15,145 cases of infection, since late December 2013. AFP PHOTO/KENZO TRIBOUILLARD
Vágólapra másolva!
Legalább kilenc hónapig kimutatható az ebolavírus a betegségből felépült férfiak egy részének spermájában - derült ki egy frissen publikált kutatás előzetes eredményeiből.
Vágólapra másolva!

Korábban is kimutatták már a korokozó nyomait a férfi túlélők ondójában, ám mostanáig nem volt megbízható adat arra vonatkozóan, hogy a vírus mennyi ideig van jelen a testfolyadékban.

3 hónapig pozitív volt a teszt

Az új vizsgálatban a Sierra Leone-i Freetownból származó 93, tizennyolc éven felüli férfi spermamintáját tesztelték a szakemberek a vírus nyomai után kutatva. A New England Journal of Medicine című amerikai szaklapban közölt eredmények szerint

a betegségük kezdete utáni három hónapban megvizsgált férfiaknak mind pozitív lett a tesztjük.

Nem tudni, miért ürül ki néha hamarabb

A megfertőződésük utáni négy-hat hónapban megvizsgáltak több mint felének, míg a hét-kilenc hónap elteltével megvizsgáltak negyedének lett pozitív a tesztje.

Korábban is kimutatták már az ebola korokozójának nyomait a férfi túlélők ondójában, ám mostanáig nem volt megbízható adat arra vonatkozóan, hogy a vírus mennyi ideig van jelen a testfolyadékban Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Egyelőre nem tudni, hogy a résztvevők egy részének spermájából miért ürült ki hamarabb az ebolavírus, mint másokéból. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) további teszteket végez a mintákon annak meghatározása érdekében, hogy élő és potenciálisan fertőző-e a spermában kimutatott vírus.

A túlélők sincsenek biztonságban

"Ezek az eredmények kulcsfontosságú időszakban születtek, emlékeztetve bennünket arra, hogy bár az ebolás esetek száma folyamatosan csökken,

- húzta alá közleményében Bruce Aylward, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársa. Hozzátette: "ez a tanulmány újabb bizonyítékokkal támasztja alá, hogy a túlélőknek folyamatos támogatásra van szükségük a felépülésüket követő 6-12 hónapban, hogy legyőzzék a kihívásokat és biztosan ne fertőzzék meg partnereiket".

Két negatív teszt lenne a kvóta

A kutatók szerint a gyógyult pácienseknek legalább két negatív spermatesztig tartózkodniuk kellene mindenfajta szexuális érintkezéstől, vagy mindenképpen óvszert kellene használniuk.

Egyelőre nem tudni, hogy a résztvevők egy részének spermájából miért ürült ki hamarabb az ebolavírus, mint másokéból Forrás: (c) John Moore / Getty Images, United States, Shortlist, Current Affairs, Professional Competition, 2015 Sony World Photography Awards

A tanulmány a Sierra Leone-i egészség- és higiéniaügyi minisztérium, a nemzetvédelmi minisztérium, a WHO és a CDC együttműködésével készült. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján az ebolajárvány tavalyi márciusi kitörése óta több mint 11 ezer ember halálát okozta Nyugat-Afrikában, bár úgy tűnik, lassan a vége felé közeledik. Múlt csütörtökön újabb sikerről számolt be a WHO:

először fordult elő 2014 márciusa óta, hogy egy hétre visszamenően nem jelentettek új ebolamegbetegedést Sierra Leonéban, Libériában és Guineában.

A veszély azonban nem múlt el: tíz hónappal gyógyulttá nyilvánítása után ismét válságos állapotban kezelnek Londonban egy skót ápolónőt, aki az év elején ebolafertőzésen esett át.